Kidō senshi Gundam 0080 – poketto no naka no sensō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidō senshi Gundam 0080 – poketto no naka no sensō
機動戦士ガンダム0080 ポケットの中の戦争
(Kidō senshi Gundam 0080 – poketto no naka no sensō)
Genre mecha
OVA
Ohjaaja Fumihiko Takayama
Studio Sunrise
Jaksojen määrä 6
Julkaisupäivät 25.3.1989–25.8.1989

Kidō senshi Gundam 0080 – poketto no naka no sensō (jap. 機動戦士ガンダム0080 ポケットの中の戦争) on vuonna 1989 julkaistu Gundam-sarjaan kuuluva kuusiosainen OVA. Sarjasta käytetään lyhenteitä 0080 ja Pokesen (jap. ポケ戦). OVA oli ensimmäinen Gundam-sarjan osa, jota ei ohjannut Yoshiyuki Tomino, ja samalla myös ensimmäinen koskaan julkaistu Gundam-OVA.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhden vuoden sodan loppupuolella Zeonin ruhtinaskunnan armeijan erikoisjoukko ”Kykloopit” hyökkää pohjoisnavalla olevaan tukikohtaan kaapatakseen Maan liittovaltion kehittämän uuden Gundamin. Operaatio päättyy kuitenkin epäonnistumiseen ja Gundam karkaa avaruuteen. Zeonin armeija saa sattumalta tietää, että Gundam on viety puolueettomaan Side 6:n avaruussiirtokuntaan, ja lähettää Kykloopit kaappaamaan Gundamin. Operaatiota kutsutaan nimellä suunnitelma Rubicon. Tarina keskittyy Gundamin kaappaussuunnitelmaan sotkeutuvan Side 6:n Libot-siirtokunnassa ala-astetta käyvän Alfred ”Al” Izuruhan ja siirtokuntaan soluttautuvan Kyklooppien uuden jäsenen Bernard ”Bernie” Wisemanin ystävyyssuhteen ympärille.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gundam 0080 seurasi Patlaborin jälkiä halpana OVA:na – jokainen kuudesta osasta maksoi Patlaborin tavoin 4800 jeniä. OVAn tuotannossa oli mukana paljon Macrossin tuottaneita henkilöitä. Siinä, missä Patlaborin jaksot olivat itsenäisiä kokonaisuuksia, muodostivat Gundam 0080 kuusi osaa yhden pitkän kokonaisuuden. Tähän ratkaisuun päädyttiin Kidō senshi Gundam – gyakushū no Char elokuvan suosion vuokravideona innoittamana, sillä ajan nähtiin olevan otollinen elokuvamaisuudelle Patlaborin tv-sarjamaisuuden asemesta [1]. Gundam 0080 oli suurmenestys – sen jokainen osa myi yli 60 000 kopiota, ja kun mukaan lasketaan myöhemmin julkaistut DVD:t, kaikkia osia myytiin yhteensä 500 000 kappaletta. Sarjan suosion johdosta Gundamista tuli Bandain video-osaston päätuote.

Gundam 0080 oli ensimmäinen Gundam-sarjan teos, jonka ohjaajana ei toiminut Yoshiyuki Tomino (vaan Fumihiko Takayama). Bandai Visualin (nykyinen Bandai media jigyōbu) Minoru Takanashin mukaan hän valitsi Takayaman ohjaajaksi siksi, että kaikki asiat, joista Takanashi piti Macrossissa, olivat lähtöisin Takayaman ideoista.[2] Kenji Uchiyama etsi käsiinsä Takayaman, jota oli niin hankalaa löytää, että hänen huhuttiin jopa kuolleen. Uchiyama kävi lopulta henkilökohtaisesti tapaamassa Takayamaa, joka ei omistanut puhelinta. Koska Takayama ei tästä syystä osannut odottaa Uchiyaman vierailua hän ensin yllättyi, mutta suostui kuitenkin työn puutteessa ohjaamaan OVAn.[3]

Johtuen siitä, että Takayama ei pitänyt robottien välisiä taistelukohtauksia erityisen mielenkiintoisina, Gundam 0080:ssa taistelut ovat vähissä ja juoni keskittyy henkilödraamaan. OVAn menestyksen johdosta Takayama sai siitä lähtien ohjattavakseen etupäässä mecha-animaatioita.

