Kierrätyspolttoaine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n REF-käsittelylaitos Forssan Kiimassuolla.

Kierrätyspolttoaine (engl. REcovered Fuel eli REF) on jätteistä valmistettua polttoainetta. Tavallisin REF valmistetaan erilliskerätystä nk. energiajakeesta ja on suurelta osin materiaalikeräykseen kelpaamatonta, esimerkiksi likaantunutta paperia, pahvia ja muovia. Energiajae lajitellaan ja murskataan tasaiseksi rakeeksi. Kotitalousjätteen ja liikekiinteistöjen yms. lisäksi kierrätyspolttoainetta voidaan valmistaa esimerkiksi jätevedenpuhdistamojen lietteistä, elektroniikkaromusta ja autonrenkaista. Nämä kuitenkin vaativat erikoistekniikkaa.

REF-laitoksen tuottama polttoaine on poissa kaatopaikoilta, joten jätteen loppusijoitus vähenee, ja osa jätteestä käytetään energiantuotantoon, jolloin fossiilisten polttoaineiden tarve hieman vähenee. Ongelmallisinta REF-polttoaineen käytössä on sen laadun tasaisuuden varmistaminen ja savukaasujen rittävä puhdistus.

Suomen ensimmäinen REF-laitos valmistui 1999 Forssan Kiimassuolle, Loimi-Hämeen jätehuolto Oy:n jätteenkäsittelyalueelle.

Kierrätyspolttoaineeksi eivät kelpaa PVC-muovi, metalli, lasi jne. palamattomat jätteet, kipsilevyt, lasikuitu, eristevilla, maa- ja kiviaines, kannot, biojätteet, paperi, alumiinilla vuoratut mehutölkit, alumiiniset jogurttipurkkien kannet, alumiinia sisältävät karkki- ja perunalastupussit sekä kahvipakkaukset, kumi, nahka, hygieniatuotteet, pölynimuripussit, kyllästetty puu ja tekstiilijätteet.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.