Keskustelu:Saksan piirikunnat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Heip! Hyvää käännöstä käsitteelle 'kreisfreie Stadt' kaivattaisiin. 'Piirivapaa' on suomen kielen vastainen eikä 'piiritönkään' mitenkään loistelias ole. Miten olisi varman päälle 'piiriin kuulumaton' tai 'piireihin kuulumaton'? Pilkku59 30. marraskuuta 2007 kello 22.39 (UTC)

"Piirivapaa" kuullostaa tosiaankin tarkemmin ajatellen aika tökelöltä, eikä "piiritönkään" ole oikein parempi. "Piireihin kuulumaton" ei oikein käy, sillä eihän kaupunki voi kuulua piireihin vaan korkeintaan yhteen piiriin. "Piiriin kuulumaton kaupunki" on varmaan paras ratkaisu, joskin se ei tahdo tuntua yhtä ytimekkäältä kuin saksankielinen termi. Mutta sille ei kai mahda mitään. --BishkekRocks 1. joulukuuta 2007 kello 10.00 (UTC)
Tuli muuten mieleeni, että ainakin {{Saksan kaupunki}} -infolaatikon kyseisessä kentässä voidaan näiden kaupunkien tapauksessa yksinkertaisesti käyttää viivaa (−) osoittamaan, että piiriä ei ole. Näin vältyttäisiin kokonaan ilmaisun kääntämiseltä. Miltä kuulostaa? --Mb 3. joulukuuta 2007 kello 17.53 (UTC)
Siltä että se ei ole tiedossa. --Höyhens (keskustelu) 7. joulukuuta 2012 kello 16.28 (EET)[vastaa]
Kreisfreie Stadt -ilmauksen käännös ei ole 10 vuodessa vakiintunut, vaan käytössä on Wikissä ainakin seitsemän versiota:
  1. piiritön kaupunki, esimerkiksi täällä: Luettelo Saksan piirittömistä kaupungeista
  2. piirikunnaton kaupunki: Schleswig-Holstein#Hallinto
  3. piirivapaa kaupunki, kuten täällä: Baden-Württemberg#Historia
  4. piirikuntaan kuulumaton kaupunki: Baden-Württemberg#Aluejako
  5. piiriin kuulumaton kaupunki: Saksi (osavaltio)
  6. kaupunkipiiri: Nordrhein-Westfalen
  7. itsenäinen kaupunki: Ala-Saksi#Hallinnollinen jako.
Itse pitäisin parhaana suorana käännöksenä termiä piirikunnaton kaupunki. Asiasisällöltään paras olisi sana kaupunkipiiri, koska tämä piirikunnaton kaupunki vastaa hallintohierarkiassa piiriä (saks. Kreis), mikä käy ilmi tämän artikkelin kaaviosta.--Huhdanjo (keskustelu) 16. heinäkuuta 2016 kello 08.59 (EEST)[vastaa]
Olisiko vapaakaupunki? --93.106.128.57 16. heinäkuuta 2016 kello 09.18 (EEST)[vastaa]