Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai
機動戦士ガンダム 第08MS小隊
(Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai)
Genre toiminta, science fiction
OVA
Ohjaaja Takeyuki Kanda (jaksot 1–6)
Umanosuke Iida (jaksot 7–11)
Studio Sunrise
Jaksojen määrä 11
Julkaisupäivät 25.1.1996–25.4.1999
OVA: Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai tokubetsuhen: Last Resort
Ohjaaja Kunihiro Mori
Tetsu Shimaiya
Studio Sunrise
Jaksojen määrä 1
Julkaisupäivät 25.7.1999
Elokuva: Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai: Miller’s Report
Ohjaaja Mitsuko Kase
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 1.8.1998
Kesto 50 min

Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai (jap. 機動戦士ガンダム 第08MS小隊, myös Mobile Suit Gundam The 08th MS Team) on Gundam-sarjaan kuuluva OVA, jota julkaistiin 11 osaa ja erikoisjakso ”Last Resort” vuodesta 1996 vuoteen 1999. Vuonna 1998 julkaistiin myös elokuva ”Miller’s Report”.

Gundam Ace -lehdessä on myös vuoden 2007 kolmannesta numerosta lähtien julkaistu OVAn ohjaajana seitsemännestä jaksosta eteenpäin toimineen Umanosuke Iidan käsikirjoitamaa Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai U.C. 0079 + α -sarjakuvaversiota, joka kuitenkin yksityiskohdiltaan eroaa OVAsta.

OVA näytettiin televisiossa 13.2.2007 alkaen Tokyo MX- ja 18.2. alkaen BS-i-kanavilla.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan liittovaltion armeijan pilotti, vänrikki Shirō Amada lähetetään Kaakkois-Aasian rintamalle, mutta matkan varrella hän ajautuu taisteluun kohtaamansa vihollisyksikön kanssa. Selviytyäkseen hän joutuu tekemään yhteistyötä Zeonin armeijan pilotti Aina Sahalinin kanssa, jolloin heidän välilleen kehittyy tunneside.

Kun Amada pelastetaan ja viimein saapuu rintamalle, hän joutuu kohtaamaan Ainan uudelleen vihollisena. Vaikka hänen komentajansa ja asetoverinsa eivät aluksi tunnustakaan Amadan kykyjä, hän kamppailee ansaitakseen heidän toveruutensa ja kasvaa taistelukentällä sotilaana.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OVA on sivutarina, joka kuvaa Kidō senshi Gundamin kanssa liki samaan aikaan sattuvia tapahtumia. OVA pyrkii muita Gundam-teoksia suurempaan realismiin kuvatessaan taistelukentän tapahtumia. Tätä taustaa vasten päähenkilö, upseeri Shirō Amadan idealismi luo merkittävän kontrastin. Tarinan edetessä hän joutuu kamppailemaan velvollisuuksien, moraalin ja rakkauden aiheuttamien ristiriitojen kanssa[1]. Lopputuloksena tarinan keskiössä on Romeo ja Julia -näytelmää muistuttava skenaario, jossa sodan vastapuolella olevat sotilaat rakastuvat toisiinsa. Tämän vuoksi tarinan realismi rajoittuu sotakoneisiin ja taisteluun, kun taas itse tarina ”muistuttaa Masatoshi Nakamuran kouludraamojen sotaversiota.”[2]

OVAn loppu jättää päätöksen osittain avoimeksi, ja selvyys siitä onko loppu onnellinen vai surullinen saatiin vasta ”Last Resort” -erikoisjaksossa. OVAn päättymisen jälkeen julkaistiin vielä Tesshō Gendan (kersantti Sanders) lukema minitarina ”Uchūseiki yowa”.

Sarjan sivuhahmoja esittämään palkattiin useita alkuperäisessä Kidō senshi Gundamissa Zeonin ruhtinaskunnan sotilaita näytelleitä veteraaniääninäyttelijöitä.

