Kiinanšakki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo halmaa muistuttavasta pelistä; shakkia muistuttava kiinalainen peli artikkelissa xiangqi.
Kiinanšakki
Kiinanšakin pelilauta, nappulat valmiina kolmen pelaajan peliin
Kiinanšakin pelilauta, nappulat valmiina kolmen pelaajan peliin
Pelaajia 2-6
Ikäsuositus 6+
Pelin kesto 10 min – 2 tuntia
Monimutkaisuus matala
Strategisuus korkea
Satunnaisuus ei lainkaan

BoardGameGeek

Kiinanšakki eli tähtihalma on strateginen lautapeli kahdelle, kolmelle, neljälle tai kuudelle pelaajalle. Kiinanšakkia pelataan laudalla, johon poratut reiät muodostavat kuusisakaraisen tähden. Tähden sakaroissa on 10 (suurissa laudoissa 15 tai 21) niinkutsuttua kotireikää, joissa pelinappulat ovat pelin alkaessa ja sen päättyessä. Pelin tavoitteena on siirtää omat nappulat vastapäisen sakaran kotireikiin.

Nimestään huolimatta kiinanšakki ei ole kotoisin Kiinasta, eikä sillä ole mitään tekemistä shakin kanssa. Nimi Chinese checkers (kiinalainen tammi) kehitettiin Yhdysvaltojen markkinoita varten, koska se kuulosti eksoottisemmalta. Kiinanšakki on kuitenkin kehitetty Saksassa halman pohjalta ja sen alkuperäinen nimi oli tähtihalma.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perussääntöjen sallimat kaksi liikettä: hyppy viereiseen reikään (ylhäällä) ja "pukkihyppy" toisten nappuloiden yli (alhaalla; kuvassa kaksivaiheinen "hyppy").

Kiinanšakissa tavoitteena on saada kaikki omat nappulat aloituskolmiosta vastakkaiseen päätykolmioon ensimmäisenä pelaajana. Pelaajat siirtävät omia nappuloitaan yksi kerrallaan vuorotellen. Pelin perusmuodossa vastustajan nappuloita ei "syödä" ja sallittuja siirtoja on kahdenlaisia.

Kiinanšakin perusmuodossa nappulaa saa siirtää:

  • mihin tahansa viereiseen tyhjään reikään
  • tai viereisessä reiässä olevan nappulan yli suorassa linjassa "hypäten".

Hyppysiirron saa toistaa samalla nappulalla vuoron aikana niin monta kertaa kuin se on mahdollista. Siirron saa keskeyttää missä vaiheessa tahansa, vaikka pelaaja voisi jatkaa sitä pidemmälle.

Pelistrategia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinanšakin perusstrategia on havaita tai muodostaa mahdollisimman pitkä hyppysiirtojen ketju mahdollisimman lähelle tavoitteena olevaa kolmiota. Koska säännöt sallivat hyppimisen nappuloiden yli niiden väristä riippumatta, on toinen tärkeä strategia estää toisia pelaajia siirtämästä nappuloitaan pitkiä matkoja kerralla. Peliin vaikuttavat huomattavasti myös aloitus- ja tavoitekolmioiden tyhjennys- ja täyttötekniikka.

Pelistä on erilaisia variaatioita, jotka määräävät, millaisia siirtoja nappuloiden siirtämiseen voi käyttää ja "syödäänkö" vastustajan nappuloita. Pelaajamäärästä, variaatiosta ja kaksinpeleissä myös käytettävien sakaroiden määrästä riippuen pelaamiseen tarvitaan varsin erilaisia strategioita. Esimerkiksi tyhjiin kolmioihin pelattaessa pitkän hyppyketjun rakentaminen on turvallisempaa, koska vastapelaajat eivät hyödy siitä yhtä helposti kuin vastakkaisia värejä pelattaessa.

Pelimuodot pelaajien lukumäärän mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi pelaajaa

Kaksi pelaajaa voivat pelata kumpikin yhdellä, kahdella tai kolmella värillä. Yhdellä värillä pelatessa nappulat sijoitetaan yleisimmin vastakkaisiin kolmioihin. Nappuloiden määrää voidaan suurentaa muiden värien nappuloilla, jotka asetetaan laajenevan kolmiomuodon mukaisesti pelialueelle.

Kahdella värillä pelattaessa molemmat nappularyhmät voivat olla vastakkain tai molemmilla pelaajilla voi olla yksi tyhjään vastakkaiskolmioon pyrkivä ryhmä.

Kolme pelaajaa

Kolme pelaajaa voivat pelata kukin yhdellä tai kahdella värillä. Yhdellä värillä pelatessa kunkin pelaajan vastakkainen kolmio on tyhjänä.

Neljä pelaajaa

Neljä pelaajaa pelaavat kukin yhdellä värillä vastapareittain.

Viisi pelaajaa

Viisi pelaajaa voi periaatteessa pelata kukin yhdellä värillä, mutta yhdellä pelaajista on huomattava etu tyhjästä kolmiosta omaa aloituskolmiota vastapäätä.

Kuusi pelaajaa

Kuusi pelaajaa pelaavat kukin yhdellä värillä. Säännöiksi voidaan sopia joko "kaikki kaikkia vastaan" tai pari- tai kolmikkopeli.

Variaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeutettu kiinanšakki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeutetun pelin sääntöjen sallimia eripituisia hyppyjä nappuloiden yli.

Perussäännöistä poiketen nopeutetussa kiinanšakissa nappula voi hypätä toisen yli kauempaakin kunhan hyppy tapahtuu suorassa linjassa ja hypyn aloitus- ja lopetusreiät ovat yhtä kaukana ylihypättävästä nappulasta. Perussääntöjen mukaisesti siirto voi koostua useammasta hypystä, lisäksi hypyt voivat olla erimittaisia.

Kahden tai useamman perättäisen nappulan yli hyppääminen ei ole sallittua. Tästä syystä pelaajan on strategisesti tärkeää pitää omat nappulansa lähekkäin toisiaan estääkseen vastapuolen pitkät hyppysiirrot.

Nopeutetusta kiinanšakista on myös variaatio, jossa mikä tahansa symmetrinen hyppy on sallittu, mukaan lukien useamman perättäisen tai tyhjien reikien erottamien nappuloiden ylittäminen.

Nopeutettu kiinanšakki on suosittu erityisesti Manner-Kiinassa ja Ranskassa.[1]

Syöntikiinanšakki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syöntikiinanšakissa pelataan kaikilla kuudella värillä ja nappulat ovat pelin alkaessa muista kiinanšakin muodoista poiketen laudan kuusikulmion muotoisella pelialueella. Keskireikä jää tyhjäksi. Pelaajia voi olla kahdesta kuuteen, myös viisi. Pelaajat tekevät vuorotellen hyppysiirtoja millä tahansa värillä. Ylihypätyt nappulat poistetaan pelilaudalta ja ne siirtyvät siirtäneen pelaajan pisteiksi. Vain hyppysiirrot sallitaan ja peli päättyy, kun niitä ei ole enää mahdollista tehdä. Eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Schmittberger, R. Wayne; New Rules for Classic Games. John Wiley & Sons, Inc. (1992). ISBN 0-471-53621-0

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]