Keskustelu:Rautatie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Symbol unsupport vote.svg Tätä sivua ehdotettiin hyväksi artikkeliksi, mutta ehdotus kaatui.
Artikkelin hyvät artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Manner-Euroopan ensimmäiset rautatiet[muokkaa wikitekstiä]

"Manner-Euroopan ensimmäinen rautatie rakennettiin 1835 Belgiaan, seuraavat 1835 Saksaan, 1832 Ranskaan ja 1838 Venäjälle." Tuo Ranskan vuosiluku jotenkin pistää silmään. Lähdekirjallisuutta ei löydy hyllystä, joten laitetaan muistiin jos joku voisi tarkistaa. Kaitzschu (keskustelu) 25. heinäkuuta 2013 kello 00.02 (EEST)

Maileja, ei kilometrejä[muokkaa wikitekstiä]

Sen Robert Stephenssonin veturin "The Rocket" keskinopeus oli 33 mailia tunnissa, ei 33 kilometriä tunnissa. Ja maili on 1,6 kilometriä, joten se keskinopeus oli 53 kilometriä tunnissa. Ffflgkg (keskustelu) 9. huhtikuuta 2022 kello 11.35 (EEST)

Katselin mitä on Stephensonin Rocket-veturi-artikkelissa ja mitä en-wiki tuosta sanoo. Nopeuksista oli kisattu Rainhill-kisassa ja kisan yhteydessä oli nopeuksia laskettu. Näyttää siltä, että kaikissa artikkeleissa on hieman eri tietoja niin FI- kuin EN-wikissäkin. Rainhill-kisassa, josta en-wikissä oma artikkelikin ja jossa sanotaan keskinopeuden olleen noin 12 mailia ja maksiminopeuden 30 mailia tunnissa (20 km/h ja 48 km/h). Maksiminopeus ilmeisesti saavutettiin ilman kuormaa. Missään ei kerrota mittausmenetelmää. Oliko jollakulla kello mukana vai onko kysessä edestakaisen matkan aika. Yhtenäistä aikaa ei silloin vielä ollut olemassa, koska se otettiin käyttöön vasta rautateiden mukana. Voisin epäillä olleen niin matkojen pituuden kuin aikojenkin mittauksissa epätarkkuuksia. Vilkapi (keskustelu) 9. huhtikuuta 2022 kello 12.37 (EEST)