Kidō senshi Gundam – gyakushū no Char

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidō senshi Gundam – gyakushū no Char
機動戦士ガンダム 逆襲のシャア
(Kidō senshi Gundam – gyakushū no Char)
Genre toiminta, science fiction
Elokuva
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 12.3.1988
Kesto 120 min

Kidō senshi Gundam – gyakushū no Char (jap. 機動戦士ガンダム 逆襲のシャア) on vuoden 1988 maaliskuussa Shōchikun teattereissa ensi-iltansa saanut Gundam-sarjaan kuuluva animaatioelokuva. Filmi kuvaa avaruusvuosisadan kahden päähenkilön, Amuro Rayn ja Char Aznablen viimeistä taistelua. Fanit käyttävät elokuvasta usein lyhennettä Gyaku Char tai elokuvan englanninkielisestä nimestä Char’s Counter Attack johdettua kirjainyhdistelmää CCA.

Elokuva oli Gundam-sarjan ensimmäinen, joka ei ollut televisiosarjan jaksoista tehty kokoelmaelokuva, ja rockyhtye TM Networkin käyttö tunnuslaulun esittäjänä nousi aikanaan puheenaiheeksi. Lisäksi Sunrisen animaatio-osaston normaalisti hyödyntämää nimimerkkiä Hajime Yatate ei elokuvassa käytetä. Ohjaajana toimi Yoshiyuki Tomino. Elokuva tuotti 620 milj. jeniä ja keräsi 1,03 miljoonaa katsojaa. Elokuvan DVD-versiota julkaistiin 300 000 kappaleen painos [1].

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On avaruusvuosisadan vuosi 0093. Entinen Zeonin ruhtinaskunnan ässäpilotti, Zeonin perustaja Zeon Zum Deikunin poika Char Aznable (Casval Rem Deikun) on lukuisten taisteluiden tuloksena menettänyt uskonsa ihmiskuntaan ja ryhtyy Neo Zeonin johtajana kapinaan Maan liittovaltion hallitusta vastaan, jota hän pitää mädännäisyyden alkulähteenä. Puhdistaakseen Maan saastuttamista jatkavan ihmiskunnan hän aikoo syöstä Maan jääkauteen pudottamalla asteroidi 5th Lunan Maahan.

Entisen yhden vuoden sodan sankarin ja White Basen kapteeni Bright Noan ympärille koottu liittovaltion erikoisyksikkö Londo Bell tajuaa nopeimmin Neo Zeonin suunnitelmat ja ryhtyy taisteluun Maan pelastamiseksi. Huolimatta liittovaltion sankari Amuro Rayn ja tämän liittolaisten ankarasta taistelusta, syöksyy 5th Luna Lhasassa sijaitsevaan liittovaltion armeijan päämajaan.

Neo Zeon ryhtyy Adenauer Parayasta lähtien salaisiin neuvotteluihin liittovaltion korkeiden virkamiesten kanssa ja aloittaa tulitaukoneuvottelut avaruussiirtokunta Londeniumissa. Vastoin tulitauosta rauhoittuneen Maan liittovaltion odotuksia Char kuitenkin käynnistää operaation, jonka tarkoituksena on saattaa hänen neuvotteluissa itselleen saamansa asteroidi Axis törmäyskurssille Maan kanssa. Silloin jo useaan kertaan toisensa kohdanneiden Amuron ja Charin välille aukeaa umpeutumaton juopa.

Londo Bell, joka tajuaa tulitauon olevan vain Neo Zeonin juoni, valjastaa käyttöönsä ydinohjukset ja hyökkää kapinallisten kimppuun. Amuro nousee itse kehittämäänsä mobile suit ν Gundamiin ja syöksyy kohti Axista taistellen Neo Zeonin ässiä vastaan. Londo Bellin suunnitelma räjäyttää Axis sisältä käsin ja siten muuttaa sen kurssia näyttää ensin onnistuvan, mutta yksi Axiksen osista on jo jäänyt Maan painovoimakuoppaan.

Hurjan kaksintaistelun jälkeen Charin päihittänyt Amuro päättää pysäyttää Axiksen putoamisen, vaikka se tarkoittaisi hänen oman henkensä uhraamista...

