Keskustelu:Porvoon valtiopäivät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jaahas. Tämän artikkelin nimestä ei näytetä ainakaan täällä keskustelleen lainkaan? Siis tämä "Porvoon maapäivät"-nimityshän on nimenomaan juuri professori Osmo Jussilan käyttämä nimitys ja hänen tulkintansa. Eikä tämän nimityksen käyttö ole suinkaan saletti tai kiistaton, vaikka se siltä saattaa hyvinkin vaikuttaa Jussilaa lukiessa, kuten ei mikään muukaan asia historiankirjoituksessa ja- tutkimuksessa. Hänhän kirjoittaa erittäin itsevarmaa tekstiä nimittäin. Kaiken lisäksi Jussila tunnetusti edustaa historian tulkinnassa venäläismielisempää linjaa. Hän on Suomen suurruhtinaskunnan historiaa tulkinnut lähinnä venäläislähteiden kautta ja hän varsinkin nuorempana sälytti kaikki syyt sortokausista ja "suomalaisten kuvitteellisesta valtioajattelusta" suomalaisten niskaan. "Porvoon maapäivät" on tässä Jussilan ajatuksessa tärkeä käsite, koska se oikeuttaa hänen väitteensä, ettei mitään venäläisten suomalaisille antamaa autonomiaa tai valtiota olisi ollut. Ja näin ollen ei myöskään mitään sortokausia olisi ollut, koska Suomi oli vain Venäjän oblasti, jolle Venäjä saattoi tehdä aivan laillisesti mitä vain.

Jussilan tulkintaa ei suinkaan ole hyväksytty historiantutkijoiden piirissä yleisesti. Eikä siitä ole tullut enemmistön hyväksymää "virallista" tulkintaa. Esimerkiksi koulukirjoissa ja muissa historian perusopuksissa nimitys on edelleen Porvoon valtiopäivät. Jos artikkelin nimeksi pistetään Porvoon maapäivät, käytännössä tällöin hyväksytään Jussilan tulkinta oikeaksi ja asetutaan hänen koulukuntansa kannalle. Tällä hetkellä Porvoon valtiopäivät on vielä neutraali ilmaisu, toisin kuin "maapäivät" . Vuoden 1809 Porvoon kokoontumista on nimitetty yleisessä kielenkäytössä Porvoon valtiopäiviksi vähintäänkin noin 150 vuotta. Jussila esitteli "maapäivät"- nimen vuonna 1987 teoksessaan Maakunnasta valtioksi, vaikka oli itse asiassa käyttänyt "valtiopäivät" nimitystä vielä vuoden 1969 väitöskirjassaan. Näin ollen aika radikaalia ja puolueellista nimetä artikkeli 20 vuotta sitten kehitellyn nimen mukaan ja sivuuttaa puolitoista vuosisataa käytetty vakiintunut nimitys, jota kuitenkin vielä enemmistö historiantutkijoista ja- kirjoittajista käyttää. Tunnetuimmista historiantutkijoista muistaakseni vain dosentti Juhani Mylly on seurannut Jussilan linjaa.

Itse asiassa valtiopäivät nimitys on paljon perustellumpi kuin Jussila väittää. Jussila perustelee "maapäivät"-nimitystä sillä, että Porvoon kokous järjestettiin samaan tapaan "lantdagina" 1600-luvulla alkaneen perinteen mukaisesti. Jussilan mielestä kokous oli vähäinen, eikä sillä muodostettu mitään valtiota. (Tästä esim. Matti Klinge on täysin eri mieltä.) Kuitenkin kokouksen edustus valittiin Tukholman valtiopäivien tapaan, eikä tavallisen provinsiaalikokouksen tapaan. Sitä paitsi vuoden 1809 Suomessa käytettiin myös nimitystä "riksdag" eli valtiopäivät. Itse Gabriel Erik von Haartman sanoi, että ero nimitysten välillä oli vain muodollisuus, joten kumpaakin käytettiin villisti sekaisin. Kaiken lisäksi "lantdagilla" tarkoitettiin kaikkia myöhempiäkin valtiopäiviä. Ja tärkeintä on sen ajan hallinnon eurooppalainen pää- ja valtakieli ranska. Ranskaksi kokouksesta käytettiin nimitystä "la diète", joka tarkoittaa valtiopäiviä. Lisäksi Jussilan perustelu siitä, että kokous olisi ollut vähäinen maapäivät ja siten alempi kuin valtiopäivät, on outo, koska venäläisten etujen mukaista ei todellakaan ollut pitää ja selittää kokousta vähäpätöisenä, koska kokouksella piti vakuuttaa suomalaiset lopullisesti siitä, että Ruotsista eroaminen ja Venäjän liittyminen olisi suomalaisten etujen mukaista.