OVA oli poikkeuksellinen myös siksi, että sen päähenkilö oli ala-asteelainen, joka ei osallistu itse lainkaan taisteluihin. Daisuke Namikawa, joka näytteli Alin ääniroolin, oli OVAn teon aikaan vain 12-vuotias ollen siten nuorin Gundam-sarjojen pääosanäyttelijöistä. Päähahmolle Takayama ei asettanut erityisiä vaatimuksia, mutta sivuhahmojen suunnitelua varten ohjaaja antoi Haruhiko Mikimotolle materiaalia filmitähdistä välittääkseen toiveensa.

Aiempien Gundamien tarinat keskittyivät erityisiä kykyjä hallitsevien hahmojen ympärille, mutta OVAn hahmot ovat aivan tavallisia ihmisiä, ja taistelut pienimuotoisia kahakoita neutraalissa Side 6:n siirtokunnassa. Tämän vuoksi nimirobotti Gundam esiintyy OVAssa suhteellisen harvoin, mutta koska OVAn osien 4 ja 6, joissa Gundam esiintyy, myyntiluvut olivat muita osia paremmat, seuraavassa Gundam-OVAssa Kidō senshi Gundam 0083 Gundam laitettiin esiintymään useammin.[4]

OVAssa esiintyä uudentyyppinen Gundam RX-78 NT-1 Alex on suunniteltu newtypejen käyttöön ja tarkoitettu luovutettavaksi Liittovaltion newtype-joukon tukialukseksi tarkoitetun White Basen Amuro Raylle. White Basen nimen mainitsemista lukuun ottamatta tarinalla ei kuitenkaan ole suoria yhteyksiä Kidō senshi Gundamin juoneen.

Jaksojen nimet ja tarinan juoni on tehty Ernest Hemingwayn kaltaisten sotakirjailijoiden hengessä, ja juonella, jossa päähenkilö, ala-astetta käyvä poika, joka ihastuu vihollisvaltion aseisiin ja ystävystyy sen armeijan pilotin kanssa, on yhteyksiä Auringon valtakunta -elokuvaan. Skenaariovastaava Kyōsuke Yūki on myöntänyt olevansa tietoinen tarinan yhtymäkohdista Auringon valtakuntaan, mutta on julistanut Gundam 0080:n tarinan perusteiden olevan silti erilaisia.

Nimen 0080 viittaa Gundam-universumin yhden vuoden sodan päättymispäivään, 1. tammikuuta avaruusvuosisadan vuonna 0080. Tästä huolimatta suurin osa tarinasta sijoittuu joulukuuhun 0079. OVAn lisänimen Poketto no naka no sensō (sota taskussa) on väitetty viittaavan Gundam-maailmassa kenraali Revilin Konpeitōssa (Solomonissa) pitäämään puheeseen, jossa hän ilmoitti pitävänsä OVAn kuvaamia tapahtumia vain ”mitättömänä yksittäistapauksena”. Kyseinen puhe kuitenkin kirjoitettiin vasta ”Kidō senshi Gundam – senryaku senjutsu daizukan” -kirjaan, jota ei OVAn ilmestyessä vielä ollut julkaistu.

Yutaka Izubuchi viimeisteli tarinassa esiintyvät mobile suitit. Tarkoituksena oli päivittää vanhat Kidō senshi Gundam robotit realistisemmalle tasolle, jonka toteuttaminen ei vielä alkuperäisen tv-sarjan teon aikaan ollut animaatiossa mahdollista. Myöhemmin näiden mallien on kuitenkin virallisesti ilmoitettu olevan muunnelmia Gundamin roboteista, ja siten erillisiä mobile suiteja. OVA aloitti myös Zeonin armeijan esittämisen natsi-Saksan armeijaa muistuttavana, mikä oli tähän mennessä tehty vain sarjakuvissa.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Senjō made wa nan mairu?
  2. Chairo no hitomi ni utsuru mono
  3. Niji no hate ni wa?
  4. Kawa o watatte kodachi o nukete
  5. Uso da to itte yo, Bernie
  6. Poketto no naka no sensō

