Xiangqi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Xiàngqí Xiàngqí.ogg kuuntele ääntämys (ohje) (象棋, suom. elefanttipeli) on kiinalainen shakkia muistuttava peli.

Xiangqissa kuninkaasta käytetään myös nimitystä kenraali.

Alkuasetelma. Joki ja palatsit hyvin esillä.

Pelilauta koostuu kahdesta 4x8 neliön puoliskosta, joiden välissä on "joki". Pelinappuloita pidetään ruudukun viivojen risteyspisteissä, joita on laudalla 90. Kenraalit sijoitetaan vastakkaisiin päätyihin keskimmäisiin pisteisiin (e1 ja e10). Kenraalien lähimmät yhdeksän pistettä muodostavat palatsin, josta kenraali ei voi poistua. Silloin kun kenraalit ovat samalla linjalla, niiden välissä on oltava vähintään yksi nappula.

Xiangqin nappulat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Kenraali, eli Kuningas - ei saa poistua palatsista, liikkuu yhden ruudun suoraan eteen, taakse tai sivulle päin. Vastapuolten kenraalit eivät saa "nähdä" toisiaan eli niiden välisellä linjalla on oltava ainakin yksi nappula.[1]
  • Neuvonantaja - ei saa poistua palatsista ja liikkuu vain yhden ruudun viistoon.
  • Elefantti - liikkuu kaksi ruutua viistoon eikä voi ylittää jokea. Lähto- ja tulopisteen välisessä pisteessä ei saa olla nappulaa.
  • Hevonen - liikkuu yhden suoraan ja yhden viistoon, ei saa hypätä viereisen ruudun yli, jos siinä on nappula
  • Vaunu eli Torni - liikkuu vaakarivejä ja pystylinjoja šakkipelin tornin tapaan
  • Tykki - liikkuu kuten vaunu, mutta lyödessään ylittää aina jonkin oman tai vihollisnappulan
  • Sotilas - liikkuu vain yhden ruudun eteenpäin, joen ylittämisen jälkeen se voi liikkua myös yhden sivulle

Nappuloissa on kiinalainen kirjoitusmerkki symbolina. Tavallisimmin toisen pelaajan nappulat ovat punaisia, harvoin valkoisia. Toisen puolen nappulat ovat mustia, toisinaan sinisiä tai vihreitä. Punainen aloittaa yleensä pelin mutta aloitusvuorosta on vaihtelevia käsityksiä. Aloituksessa ensimmäiselle ja kymmenennelle riville tulevat järjestyksessä vaunu, hevonen, elefantti, neuvonantaja, kenraali, neuvonantaja, elefantti, hevonen ja vaunu. Kolmannelle ja kahdeksannelle riville ratsujen linjalle tulevat tykit. Neljännelle ja seitsemännelle riville sijoittuvat viisi sotilasta joka toiselle linjalle.

Nappuloiden arvioidut voimasuhteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nappula Arvo
Sotilas ennen joen ylittämistä 1
Sotilas joen ylittämisen jälkeen 2
Neuvonantaja 2
Elefantti 2
Hevonen 4
Tykki
Vaunu 9

Näihin arvioituihin voimasuhteisin käytännön pelissä vaikuttavat lisäksi myös muiden nappuloiden sijainti laudalla sekä jäljellä olevien nappuloiden määrä. Esimerkiksi tykin voimakkuus pienenee nappulamäärän laudalla vähetessä, ja viimeiselle riville edennyt sotilas heikkenee sen menettäessä kyvyn liikkua enää eteenpäin.

Pelin tarkoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on tarkoitus tehdä matti eli kyetä uhkaamaan vastapuolen kenraalia siten, ettei se pysty puolustautumaan. Ellei pelaajalla ole vuorollaan yhtään sääntöjen sallimaa siirtomahdollisuutta, vaikka kenraali ei olisikaan uhattuna, pelaaja häviää, eli kyseessä on pattivoitto. Pelaaja ei saa toistaa samaa asemaa väkisin, niin että vastustaja ei pysty sitä estämään. Loputon kuninkaan uhkaaminen eli niin sanottu "ikuinen shakki" on siis kielletty. Myös muiden nappuloiden uhkaaminen loputtomasti, niin että vastustaja ei voi estää sitä, on kielletty. Aseman toistamiseen liittyvät tarkat säännöt ovat joissakin tapauksissa melko monimutkaisia

Pelistä on erilaisia variaatioita Kiinan sisälläkin. Koreassa pelattava janggi on kiinalaista shakkia muistuttava peli.

Xiangqi Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestynyttä xiangqi-toimintaa Suomessa on harjoittanut vuodesta 1992 lähtien Kiinalaisen shakin ystävät Suomessa ry. Paikallista kerhotoimintaa on xiangqissa järjestetty mm. Helsingissä, Järvenpäässä, Oulussa ja Uudessakaupungissa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lautapeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.