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gyakushū no Char sijoittuu samaan avaruusvuosisadaksi kutsuttuun aikajatkumoon kuin Kidō senshi Gundam. Tarinan tapahtumat on asetettu vuonna 0079 tapahtunutta yhden vuoden sotaa 14 vuotta myöhäisempään aikaan, vuoteen 0093. Elokuva kuvaa toisen Neo Zeonin konfliktin tapahtumia. Elokuva päättää Gundam-sarjan päähenkilöiden Amuron ja Charin välisen kilpailun ja on myös Kidō senshi Gundam -elokuvasarjan tarinan päättävä teos.

Elokuvan hahmosuunnittelijaksi ja animaatio-ohjaajaksi pyydettiin Yoshikazu Yasuhikoa, mutta tämän kieltäydyttyä vastuu annettiin Kidō senshi Gundam ZZ:n parissa työskennelleelle Hiroyuki Kitazumelle.

Kidō senshi Z Gundam esitteli muuntautumiskykyiset mobile suitit, ja Gundam ZZ:ssa robottien koko ja voima kasvoivat entisestään, mutta Gyakushū no Char keskittyy ihmismuotoisiin mobile suiteihin. Psycoframe, joka on valmistettu sinetöimällä Psycommu-piiri metallihiukkasilla robotin runkoon, esitellään elokuvassa, ja ν Gundam on ensimmäinen pääosarobotti Gundam-sarjassa, joka käyttää funneleita.

Z Gundamin ja Gundam ZZ:n tavoin pääosarobotin suunnittelusta järjestettiin kilpailu, joiden pohjalta Masahisa Suzukin luotsaama suunnittelutiimi valmisteli useita luonnoksia, jotka lopulta Yutaka Izubuchi piirsi puhtaiksi. Izubuchi suunnitteli myös Neo Zeonin sotarobotit. Gainax vastasi taistelulaivojen suunnittelusta (Neo Zeonin aluksista Hideaki Anno, Londo Bellin Shōichi Masuo.

Side 1:n Londenionin ja Sweet Waterin avaruussiirtokuntien piirtämiseen käytettiin elokuvan tekoaikaan aikaan harvinaista tietokonegrafiikkaa. Londenion-kuvaa käytettiin myös myöhemmin Kidō senshi Gundam 0080 – poketto no naka no sensōn loppukohtauksessa esiintyvän Side 6:n Libot-siirtokunnan kuvaamiseen.

Itsekin elokuvan tekoon osallistunut Anno julkaisi myös ”Gyakushū no Char tomo no kai” -nimisen fanikirjan. Masami Yūki, Yutaka Izubuchi, Haruhiko Mikimoto, Hiroyuki Kitazume, Kunihiko Ikuhara, Toshio Suzuki, Tsukasa Kotobuki, Yukihisa Fujita, Yoshitō Asari ja Hiroyuki Yamaga osallistuivat kirjan tekoon, ja sen sisältö koostui muun muassa Annon, Tominon ja Mamoru Oshiin välisistä keskusteluista. Monet kirjassa olleet Annon ja Tominon kommentit nousivat puheenaiheiksi kirjan ilmestyttyä.

