Keskustelu:Valtatie 6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rajavyöhyke[muokkaa wikitekstiä]

"Parikkalassa tie kulkee lyhyen matkan aivan rajavyöhykkeen tuntumassa (pysähtyminen kielletty)."

Alku on aivan oikein [1] mutta miksi pysähtyminen olisi kielletty koska tie ei missään vaiheessa leikkaa rajavyöhykettä? En ole paikan ohittaessani koskaan huomannut pysähtymiskieltoja ja jos niitä onkin, minkä pykälän nojalla voidaan kieltää pysähtyminen paikassa josta on 100 m rajavyöhykkeen alkuun? Onhan esim. täysin luvallista kävellä jalkaisin aivan rajavyöhykkeen reunalle ylittämättä sitä. Argus 26. kesäkuuta 2007 kello 17.39 (UTC)
En tiedä, onko tuolla paikalla pysähtymiskieltomerkkejä (joku paikan tunteva voinee asian varmistaa), mutta yleisesti Tiehallinnolla on tienpitäjänä maantielain [2] ja tieliikennelain [3] nojalla oikeus ja velvollisuus asettaa tielle tarpeelliseksi katsomansa liikennemerkit ym. (tietyin rajoituksin toki), joten siinä mielessä ei olisi estettä sille, että tielle olisi määrätty pysähtymiskielto. Pysähtymiskiellonhan ei välttämättä tarvitse liittyä mitenkään rajavalvontaan, valtion turvallisuuteen tms., vaan syynä saattaisi olla esimerkiksi liikenneturvallisuus: noin lähellä Venäjän vastaista rajaa oleva paikka saattaisi houkutella autoilijoita pysähtymään itänaapuriin tähyilemistä varten siinä määrin, että se vaarantaisi jo liikennettäkin. (Samalla tavallahan esim. Konginkankaan linja-autoturman onnettomuuspaikalle määrättiin onnettomuuden jälkeen toiselle ajosuunnalle joksikin aikaa pysähtymiskielto, kun kynttilöitä sytyttämään pysähtyneet autoilijat aiheuttivat turvallisuusriskin.) Tämä on siis kuitenkin täyttä spekulaatiota. Joku asian varmasti tietävä voisi siis vahvistaa tai kumota pysähtymiskieltomerkkien olemassaolon. – Apalsola 26. kesäkuuta 2007 kello 21.13 (UTC)
Kohdassa oli aikaisemmin pysähtymiskieltomerkki, joka perustui rajavyöhykesääntöjen ehkä tarpeettoman tiukkaan tulkintaan. Tämä pysähtymiskielto ja eräät muut kommervenkit (mm kaukovalojen käyttökielto tietyissä paikoissa) poistui jo 1980-luvulla Suomen sanouduttua irti Pariisin rauhansopimuksen sotilaallisista pykälistä. Paikalla siis todellakaan ei enää ole ole pysähtymiskieltoa. Matti Grönroos 1. heinäkuuta 2007 kello 20.10 (UTC)
Kiitos selvennyksestä. Poistin artikkelista maininnan pysähtymiskiellosta. – Apalsola 1. heinäkuuta 2007 kello 20.59 (UTC)

Tiehankkeiden järjestys[muokkaa wikitekstiä]

Tiehankkeet olisi hyvä listata järjestyksessä Helsingistä lukien, nykyisellään loikitaan edestakaisin ja jää hieman epäselvä kuva kokonaistilanteesta. Lisäksi Kouvolan moottoriliikennetien kehityssuunnitelmat on mainittu kahdesti. Argus 21. elokuuta 2007 kello 16.59 (UTC)

Ajatuksena tuossa on ollut sijoittaa hankkeet toteuttamisjärjestykseen seuraavasti:
  1. toteuttamisvaiheessa olevat hankkeet (ts. työt käynnissä)
  2. hankkeet, joista on tehty rahoituspäätös
  3. vasta suunnitteluasteella olevat hankkeet
  4. lopuksi vielä koko tien pitkän tähtäimen tavoitetila.
Myös suunnitteluasteella olevien hankkeiden keskinäinen järjestys on määräytynyt sen perusteella, missä vaiheessa suunnittelu on ja mikä siten on oletettu rakentamisjärjestys. Esim. Joensuun kehätien tiesuunnitelma on valmis ja työt voitaisiin aloittaa periaatteessa heti, jos eduskunta antaisi siihen rahat (mitä tosin tuskin ainakaan tänä vuonna tapahtuu), kun taas Kouvolan ohikulkutien ja Kouvola–Lappeenranta-välin hankkeiden suunnittelu on vasta alkutekijöissään.
Maantieteellinen järjestys olisi toki toinen mahdollinen. Minusta aikajärjestys kuitenkin on perusteltu; olisi kummallista, jos ensimmäisenä mainittaisiin Kouvolan ohikulkutien rakentaminen moottoritieksi, mistä ei kuitenkaan Tiehallinnon kotisivuillakaan mainita vielä mitään, kun samalla jo lähes valmis Pyhäselän hanke olisi listan hännillä.
Yksi mahdollisuus olisi tietysti jakaa osio väliotsikoilla useampaan osaan (esim. "Rakenteilla olevat hankkeet" / "Suunnitteilla olevat hankkeet") ja luetella hankkeet osien sisällä maantieteellisessä järjestyksessä.
Minä en kyllä huomannut, että Kouvolan ohikulkutie olisi mainittu kahteen kertaan. Viimeisessä kappaleessa on toki mainittu, että tavoitetilassa kyseinen kohta olisi nelikaistainen, mutta sama nyt pätee myös Lappeenranta–Imatra- ja Joensuun kehätie-hankkeisiin.
Kiitos joka tapauksessa, että otit asian esille. Nimittäin vielä äskenhän tuo järjestys oli jotain muuta kuin oli tarkoitettu eikä siinä todellakaan ollut oikein mitään logiikkaa.– Apalsola km 22. elokuuta 2007 kello 00.24 (UTC)