OVAn hahmosuunnittelusta vastasi Kidō senshi Gundam 0083n tavoin Toshihiro Kawamoto, mutta tyyli poikkeaa silti aiemmasta OVAsta.

Sarjasta piti alun perin tulla 12-osainen ja sen ohjaajaksi ryhtyi mm. Ginga hyōryū Vifamin kanssa työskennellyt Takeyuki Kanda. Kesken tuotannon Kandan terveys kuitenkin heikkeni, ja seitsemännessä jaksossa ohjaajaksi vaihtui Umanosuke Iida. Tarina noudatteli alun perin Kandan kirjoittamia luonnoksia, mutta Kanda kuoltua äkisti 27. heinäkuuta 1996 Iida ja muut jäljelle jääneet tuotantotiimin jäsenet viimeistelivät tarinan Kanda jättämien muistiinpanojen pohjalta. Lopulta tarina päättyi 11 osaan, ja 12 osa julkaistiin erikoisosana. Tämän vuoksi OVAn kuudennen ja seitsemännen osan julkaisujen välillä kului liki vuosi. OVA jäi Kandan viimeiseksi työksi.

Kaupallisesti julkaisumäärissä mitattuna OVA menestyi edeltävää Gundam 0083:a paremmin: videot, LD:t ja DVD:t yhteenlaskettuna jälleenmyyjille toimitettiin 1,15 miljoonaan kopiota. Oricon-listausten mukaan todellinen myynti oli kuitenkin 0083:a heikompaa. Vaikeuksien vuoksi OVAn uusien osien julkaisu viivästyi, mikä taas laski myyntiä.

Kadokawa shoten julkaisi Ichirō Ōkouchin kirjoittaman kolmiosaisen romaaniversion. Animaatiosarjaan verrattuna romaani oli sisällöltään raaempi, ja sen loppupuoli erosi OVAsta huomattavasti.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotakoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OVAn tarina sijoittuu yhden vuoden sodan vaiheeseen, jossa Maan liittovaltio on alkanut vahvistaa asemiaan sodassa, ja sarjassa esiintyy mobile suitien lisäksi myös Kidō senshi Gundam -televisiosarjassa nähtyjen muiten ajoneuvojen uusioversioita.

Vaikka Gundam-sarjoissa yleisesti mobile suiteja on käsitelty vain yhtenä aseena, on tämä asenne erityisen vahvasti esillä Dai 08 MS-shōtai -OVAssa. Vaikka yleensä Gundam-teoksissa päähenkilö käyttää voimakasta erikois- mobile suitia, tässä OVAssa Amadan käytössä on aluksi tavallinen sarjatuotantorobotti ja myöhemmin hieman paranneltu malli.

OVA kirjoittaa uudelleen Gundam-historiaa robottien käyttöönoton osalta; Kidō senshi Gundam -televisiosarjassa GM:t tulivat mukaan sarjan loppupuolella (jaksot 29 ja 30), mutta OVAssa, joka sijoittuu noin televisiosarjan jakson 10 tietämille, ne ovat jo käytössä avaruudessa. Lisäksi Lähi-Idässä on jo liittovaltion sarjatuotanto- mobile suit -pataljoona. Vaikka Sunrisen virallinen kanta on, että kaikki, mikä on filmattu on virallista, on tuottajillakin ollut vaikeuksia tämän ristiriidan selvittämisessä.[2] Lopullinen virallinen tulkinta on, että maajoukkojen RX-79[G] ja RGM-79[G] olivat saatavilla vain hyvin rajoitetussa määrin ja siksi vain harvojen joukkojen käytettävissä, ja avaruuskäyttöön tarkoitettua RGM-79E:tä valmistettiin muuallakin kuin Jaburossa avaruustehtaissa ja niitä käytettiin vain silloin tällöin käytettiin tiedustelutehtäviin, minkä vuoksi niitä ei nähty alkuperäisessä televisiosarjassa. Tähän selitykseen päätyminen vei kuitenkin aikansa, minkä vuoksi eri medioissa päähahmon RX-79[G]-robotin kutsumanimi vaihtelee. Tarkemmin asiaa on käsitelty artikkelissa maa-Gundam. Asiaa on sekoittanut vielä se, että maa-GM:n tyyppinumero RGM-79[G] on sama kuin GM Commandin.

