Kiikarikalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiikarikalat
Anturakiikarikala (Opisthoproctus soleatus)
Anturakiikarikala (Opisthoproctus soleatus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Sillikuorekalat Argentiniformes
Heimo: Kiikarikalat Opisthoproctidae
Jordan, 1923
Suvut[1]
Katso myös

  Kiikarikalat Wikispeciesissä
  Kiikarikalat Commonsissa

Kiikarikalat (Opisthoproctidae) on sillikuorekalojen lahkoon kuuluva heimo. Eräissä lähteissä heimo luokitellaan kuuluvaksi kuorekaloihin. Kiikarikalalajeja tavataan syvistä vesistä kaikista lämpimistä ja lauhkeista valtameristä.

Lajit ja anatomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiikarikalojen heimoon kuuluu 6 sukua ja noin 11 lajia. Kooltaan ne ovat pienehköjä ja saavuttavat korkeintaan 18–24 cm:n pituuden. Ruumis voi olla joko pitkulainen ja tai selkeästi litteä. Tyypillisiä piirteitä ovat kookkaat, yleensä ylöspäin suuntautuneet putkimaiset silmät, suuri pää ja matalalla sijaitsevat rintaevät. Eräillä kiikarikaloihin kuuluvilla lajeilla on rasvaevä. Heimon kaloilla ei tyypillisesti ole uimarakkoa. Väritykseltään kiikarikalat ovat Opisthoproctus-suvussa hopeanharmaita ja muissa suvuissa ruskehtavia.[1][2][3]

Kiikarikalalajeja tavataan Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä. Ne ovat lämpimien ja lauhkeiden alueiden syvissä vesissä eläviä kaloja, joita tavataan tyypillisesti 300–2 000 metrin syvyydestä. Kiikarikalojen ravintoa ovat pienet selkärangattomat eläimet, kuten äyriäiset.[1][2][3]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 191. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.03.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Opisthoproctidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 25.3.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Opisthoproctidae (PDF) FAO. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.