Keskustelu:Tähtihävittäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mun nuoruudessa suomennos oli tähtihävittäjä. Sota-alusluokkaan viittaava englannin destroyer suomennetaan vakiintuneesti hävittäjäksi. Onks tää tähtituhooja sitten nykysuomennosten vakiintunut käytäntö?--217.112.249.156 29. toukokuuta 2008 kello 09.26 (UTC)

Olisin samaa mieltä, en muista missään nähneeni tätä suomennosta aiemmin. Ja sitä paitsi, eikö kieliopillisesti oikea termi olisi tähtituhoaja?

Artikkelin voisi laatia kokonaan uusiksi, mutta nimeä ei voi ilmeisesti muuttaa (ylläpito kait?) joten pitäisi muokata täsmennyssivuksi tämä ja rykäistä pystyyn uusi sivu tähtihävittäjän nimellä..Kutwis 1. marraskuuta 2010 kello 16.36 (EET)

Kappas, kun hoksaa lukea ohjeet loppuun asti niin onnistuu =) Kutwis 1. marraskuuta 2010 kello 16.43 (EET)

Onko tälle suomennokselle oikea lähde jossain suomennetuissa Star Wars -medioissa? Minä muistelen juuri tähtituhoajaa käytetyn, vaikka laivastotermeistä puhuttaessa destoyer onkin ”hävittäjä”. Tämä siksi, että Tähtien sota -universumissa esiintyy myös runsaasti pienempiä avaruusaluksia, kuten X-siipiset ja TIE-hävittäjät. Näitä kutsutaan englanniksi nimellä ”starfighter”, joka myös kääntyy tähtihävittäjäksi mutta jolla tarkoitetaan ihan eri asiaa. --Louhikärmes (keskustelu) 26. joulukuuta 2015 kello 15.44 (EET)

Ehdottomasti oikea suomennos on tähtituhoaja, tähtihävittäjää olen Star Destroyer -aluksista nähnyt käytetyn ainoastaan vanhoissa, monin tavoin puutteellisissa elokuvien tekstityksissä. Likimain kaikissa suomennetuissa Tähtien sota -kirjoissa suomennos on varmasti tähtituhoaja (joskus jopa virheellisen puhekielinen "tähtituhooja")... ja "starfightereihin" viitataan taas tähtihävittäjinä, kuten edellinenkin totesi. Olisikohan sivun nimeä mahdollista millään tavoin muuttaa? Hexjr (keskustelu) 20. huhtikuuta 2016 kello 21.26 (EEST)

Tähtituhoaja olisi kyllä parempi nimi, sillä tähtihävittäjällä viitataan yleensä pieneen alukseenMumnaM (keskustelu) 21. tammikuuta 2018 kello 14.05 (EET)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Ehdotan lupaavaksi. --94.22.21.150 26. joulukuuta 2015 kello 12.25 (EET)

Noh, kyllähän tämä varmaan voisi mennä lupaavaksi. Ehkä tekstiä voisi hieman huoltaa, mutta en vastusta lupaavuutta. --Lakritsa (keskustelu) 29. joulukuuta 2015 kello 22.54 (EET)
Käännöshuomio ylempää, kaikki lähteet näyttävät olevan englanninkielisiä, joten niistä käännös ei liene. --Louhikärmes (keskustelu) 30. joulukuuta 2015 kello 09.42 (EET)
En kannata tällaisenaan. Vaikka artikkeli on yleisesti ottaen kunnossa, on lähteissä aivan liikaa 404:ää. --Msaynevirta (k · m) 1. tammikuuta 2016 kello 17.37 (EET)
En kannata. Aihetta olisi hyvä käsitellä useammasta näkökulmasta, nyt artikkeli on lähinnä luettelointia aluksen esiintymisistä. Miten alus suunniteltiin, mistä se sai vaikutteita, mikä on ollut sen merkitys, oheistuotteet, vastaanotto jne.--Olimar 7. tammikuuta 2016 kello 11.36 (EET)
En kannata. Samaa mieltä kuin Olimar, alusta pitäisi käsitellä myös muuten kuin kuvitteellisen maailman sisältä käsin. Tähtien sodan erikoistehosteet ovat Oscar-palkittuja ja alkuperäisten mallien luojat ovat alansa maineikkaita tekijöitä. On vakava puute, että heitä ei mainita lainkaan. ILM:n pienoismalli mainitaan, mutta se on aluksen kuvitteellisen teknisen tiedon seassa. Itse lisäilin John Stearsin suunnittelemiin tehosteisiin tiedot hänen panoksestaan ([1], [2], [3], [4], [5]), vastaavat tiedot pitäisi löytyä kaikista Tähtien sota -artikkeleista. Artikkeli kaipaa myös kielenhuoltoa – "virtuaalisesti näkymättömän vihollisille"? – Kuohatti 7. tammikuuta 2016 kello 12.28 (EET)

Arviointi on ollut käynnissä pari viikkoa, ja artikkelissa on vielä aika paljon puutteita LA-statusta varten. Arkistoin keskustelun. --Msaynevirta (k · m) 12. tammikuuta 2016 kello 20.42 (EET)