Keskustelu:Valtimon Pyhän Kolminaisuuden kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko tämä tsasouna vai kirkko? Ainakin ortodoksisessa kirkossa niiden välillä on konkreettinen ero: kirkko on kirkoksi vihitty ja sen alttaripöydän alla on reliikki. Tsasounan nimittäminen kirkoksi on virheellistä.--Joonasl (kerro) 29. kesäkuuta 2007 kello 09.20 (UTC)

Satun tietämään että Valtimon tsasouna vihittiin kirkoksi 2000-luvun alussa. Äkkiseltään en löytänyt parempaa lähdettä kuin tämän. --Kyzyl 26. heinäkuuta 2007 kello 08.42 (UTC)
Piti kysymäni, että siirretäänkö tämä nimelle Valtimon ortodoksinen kirkko, Valtimon Pyhän Kolminaisuuden kirkko vai Pyhän Kolminaisuuden kirkko (Valtimo)? Mutta Joonasl ehti sen jo siirtää ennnen kuin ehdin kysyä? --Kyzyl 26. heinäkuuta 2007 kello 08.47 (UTC)
Luulisin, että tässä tapauksessa nykyinen tai Pyhän Kolminaisuuden kirkko (Valtimo) olisi paras. Rakennus on alun perin rakennettu tsasounaksi ja sitä tuskin yleisesti kutsutaan Valtimon ortodoksiseksi kirkoksi. Suurta merkitystä ei asialla liene. --Joonasl (kerro) 26. heinäkuuta 2007 kello 09.27 (UTC)
Olet kommentoinut kirkkojen nimeämistä Suomen ortodoksisten kirkkojen luettelon keskustelusivulla, josta ymmärsin että olisit tässä tapauksessa muodon Valtimon ortodoksinen kirkko kannalla. No oli miten oli, niin joka tapauksessa tämä kirkkojen nimeämistapa on tällä hetkellä hyvin sekava, varsinkin ortodoksisten kirkkojen. On Tampereen ortodoksinen kirkko, Pyhän Nikolaoksen kirkko (Joensuu) ja Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkko. Nämä olisi hyvä saada yhdenmukaisille nimille. --Kyzyl 26. heinäkuuta 2007 kello 09.34 (UTC)
Lisäys vielä. Monet kirkot on rakennettu ensin tsasouniksi tai rukoushuoneiksi ja sitten vihitty (mahdollisesti myös laajennettu) kirkoiksi. Ja kun olen tästä rakennuksesta kuullut puhuttavan, niin ihmiset tuntuisivat käyttävän nykyisin muotoa kirkko. --Kyzyl 26. heinäkuuta 2007 kello 09.47 (UTC)
Monien ortodoksisten kirkkojen tapausessa niitä yleisesti kutsutaan esim. "Jyväskylän ortodoksiseksi kirkoksi" (ei "Kristuksen ylösnousemuksen kirkoksi") en ole koskaan kuullut käytettävän termiä "Valtimon ortodoksinen kirkko" ja siksi esittämäni mielipide. Joidenkin kirkkojen tapauksessa on puolestaan vakiintunut nimeksi jokin muu kun edellä mainitun mallin mukainen nimi (esim. Uspenskin katedraali tai Pyhän Kolminaisuuden kirkko Helsingissä). Nimet voisi tietenkin yhtenäistää kirkkojen "virallisiksi" nimiksi, mutta se olisi mielestäni vähän keinotekoista ("Kristuksen ylösnousemuksen kirkko (Jyväskylä)" jne..) kun kaikki seurakuntalaiset ja paikalliset kuitenkin kutsuvat sitä "vain" Jyväskylän ortodoksiseksi kirkoksi.--Joonasl (kerro) 26. heinäkuuta 2007 kello 15.03 (UTC)
No minä taas en ole kuullut muusta kuin Valtimon ortodoksisesta kirkosta, joskus on täsmennetty että se oli aiemmin tsasouna. Mutta ei kai näitä voi lähteä sen mukaan nimeämään mitä kukakin on kuullut käytettävän, kun siitä tulee kuitenkin monta eri mielipidettä. Seurakuntalaiset menevät varmaan kirkolle ja puhuvat kirkosta, silloin kuin puhuvat oman seurakuntansa kirkosta (niin minä ainakin). Lähiseudun muu kuin ortodoksinen väestö saattaa tietää kirkon virallisen nimen ja käyttää sitä, mutta monet ja varsinkin täysin ulkopaikkakuntalaiset käyttävät muotoa esim. Turun ortodoksinen kirkko. Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla on jokaisen seurakunnan omat sivut, ja niissäkin on eroja nimien suhteen, Lapissa ja Tampereella on vain esim Rovaniemen kirkko tai Porin kirkko, kun taas Turussa ja Joensuussa on kirkon "virallinen" nimi, Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko ja Pyhän Nikolaoksen kirkko, Joensuu.
Tein ehdotuksen kirkkojen nimeämiseksi Suomen ortodoksisten kirkkojen luettelon keskustelusivulle. Jos katsoisit sitä ja kertoisit mielipiteesi. =) --Kyzyl 26. heinäkuuta 2007 kello 19.48 (UTC)