Elokuva julkistettiin televisio-ohjelmassa, jossa esiintyivät Tominon lisäksi Amuron äänestä vastaava Tōru Furuya, Charin ääni Shūichi Ikeda, Maria Kawamura (Quess) ja Charin ihailijaksi tunnustautunut Yasuko Tomita. Ohjelmassa Tomino lahjoitti Tomitalle Neo Zeonin univormun ja välitti katsojille toiveensa, että erityisesti yli 35-vuotiaat miehet tulisivat katsomaan elokuvan.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan liittovaltio (Londo Bell)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amuro Ray
Ääni: Tōru Furuya
Elokuvassa kapteenin arvoon noussut Londo Bellin mobile suit -joukkueen komentaja. Amuro ryhtyy Re-GZ- ja ν Gundam -roboteissa lopulliseen taisteluun yhden vuoden sodan aikaista verivihollistaan Char Aznablea ja tämän hallitseman Neo Zeonin armeijaa vastaan.
Bright Noa
Ääni: Hirotaka Suzuoki
Tässä elokuvassa Londo Bellin lippulaiva Ra Cailumin kapteeni ja yksikön komentaja, sotilasarvoltaan eversti. Bright taistelee yhdessä yhden vuoden sodan aikaisen asetoverinsa Amuron kanssa Charin johtamaa Neo Zeonia vastaan. Ennen lopullista taistelua hän kirjoittaa pojalleen Hathawaylle testamentin, jossa toivoi tätä elämään sotilaana.
Chan Agi
Ääni: Mitsuki Yayoi, Fumiko Orikasa (muun muassa SD Gundam GGeneration Spiritsissä)
Londo Bellin tekniikkaupseeri, sotilasarvoltaan ylikersantti. Tukeakseen ν Gundamin kehitystyötä hän työskentelee Anaheim Electronicsissa. Chan on toiminnan nainen, joka Ra Cailumin mekaanikkona toimimisen lisäksi muun muassa tuhoaa aluksen tykkitornilla Rezinin Geara Dogan ja ohjastaa myös mobile suitia, mutta hän on myös hieman naiivi. Chanilla on tunteita Amuroa kohtaan, ja vaikka hän virallisesti toimiikin vain Amuron tukihenkilönä, on hän myös Amuroon ihastuneelle Quessille inhottu henkilö, mikä lopulta antaa kimmokkeen Quessin loikkaukselle Neo Zeoniin.
Chan huolestuu psyco framen luotettavuudesta ν Gundamin valmistuttua, ja kun hän kuulee Octoberilta sen olevan Neo Zeonin luovuttamaa teknologiaa, hän alkaa asiaa tutkiakseen kulkea T:n muotoisen näytteen kanssa. Kun rintama sitten jähmettyy paikalleen, Chan nousee vahingoittuneeseen Re-GZiin tukeakseen Amuroa ja varmistaakseen, että tämän ν Gundamin psyco frame toimii kunnolla.
Taistelun keskellä Chan tuntee Hathawayn mielen ja suuntaa tätä kohti, mutta törmää Quessin ohjastamaan α Azieruun. Hän saa tällöin suoran osuman megahiukkastykistä, mutta psyco frame aktivoituu ja ottaa osuman vastaan. Quessin vihamielisyyden ja vaaran aistiva Chan yrittää ampua Quessin alas samalla Hathawayn kanssa keskustellen, kunnes lopulta yksi Re-GZin kranaateista osuu α Azieruun tuhoten sen ja Quessin.
Hathaway raivostuu ja alkaa tulittaa Jeganinsa sädekiväärillä Chania ja surmaa hänet. Chanin robotin räjähtäessä psyco frame sinkoaa avaruuteen kirkkasta valoa, joka resonoi Amuron ν Gundamin psyco framen kanssa, mikä kytkeytyy Chanin mielitietyn Amuron pelastukseen.
Alun perin Amuron rakastetuksi kaavailtiin Z Gundamissa esiintynyttä Beltorchika Irmaa, mutta elokuvan valmistushenkilökunnan mielipiteiden vuoksi Chan kirjoitettiin elokuvaan.
Kayra Su
Ääni: Shinobu Adachi
Londo Bellin naispilotti, sotilasarvoltaan luutnantti. Amuron johtamassa lentueessa hän on Amuron jälkeen kyvykkäin pilotti ja hänellä on paljon kokemusta etulinjassa toimimisesta. Hän osoittaa taistelukentällä rohkeutta ja myötätuntoa. Kayra on romanttisissa väleissä päämekaanikko Astonaigen kanssa.
Amuron siirryttyä ohjaamaan ν Gundamia Kayra saa käyttöönsä Re-GZin. Lähdettyään hyökkäykseen Axiksen tuhoamiseksi hän joutuu uhkarohkeutensa vuoksi Gyunein Jagd Dogan armoille ja puristuu kuoliaaksi tämän nyrkissä. Hänen lempiruokaansa on salaatti, jota hän lupaa syödä Astonaigen kanssa taistelusta palattuaan.
Astonaige Medoz
Ääni: Shingo Hiromori
Brightin komentaman aluksen päämekaanikko Kidō senshi Z Gundamin ajoista lähtien. Elokuvassa hän vastaa Ra Cailumin mobile suitien huollosta ja tukee siten taistelevia mobile suit -pilotteja. Rakastettunsa Kayran kaaduttua ahdistunut Astonaige saa itsekin surmansa.
Anna Hanna
Ääni: Tomoko Maruo
Astonaigen työtoveri. Astonaigen tavoin hänkin esiintyy kolmannessa peräkkäisessä Gundam-teoksessa Z Gundamin ja ZZ Gundamin jälkeen.
Tooth
Ääni: Kōji Totani
Ra Cailumin taktiikkaupseeri.
Meran
Ääni: Unshō Ishizuka
Ra Cailumin varakapteeni. Hän ottaa hoiviinsa Hathawaylle tarkoitetun testamentin.

