Khytra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Khytra ja siihen liittyvä tulisija, 500–300-luku eaa.

Khytra (m.kreik. χύτρα, myös κύθρα, kythra, joon.kreik. κύθρη, kythrē, lat. chytra) on antiikin aikainen keraaminen pata.[1] Se tunnetaan vaasien muotona erityisesti kreikkalaisesta keramiikasta.

Khytra on keittoastia, joka sopi erityisesti keitoille ja muhennoksille. Se oli kyseisen kaltaisten astioiden yleisin tyyppi ainakin vielä arkaaisella kaudella.[2] Athenaios mainitsee sen samassa yhteydessä kuin kakkaben, joka ilmeisesti muistutti khytraa.[3] Käyttötarkoitukseltaan khytraa muistutti myös lopas.[4]

Khytra on muodoltaan pyöreähkö pata, jossa on leveä suu ja yksi tai kaksi pystysuuntaista hartiasta huuleen ulottuvaa kädensijaa. Khytrassa saattoi olla kansi.[2] Khytran tyypeiksi esitetään muun muassa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: χύτρα, ἡ A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b Lynch, Kathleen M.: The Symposium in Context: Pottery from a Late Archaic House Near the Athenian Agora, s. 154. Hesperia : journal of the American School of Classical Studies at Athens: Supplement, nide 46. ASCSA, 2011. ISBN 0876615469. Teoksen verkkoversio.
  3. Athenaios: Deipnosofistai 169c.
  4. Reinders, H. R. & Prummel, W.: Housing in New Halos: A Hellenistic Town in Thessaly, Greece, s. 85. CRC Press, 2003. ISBN 9058095401. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]