Khefrenin pyramidi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Khefrenin pyramidi ja sitä vartioiva sfinksi

Khefrenin pyramidi (Khafren pyramidi) on Gizan pyramideista toiseksi suurin. Kheopsin pyramidi on muutaman sadan metrin päässä siitä.

Khefrenin pyramidin erottaa muista Gizan pyramideista huipusta, jossa on vielä jäljellä alkuperäistä sileätä kalkkikivipäällystettä. Se rakennettiin 4. dynastian aikana noin 2532 eaa. Pyramidi oli muinoin 143,5 m korkea, nyt vain 136 m. Sivun pituus on 214,5 m. Pyramidi nousee 53°7′48″ kulmassa. Koska se on rakennettu korkeammalle paikalle maastossa kuin Kheopsin pyramidi, se näyttää tätä korkeammalta.

Pyramidi on rakennettu 2,5 tonnia painavista suurista kalkkikivilohkareista. Jotkut huipun lähellä olevat kalkkikivilohkareet painavat 7 tonnia. Pyramidia vartioi suuri Gizan sfinksi. Pyramidiin liittyy Khefrenin kuolintemppeli, josta löytyi hieno faaraota esittävä kuvapatsas.

Vuonna 1818 italialainen aarteidenetsijä ja harrastelija-arkeologi Giovanni Battista Belzoni löysi ensimmäisenä tunnettuna ihmisenä reitin Khefrenin haudan sisuksiin. Sisällä hän ei tehnyt suuria löytöjä, sillä pyramidi oli ryöstetty tyhjäksi jo vanhan valtakunnan aikana.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Khefrenin pyramidi.