Keskustelu mallineesta:Hlist

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suojauksesta[muokkaa wikitekstiä]

Tämä malline "Hlist" näkyy Wikipedian etusivulla. Koska siihen tehtiin keväällä 2016 vandalismimuokkaus, joka oli niin paha, että se piti piilottaa, ylläpitäjä Anr suojasi sivun sysop-tasolle niin, että sitä voivat muokata vain ylläpitäjät. Sitten itse totesin, että täysi suojaus on liian kova keino ja muutin suojaustason osittaiseksi suojaukseksi. Se puolestaan on lopulta aika vähäinen suojaus etusivullakin näkyvään mallineeseeen, ja se ei torju ennalta suunniteltua etusivu-vandalismia tehokkaasti. Sen vuoksi olen nyt pannut tähän mallineeseen päälle erityissuojauksen väärinkäyttösuodattimella nro 115 niin, että vastedes ainoastaan automaattiseulotut käyttäjät voivat tehdä muutoksia mallineen sisältöön. Sivulla on edelleen voimassa yllä mainittu osittainen suojaus, mutta sen lisäksi väärinkäyttösuodatin valvoo mallineeseen tehtäviä muokkauksia niin, että mikäli muokkaaja ei ole automaattiseulottu käyttäjätunnus, suodatin estää muokkauksen tallentamisen. Tämä on tehokas keino estää asiattomat muokkaukset melkeinpä kokonaan. --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 18.56 (EEST)

Katsoin tuon muokkauksen, niin ei kait tuo ollut mitenkään paha tai vaarallinen, mutta oli vaatinut hiukan mielikuvitusta. Kaiken järjen mukaan autoconfirmed suojaus riittäisi tähän. --Zache (keskustelu) 29. lokakuuta 2016 kello 09.28 (EEST)
No 14. toukokuuta 2016 tehty vandalismimuokkaus sai aikaan "jonkun jäbän kuvan etusivulle", ja tästä asiasta käytiin keskustelu (kaikista mahdollisista paikoista) kahvihuoneen osastossa "Kysy vapaasti", joten keskustelun löytäminen jälkeenpäin on muuttunut haastavaksi tehtäväksi. Piilotetussa muokkauksessa oli siis koko ruudun täyttänyt kuva jostakin miehestä, ja tämä pärstä korvasi etusivun sisällön niin, että siellä oli vain se miehen kuva eikä sieltä päässyt kai minnekään enää eikä se toiminut Wikipedian etusivuna ollenkaan. Tavalliselle käyttäjälle näkymä toi varmasti mieleen sen, että Wikipedia on jotenkin kaapattu. Kuten sanoin, Anr:n mielestä tämä piti suojata täysin, mutta katsoin itse heti silloin, että osittainen suojaus riittää. Nyt kun asiasta on syntynyt taas keskustelua Tekniikka-kahvihuoneessa, rakensin suojaustason, joka ei estä omien luotettavien käyttäjiemme tekemiä muutoksia mutta toivottavasti torjuu vandalismin, jota voi harrastaa hautomalla itselleen yhden tai kaksi rekisteröityä tunnusta. --Pxos (keskustelu) 29. lokakuuta 2016 kello 10.56 (EEST)
Lillukan varret taas kasvaneet. Suojasin tuolloin muitakin mallineita (muistaakseni, lokeistahan ne selviää sikälimikäli ketään kiinnostaa), ja vain tämä lipsahti pohjaan asti. En nähnyt vaivan arvoiseksi korjata saman tien (”savun hälvettyä tarkistamme vahingot”). Ylipäätänsä ajatus että pitäisi heti kerrasta tehdä absoluuttisen oikea ratkaisu on huvittava; malline piti suojata ja jos se nyt tovin aikaa oli väärillä asetuksilla suojattu niin yhdentekevää. --Anr (keskustelu) 29. lokakuuta 2016 kello 22.08 (EEST)
Satuin näkemään sen kuvan silloin ohimennen, kun olin läsnä, ja samasta syystä muistin, missä keskustelukin on. Muuten ei tietty olisi ollut aavistustakaan, että etusivuvandalismista on juteltu Kysy vapaasti -kahvihuoneessa. Kuva oli – muistaakseni – ihan siisti normaalin aikuisen miehen kasvokuva. On myös sellaista vandalismia, jossa kuvassa on peräaukko tai penis tai jotain muuta shokeeraavaa, vaikkapa räjäytetty ja mädäntynyt mäyrä. Tällaisiakin saa aikaan, jos on tarpeeksi ureaa verenkierrossaan. On luultavaa, että osittainen suojaus toimii ja torjuu 99 % yrityksistä, mutta koska Etusivu on kuitenkin projektin tärkein sivu ja koska asiasta on jo useamman kerran keskusteltu, mielestäni jotain oli syytä tehdä. Aina on olemassa se "1 %:n kerho", jossa ovat ovelimmat tai sinnikkäimmät vandalistit, jotka käyttävät aikaa pahantekoon. --Pxos (keskustelu) 29. lokakuuta 2016 kello 11.54 (EEST)