Neo Zeon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Char Aznable
Ääni: Shūichi Ikeda
Katosi Z Gundamissa kuvatun Grypsin konfliktin jälkeen, mutta palaa elokuvassa historian näyttämölle Neo Zeonin johtajana. Hän kokoaa harvoista ja valituista uuden Neo Zeonin armeijan ja julistaa sodan Maan liittovaltion hallitukselle. Char ohjaa funneleilla varustettua mobile suit Sazabia tarkoituksenaan viimeinkin saattaa päätökseen kamppailunsa Amuron kanssa.
Nanai Miguel
Ääni: Yoshiko Sakakibara
Neo Zeonin newtype-tutkimuslaitoksen johtaja ja taktiikkaupseeri. Armeijan päällikkönä ja Charin rakastajattarena Nanai tukee Charia niin julkisesti kuin yksityisestikin. Hän tulee huonosti toimeen Charin mukanaan tuoman Quessin kanssa ja näyttää ärtymyksensä välillä myös Charille.
Quess Paraya (Quess Air)
Ääni: Maria Kawamura
Korkea-arvoisen Liittovaltion upseerin, Adenauer Parayan naiivi tytär. Char antoi hänelle salanimen Quess Air kätkeäkseen hänen sukulaisuutensa Adenaueriin. Kohdattuaan Amuron ja Hathawayn Quess ihastuu Amuroon, mutta joutuu tekemisiin Charin kanssa heidän vieraillessaan Londenionissa. Charin kutsuun vastaten hän loikkaa Neo Zeonin puolelle. Siellä hän saa käyttöönsä newtypeille suunnitellut mobile suitit Jagd Dogan ja α Azierun, joissa hänen newtype-kykynsä pääsevät oikeuksiinsa.
Gyunei Guss
Ääni: Kōichi Yamadera
Nanain johtamasta newtype-tutkimuslaitoksesta peräisin oleva vahvistettu ihminen, arvoltaan ylikersantti. Hän on Jagd Dogan pilotti ja toimii Lonednionilla Charin henkivartijana saattaen tätä Hobby Hi-Zackillä.
Hänen suurin ominaispiirteensä on vahvistetuille ihmisille epätyypillinen henkinen vakaus, ja hän vaikuttaa jopa terveemmältä kuin normaalit ikäisensä nuoret. Kun Neo Zeonin upseerit esittävät huolensa vahvistettujen ihmisten normaalin henkisen epävakauden johdosta, Char sanoo Gyunein olevan vielä nuori.
Gyunei pitää Quessiä aluksi riesana, mutta tunnustaa tämän newtype-kyvyt nähdessään Quessin käsittelevän taitavasti funneleita Jagd Dogan koelennolla ja jopa ihastuu tähän. Quess on kuitenkin kiinnostunut vain Charista eikä lämpeä Gyunein lähentely-yrityksille. Vihainen Gyunei päättää ylittää Charin ja saada Quessin huomaamaan hänet. Tämän vuoksi hän yrittää jääräpäisesti voittaa Amuron ja kaapata ν Gundamin. Lähdettyään taisteluun suojatakseen Axista ydinohjuksilta hän kaappaa Kayran panttivangiksi ja vaatii Amuroa luovuttamaan Gundaminsa. Amuro irrottaa evä-funnelinsa, joita Gyunei erehtyy luulemaan lämpökilviksi. Gyunei käskee alaisiaan tappamaan Amuron, mutta funnelit reagoivat ja suojelevat Amuroa. Tästä vihastuneena Gyunei murskaa Kayran robotillaan, mutta joutuu perääntymään Amuron vastahyökkäyksen edessä.
Axiksen pudotuksen yhteydessä hän lähtee taisteluun yhdessä Quessin α Azierun kanssa. Innokkaana voittamaan hän hämääntyy ν Gundamin liikkeistä, jolloin Amuro pääsee ampumaan hänen mobile suitiaan suoraan ylhäältä. Gyunei kaatuu Jagd Dogan räjähtäessä. Quess hermostuu hieman asetoverinsa kuolemasta, muttei alennu vuodattamaan kyyneleitä häneen ihastuneen pojan vuoksi.
Rezin Schnyder
Ääni: Kazue Ikura
Neo Zeonin mobile suit -yksikön uusi johtaja, sotilasarvoltaan vänrikki. Pilottina hän on Kayraa vastaavassa asemassa olevana tämän pahin vastustaja. Hän ei luota lainkaan vahvistettuihin ihmisiin ja newtypeihin. Hän on herkkä suuttumaan ja heittää jopa Quessiä provosoituna jakoavaimella. Hänen osallistuessaan Charin hämäysperaatioon Chen tuhoaa hänet Ra Cailumin sädetykillä.
Kaysers M. Bayer
Ääni: Yasuo Muramatsu
Horst Harness
Ääni: Masaru Ikeda
Lyle
Ääni: Kazuyuki Sogabe
Rewlloolan kapteeni. Sotilasarvoltaan eversti.
Glab Gas
Ääni: Yasunori Matsumoto (Kadokawan kasettiversiossa)
Elokuvan romaaniversiossa Beltorchika Children Gyunein roolissa esiintyvä hahmo. Hänen robottinsa on Psyco Gera Doga (jota kutsutaan romaanissa myös Psyco Dogaksi, mutta joka kuitenkin on eri kone kuin α Azierun pohjana ollut NZ-222 Psyco Doga). Lopussa hän taistelee Beltorchikan Re-GZ:iä vastaan, ja menehtyy kranaattiosumaan (kasetilla ohjukseen) hämmentyessään Beltorchikan lapsen äänen tunnettuaan (toisin kuin Gyunei, jonka Amuro tappaa).