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanat Natsumi Watanabe, sävel Maoto Yumeno, laulu Chihiro Yonekura (Kingrecords)
 • Lopputeema ”10 Years After”
Sanat Kyōko Asakura, sävel Ichinen Miura, laulu Chihiro Yonekura (Kingrecords)
Sanat Tetsuo Kudō, sävel Takashi Tsushimi, laulu Chihiro Yonekura (Kingrecords)
Sanat Natsumi Watanabe, sävel Toshifumi Ushima, laulu Chihiro Yonekura (Kingrecords)

Jaksolista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suluissa on VHS-videon julkaisupäivä Japanissa (ensimmäisellä kasetilla oli kaksi jaksoa, muut julkaistiin yksittäin). DVD-julkaisulla yhdellä levyllä oli kolme jaksoa.

 1. Futari dake no sensō (25.1.1996)
 2. Mitsurin no Gundam (25.1.1996)
 3. Shinrai e no genkaijikan (25.3.1996)
 4. Zujō no akuma (25.10.1996)
 5. Yaburareta taikimeirei (25.11.1996)
 6. Nessa sensen (18.12.1996)
 7. Saikai (25.10.1997)
 8. Gunmu to risō (18.12.1997)
 9. Saizensen (25.2.1998)
 10. Furueru yama (zenpen) (25.7.1998)
 11. Furueru yama (kōhen) (25.4.1999)
 • Erikoisjakso Last Resort (25.7.1999)

Muu media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai: Miller’s Report on 1. elokuuta 1998 ensi-iltansa Shōchikun elokuvateattereissa saanut animaatioelokuva. Se pyöri valkokankailla samaan aikaan kuin Kidō senki Gundam W – Endless Waltz tokubetsuhen. Elokuva kostuu OVAn kahdeksasta ensimmäisestä osasta (erityisesti osista 6–8) kootuista kohtauksista. Elokuvassa tarkastellaan Amadan armeijahistoriaa uuden hahmon, liittovaltion tiedustelu-upseeri Alice Millerin näkökulmasta.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidō senshi Gundam – dai 08 MS-shōtai U.C. 0079 + α -nimellä julkaistiin sarjan loppupuolen ohjanneen Umanosuke Iidan käsikirjoittama sarjakuvaversio tarinasta. Sarjakuvan tarina noudattelee enimmäkseen OVAn juonta, mutta sarjaan on lisätty hahmoja ja kohtauksia niin, että se muodostaa jatkoa aiemmin Gundam Ace -lehdessä julkaistulle Kidō senshi Gundam – Sora no Ishtam -sarjakuvalle.

Iida ilmoitti blogissaan huhtikuussa 2008, että sarjan julkaisu lopetettaisiin.[3] Äkillisen peruutuksen johdosta tarina jäi monilta osin keskeneräiseksi.

Romaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ichirō Ōkōchi kirjoitti OVAn kolmiosaisen romaaniversion, joka julkaistiin Kadokawa Bunko -sarjassa. Juoni on liki sama kuin OVAssa, mutta ympäristön ja lopun joitakin yksityiskohtia on muutettu. Romaani kuvaa päähenkilö Shirō Amadan henkisen tilan muutoksia ja kasvua taistelukentällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Anime hihyō, , 1999. vsk, nro 7. Micro Design shuppankyoku. (japaniksi)
 2. a b 08-shōtai senki. Hobby Japan, 1996. 978-4894251342. (japaniksi)
 3. Umanosuke Iida: 08 manga uchikiri Umanosuke no blog. 28.4.2008. Umanosuke Iida. Viitattu 24.9.2009. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]