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidō senshi Gundam 0080 – poketto no naka no sensō (Kyōsuke Yūki), julk. lokakuussa 1989, Kadokawa shoten (Kadokawa Sneaker bunko)
OVAn skenaariosta vastanneen kirjailija Yūkin kirjoittama romaaniversio. Haruhiko Mikimoto vastasi kansi- ja välilehtien kuvituksesta. Kirja on pääosin uskollinen OVAlle, mutta lopun yksityiskohda poikkeavat videoversion tapahtumista. Loppu muuttaa epilogin sävyä voimakkaasti ja on edelleen fanien kritisoima. Pelisarjat Super robot taisen ja SD Gundam GGeneration käyttävät monissa osissaan romaanin versiota tarinan lopusta.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poketto no naka no sensō (Kenji Mizunaga), julk. 10.2.1994, MediaWorks
Jatko-osa elokuvan tarinalle, joka sijoittuu jouluun vuosi OVAn tapahtumien jälkeen. Julkaistiin MS Saga -sarjakuvakokoelman neljännessä numerossa.
Kidō senshi Gundam 0080 – poketto no naka no sensō (Shigeto Ikehara),
Kōdanshan lastenlehti Comic Bom Bomissa OVAn ilmestymisen kanssa samaan aikaan vuoden 1989 huhtikuun numerosta elokuun numeroon julkaistu sarjakuvaversio. Tarinan sisältö on sama kuin OVAssa, mutta sarjakuvaa on muokattu paremmin lehden nuorelle lukijakunnalle sopivaksi. Tämän vuoksi tarina on videota helpommin ymmärrettävissä.
Sarjakuvassa käsitellään myös yksityiskohtaisesti ydinasein varustetun Helsing-laivueen torjuntataistelun tapahtumat sekä saman tyyppisen Gray Phantom -aluksen ja täyspanssari-Gundamin taistelukohtaus, joita videossa ei käsitellä tarkasti. Näin sarjakuva myös täydentää OVAn tapahtumia.
Sarjakuva koottiin Bom Bom KC -sarjan pokkariksi lehtijulkaisun päättymisen yhteydessä heinäkuussa 1989, ja vuonna 2003 se julkaistiin uudelleen halvempana platinapainoksena erityisesti lähikaupoissa myytäväksi. Nykyisin myynnissä on vuonna 2006 julkaistu KC Deluxe -painos. Kaikki pokkarit julkaisi Kōdansha. Lisäksi Daitosha julkaisi vuonna 2000 St Comics -sarjassa Kidō senshi Gundam F91 -sarjakuvan, johon Gundam 0080 -sarjakuva oli myös lisätty. F91-sarjakuva oli myös alun perin julkaistu Comic Bom Bomissa, ja sen piirsi Daisuke Inoue.

Pelikirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidō senshi Gundam 0080 – kieta Gundam NT (Yūtarō Mochizuki), julk. 20.3.1989, Bandai
Tarina, jossa Christina Mackenzie etsii varastettua Gundam NT:tä. Hiroyuki Kitazume vastasi kirjan kansikuvasta.
Kirjassa esiintyy sivuhenkilöinä myös ensimmäisen Kidō senshi Gundamin hahmoja (osa vain mainitaan hahmojen puheessa). Erityisesti, toisin kuin alkuperäisessä televisiosarjassa annettiin ymmärtää, Tem Ray ei kärsikään hypoksiasta, vaan jatkaa mobile suitien kehitystyötä (kirjassa on kohtaus, jossa Tem kertoo Christinalle teeskennelleensä hypoksiaa, jotta Amuro kasvaisi sotilaana), Sleggar Law ei kuollutkaan Solomonin taistelussa vaan työskentelee muistinsa menettäneenä romunkerääjänä ja Pergamino kantaa kaunaa White Base -laivueelle, koska hänen telakkansa hajosi taistelussa. Koska tapahtumia ei tv-sarjassa käsitellä täysin eksplisiittisesti, sitä voidaan pitää pohjana pelikirjalle.

Televisiolähetykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OVA esitettiin vuoden 2006 lokakuun ja marraskuun aikana Tokyo MX- ja BS-i -kanavilla. Lisäksi se esitettiin vielä tammi–helmikuussa 2007 Teletamalla.

Joulukuussa 2007 OVA nähtiin Nippon BS hōsōn (BS 11 Digital) Anime+-ohjelmakehyksessä.

Lisäksi minisarja on nähty myös vuonna 1996 NHK:n BS-kanavalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gunpla Generation, .
  2. Gakushū mook kidō senshi Gundam dai 08 MS shōtai. , 1997.
  3. Makoto Ishii, Hajime Ichigaya, Masaaki Okajima: Mobile Suit Gundam 80/83/08, s. 10–42. Ōta shuppan, 2003.
  4. Otona no Gundam. Nikkei BP sha, 2004. 978-482-22170-5-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]