Maan liittovaltio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adenauer Paraya
Ääni: Shunsuke Shima (SD Gundam GGeneration Spiritsissä Kazuhiro Nakata)
Quessin isä. Ajaa rauhanneuvotteluja Neo Zeonin kanssa Londo Bellin vastalauseista välittämättä.
Cameron Bloom
Ääni: Akira Murayama
Brightin vanha kilpakosija. Hän näkee Charin hämäyksen läpi ja luovuttaa Brightille luvatta 15 ydinkärkeä sanoen, että toivoo Mirain elävän. Kidō senshi Gundam -televisiosarjassa hahmon äänenä toimi Kaneto Shiozawa, mutta elokuvaan valittiin uudelleen Cameronia Gundam III -elokuvassa esittänyt Murayama.
John Bauer
Esiintyy elokuvassa vain nimenä, mutta on hankkinut Miraille lentoliput avaruuteen, joten hänen arvellaan olevaan jossain tekemisissä Brightin kanssa. Vaikuttaa olevan myös Adenauerille velkaa jostakin.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hassaway Noa
Ääni: Nozomu Sasaki
Brightin poika, jonka Mirai lähettää avaruuteen tätä kasvattaakseen. Tavattuaan Brightin hän kohtaa Quess Parayan ja ihastuu tähän. Quessin paettua Charin mukana Hassaway piiloutuu Ra Cailumille toivoen löytävänsä Quessin. Vaikka hänet löydetään ja asetetaan arestiin, taistelun synnyttämässä sekasorrossa hän onnistuu viemään lentokannelta Jeganin ja lähtemään sillä taistelukentälle.
Mirai Noa (Mirai Yashima)
Ääni: Fuyumi Shiraishi
Brightin vaimo. Elokuvassa hän saa vihiä Charin suunnitelmasta jäädyttää Maapallo ja pyrkii pakenemaan avaruuteen lastensa kanssa. Hän lähettää Hathawayn edellä sukkulassa.
Cheimin Noa
Ääni: Mayumi Shō
Brightin ja Mirain tytär, Hathawayn pikkusisko.
October Saran
Ääni: Shigeru Ushiyama
Anaheim Electronicsin johtaja. Kertoo Chanille Psyco Framen alkuperästä.
Lalah Sune
Ääni: Keiko Han
Tyttö, jonka newtype-potentiaalin Char huomasi yhden vuoden sodassa ja joka värvättiin Zeonin armeijaan. Taistelussa hänen mielensä resonoi samaan aikaan Gundamin pilottina toimineen Amuron kanssa, mutta Lalah menehtyi suojellessaan väliin tullutta Charia. Hänen kuolemansa synnytti syvää vihaa Amuron ja Charin välille (Kidō senshi Gundamissa).
Elokuvassa Lalah esiintyy ilmestyksenä Amuron unissa. Unessa hän kertoo, että hänen tietoisuutensa harhailee yhä Amuron ja Charin välillä. Kun Amuro kehottaa häntä hylkäämään Charin, Lalah luonnehtii Charia ”viattomaksi ihmiseksi”.

