Keskustelu:Vainoaminen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkittävyys?[muokkaa wikitekstiä]

Onko stalkkerointi vakiintunut suomen kielen sana? --Vnnen 9. lokakuuta 2009 kello 17.18 (EEST)

Aihe, stalking, on kyllä wikimerkittävä, siitä ei liene epäselvyyttä. Olisiko vainoaminen (on tosin tällä hetkellä uudelleenohjaus toiseen artikkeliin [1]) sopivampi nimi artikkelille? On käytetty sanan stalking suomenkielisenä vastineena ainakin Duodecimin sivuilla: [2]. Kyseinen juttukin tosin myöntää, ettei aihetta ole Suomessa paljon käsitelty: "Suomessa vainoamisesta tiedetään hyvin vähän: esimerkiksi Internetin hakupalvelimet tuottavat hakusanoilla stalking, stalkkaus ja vainoaminen lähinnä erilaisten keskustelupalstojen sivuja." Tällaista toimintaa harjoittavasta henkilöstä on toki käytetty nimeä stalkkeri asiallisissakin yhteyksissä [3], mutta sanaa stalkkerointi ilmeisesti vain epävirallisissa. Eli, parhaat nimivaihtoehdot lienevät seuraavat: stalking ja vainoaminen. --Nironen 9. lokakuuta 2009 kello 19.03 (EEST)
Mieluiten niin, että artikkelin nimeksi vainoaminen ja stalkingista sitten uo siihen. Sitten jos näyttää siltä, että stalkkaus tai stalkkerointi alkaa yleistyä niin tehdään niistäkin uo:t.--Tanár 9. lokakuuta 2009 kello 21.21 (EEST)
Stalkkeri alkaa olla jo aika yleisessä käytössä. Ja jos sen haluaa suomentaa niin kyttäys ja kyttääjä on ehkä kuvaavin suomennos. Mutta pois vaan jos kunnon lähteitä ei löydy. palautetaan sitten kun aika on otollinen. Gopase+f 10. lokakuuta 2009 kello 11.56 (EEST)
Tämä on sanakirja-artikkeli ja lisäksi huono sellainen. Pois. --Esamatti1 10. lokakuuta 2009 kello 17.00 (EEST)

Lisätään vielä, että lähteitä kyllä löytyy, jos joku haluaa aiheesta kunnollisen artikkelin kirjoittaa. Jo mainitun Helinä Häkkäsen kirjoituksen[4] lisäksi vaikkapa [5], [6] ja [7]. Jos artikkeli halutaan poistaa nykytilansa vuoksi, heikkona artikkelina, niin OK, mutta en edelleenkään oikein ymmärrä, miksi pitäisi poistaa epämerkittävänä. --Nironen 10. lokakuuta 2009 kello 17.43 (EEST)

Lukusat interwikit osoittavat aiheen merkittäväksi. Nimeen en ota kantaa. -- Petri Krohn 11. lokakuuta 2009 kello 03.38 (EEST)

Artikkelin nimestä[muokkaa wikitekstiä]

Poistin merkittävyysmallineen ja panin tilanne korjattava/nimi -mallineen. Ehdotan, että siirretään nimelle vainoaminen. Voidaan tehdä myös nimistä stalking, stalkkerointi ja stalkkaus uo:t vainoamiseen.--Tanár 11. lokakuuta 2009 kello 16.10 (EEST)

Kannatan vaihtoehtoja vainoaminen ja kyttääminen --Vnnen 12. lokakuuta 2009 kello 22.01 (EEST)
Vaaniminen on ilmeisesti sana jota käytetään tuoreessa väitöstutkimuksessa, josta Yle kertoo. Puhekielinen ilmaus stalkkaaminen. Kaikista pitää tehdä viittaus. Tuntuu olevan yleinen ilmiö Wikipediassakin. --Ulrika 24. maaliskuuta 2010 kello 09.05 (EET)

Nimenmuutosehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan artikkelin siirtämistä nimelle vainoaminen, koska se on nykyisin tästä aiheesta yleisimmin käytetty termi. Sitä on käytetty mm. tuoreessa Suomen oikeusministeriön lakiehdotuksessa ja Aikakauskirja Duodecimin artikkelissa. Myös Yle, jonka uutinen on annettu artikkelin nykyisen nimen lähteeksi, on uudemmissa julkaisuissaan käyttänyt termiä vainoaminen. Ylläolevien keskustelujen perusteella artikkelin nimeä on pohdittu aikaisemminkin, joten en viitsi uudelleennimetä ilman uutta keskustelua. -- Shinnin 29. maaliskuuta 2013 kello 15.39 (EET)

Kunhan ei sekoitu sitten vainoon. --Risukarhi (keskustelu) 29. maaliskuuta 2013 kello 15.58 (EET)
{{Tämä artikkeli}} -mallineen luulisi olevan riittävä näiden kahden erottamiseen. Lisäksi vainoaminen-sivulle on tällä hetkellä linkitetty vain yksi artikkeli, vainoharhaisuus, joten nimenmuutos ei aiheuttaisi vanhoissa artikkeleissa virheellisiä linkityksiä. -- Shinnin 29. maaliskuuta 2013 kello 16.11 (EET)

Tarkoittavatko todella vaania ja vainota samaa asiaa? Esim. kissa voi vaania hiiriä, mutta tuskin se on vainoamista kuitenkaan. --Stryn (keskustelu) 1. huhtikuuta 2013 kello 21.30 (EEST)

Mielestäni vaaniminen ei tarkoita samaa kuin vainoaminen. Tämä artikkeli käsittelee tällä hetkellä sitä, mitä Suomessa kutsutaan vainoamiseksi. Siksi artikkeli pitäisi siirtää nimelle vainoaminen. Toistaiseksi ainoa lähde, jossa olen nähnyt käytettävän tämän artikkelin aiheesta termiä vaaniminen, on artikkelissa lähteeksi merkitty Ylen uutinen. Siitä ei kuitenkaan selviä mistä Yle on tuossa yksittäisessä uutisessa keksinyt käyttää termiä vaaniminen. Uutisessa viitattu väitöskirja kun sattuu olemaan englanninkielinen [8]. -- Shinnin 1. huhtikuuta 2013 kello 21.49 (EEST)