Esiintyvät sotakoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan liittovaltion armeija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ν Gundam – Amuron erikoiskäytössä
Re-GZ – mm. Amuro, Kayra
Jegan – perus- mobile suit
GM III – Londo Bellin ulkopuolisten joukkojen perus- mobile suit

Neo Zeonin armeija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sazabi – Charin erikoiskäytössä
Geara Doga – peruskone ja Rezinin erikoiskone
Jagd Doga – Gyuein ja Quessin erikoiskäytössä
α Azieru – Quessin erikoiskone

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuskappale[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Tomino kirjoitti elokuvan pohjalta kaksi romaania.

High Streamer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kustantaja Tokuma shoten
”Kidō senshi Gundam – High Streamer”
1: Amuro-hen, ISBN 978-4-19-905125-8
2: Quess-hen, ISBN 978-4-19-905129-6
3: Char-hen, ISBN 978-4-19-905130-2

High Streamer oli alun perin animaatiolehti Animagessa jatkokertomuksena julkaistu kertomus. Jatkokertomus käsittelee ennen elokuvaa tapahtuneita tapahtumia (Amuro soluttautuu Sweet Wateriin, ν Gundamin suunnittelukokous, Amuron ja Charin jälleennäkeminen, Quessin opiskelu Maassa), mutta kirjana julkaistun romaanin tapahtumat alkavat 5th Lunan taistelusta ja seuraavat elokuvan tapahtumia lähes täysin. Tominon myöhemmistä kommenteista on päätelty, että hänen alkuperäinen tarkoituksensa oli sijoittaa tarinaan myös uusia hahmoja elokuvan tarinan käsittelyn ohella. Animagen julkaistessa romaanin pokkarimuodossa nimeksi vaihdettiin elokuvan mukaisesti Kidō senshi Gundam – gyakushū no Char.

Romaanin kansikuvat piirsi scifi-piirtäjä Tadanobu Hoshino. Hoshinon näkemykset poikkesivat varsin rajusti elokuvasta ja sitä seuranneista teoksista.

Lokakuussa 2002 romaani julkaistiin Tokuma Duel bunko -sarjassa jälleen High Streamer -nimellä. Tämän version kuvitti Chimaki Kuori, mutta Hoshinon piirrokset oli myös liitetty kirjojen loppuun.

Beltorchika Children[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kustantaja Kadokawa shoten
”Kidō senshi Gundam – gyakushū no Char: Beltorchika Children”, ISBN 978-4-04-410109-1

Gyakushū no Char -elokuvan ensimmäisen luonnoksen sisäisessä tarkastuksessa esitettiin ehdotus, että animaatioelokuvan päähenkilöllä olisi vaimo ja lapsia. Varsinaista luonnosta ei julkistettu, mutta sen hengessä Kadokawa Sneaker bunko -sarjassa julkaistiin romaani nimellä Kidō senshi Gundam – gyakushū no Char: Beltorchika Children. Kirjan loppusanoissa todetaan, miten sponsorit vaativat tarinan loppuun robotteja, minkä vuoksi elokuvan loppukohtauksen yksityiskohtia muutettiin. Pääpiirteissään romaani seuraa elokuvan tapahtumia, mutta joitakin yksityiskohtia ja hahmoja on muutettu, ja kokonaisuutena tarina on lyhyempi kuin alkuluonnoksessa. Erityisesti tarina on selkeämmin jatkoa Kidō senshi Z Gundam -televisiosarjalle. Tarinassa Quess Paraya myös kuolee Hathawayn harhalaukauksesta, mikä muuttaa tarinan loppua oleellisesti. Romaani Kidō senshi Gundam – senkō no Hathaway on jatkua tälle juonipolulle.

Yutaka Izubuchi piirsi romaanin kansikuvan, mutta muokkasi ν Gundamin ulkonäköä. Tämä robotti esiintyi myöhemmin peleissä ja pienoismalleina nimellä Hi- ν Gundam ja keräsi kohtuullista suosiota. Tarinassa esiintyy myös Sasabin tilalla Charin mobile suit Nightingale, joka myös nousi suosituksi.

Romaani julkaistiin myös Kadokawan lanseeraamassa Kadokawa kasetto bunko -sarjassa kuunnelmana. Ääninäyttelijöiden roolitusta muutettiin osittain elokuvasta (koska Beltorchika esiintyy romaanissa, Quessin ääninäyttelijä vaihdettiin Beltorchikan roolista Z Gundamissa vastanneesta Maria Kawamurasta Mayumi Shōhon), ja Toshio Masuda sävelsi kuunnelmaan musiikin.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensi-illan jälkeen julkaistiin siitä Toshiya Murakamin sarjakuvaversio kahdessa osassa Comic Bom Bom -lehden vuoden 1988 huhti- ja toukokuun numeroissa. Sarjakuva poikkesi elokuvasta tarinan yksityiskohdissa. Daitosha julkaisi sarjakuvan uudelleen vuonna 1999 Kidō senshi Gundam ZZ -sarjakuvapokkareissa. Myös Kōichi Tokita teki elokuvasta oman sarjakuvaversionsa, joka julkaistiin Comic Bom Bom -lehdessä lokakuun 1998 ja helmikuun 1999 välisenä aikana sekä koottiin pokkariksi maaliskuussa 1999. Tokitan näkemys noudattaa elokuvaa lähes täysin.

Johdannaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gundam Evolven viidennessä osassa kuvataan tietokonegrafiikalla ja animaatiokalvoilla toteutettu ν Gundamin ja α Azierun taistelu, joka etenee eri tavalla kuin elokuvassa ja romaaneissa. Kyseinen animaatio on julkaistu DVD:llä yhdessä Gundam Evolven osien 1−4 kanssa nimellä Gundam Evolve +. Gundam Evolven osista tämä on ainoa, jonka tarinan Tomino itse kirjoitti. Elokuvasta ja Senkō no Hathaway -romaanista poiketen Quessin ja Hathawayn tarina saa onnellisen lopun.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bandai julkaisi elokuvaan perustuvan, samannimisen kolmannen persoonan 3D-toimintapelin PlayStationille. Pelin tapahtumat alkavat Amuron ja Charin ensitapaamisesta yhden vuoden sodassa ja jatkuvat Gyakushū no Char -elokuvan loppukohtauksiin. Myös moninpeli on mahdollinen.

Super robot taisen -sarjassa Gyakushū no Char -elokuvan tapahtumat ja hahmot esiintyvät jopa alkuperäistä Gundam-televisiosarjaa useammin. Charin esiintyessä pelaajan puolella hänestä käytetään Grypsin konfliktin aikaista salanimeä Quattro Bajeena, ja elokuvan Charina hänen esiintymisensä ovat Amuroon verrattuna vähäisiä (vain Super robot taisen D:ssä pelaaja saa puolelleen ”Neo Zeonin armeijan ylikomentaja Char Aznablen”). Elokuvan tapahtumat ja hahmot esiintyvät myös Another Century’s Episode -sarjan peleissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gekkan Ascii, 5/2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]