Kyllä tämän artikkelin nimi pitäisi muutta Porvoon valtiopäiviksi. "Maapäivät" on vain Jussilan vähemmistössä olevan koulukunnan/klikin nimitys, jota suurin osa kansasta ei edes tunne. Kyllä tavallinen suomalainen on kuullut Porvoon valtiopäivistä, mutta ei varmana mistään "maapäivistä".--Smörre 12. toukokuuta 2008 kello 19.01 (UTC)

Olet jokseenkin oikeassa, muuta vain nimi. Oakokko 13. toukokuuta 2008 kello 11.05 (UTC)
Olette jokseenkin sekä oikeassa että aivan väärässä, ja jonkin matkaa eksyksissäkin tässä asiassa. Laadukas prof. Timo Soikkasen yhteenveto aiheesta löytyy netissä sivulta: vanha.soc.utu.fi/polhist/vaihtuvat/Soikkanen%2024.1.%20luento%20Autonomia.doc.rtf. Sen ja muiden lähteiden perusteella maa-valtiopäivät-aiheesta pitäisi kirjoittaa nykyisen tilalle uusi art., jossa nämä eri tulkinnat tulevat selvästi esille. Tällä hetkellä maa-valtiopäivät art. on aikas heikko esitys ilman lähteitä. Eikä maapäivät-nimitys ole vain Jussilan (tai jonkin ihme pikku klikin) yksinoikeus, vaan mm. Klinge käyttää pääasiassa sitä, mutta kyllä myös valtiopäivät-nimeä kuvatessaan teoksessaan Keisarin Suomi, suuriruhtinaskunnan muotoutumista (s. 11-30, ja sivulla 23 Klinge käyttää v1863 maa-valtiopäivistä nimitystä maapäivät, tuonnempana kirjassa hän käyttää v1863 valtiopäivät-nimeä). Klinge yhtyy osin Jussilaan todetessaan tuossa kirjassaan Suomesta muodostuneen todellisen valtiokokonaisuuden vasta 1900-luvulla. Soikkanen katsoo, että säädyt kutsuttiin perinteisille maapäiville, mutta niistä muotoutui valtiopäivät keisarin toimesta. Toisaalta kyse lienee myös vain siitä kumpaa termiä itse kukin haluaa käyttää; molempia kait käytettiin 1800-luvun alussa yleisesti vähän samassa merkityksessä. Vaikka Jussila "väheksyy" ja Klinge puolestaan "korostaa" Aleksanteri I Porvoon 1809 maalisk. lopun valtio/valta-aktia molemmat tutkijat näkevät 1800-luvun lopun valtakunnallistamis-, venäläistämis- tai sortokaudet samalla tavoin. Kyseessä oli suurvaltapoliitikasta johtunut ratkaisu, jonka merkitys ja vaikutus oli suomalaisten kannalta lopulta melko vähäinen (helmikuun manifesti lähinnä ohjeistusta menettelytavoista valtak.- vs. paikallislainsäädäntöön, taustalla tavoite valtak. armeijan yhtenäistämisestä). Mutta se johti pitkään "maton alle" painetun valtakysymyksen puhkeamiseen avoimeksi kiistaksi (keskusvalta vs. perifinen valta). --Suruliina 19. kesäkuuta 2008 kello 17.17 (UTC)

Mutta nyt artikkelissa mainitaan että nimi on muutettu ('palautettu') maapäiviksi ja silti otsikkona on valtiopäivät!?! 82.141.67.102 25. heinäkuuta 2010 kello 08.23 (EEST)

Niin, kovin mielenkiintoinen tuo artikkelin täysin lähteetön väite "fennomaanisessa kielenkäytössä 1850-luvulta alettiin käyttää propagandistisesti käsitettä Porvoon valtiopäivät aina vuoteen 2009 saakka, jolloin Porvoon maapäivien nimi palautettiin alkuperäisiksi Porvoon maapäiviksi 200-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin liittyen" (lainauksesta on korjattu artikkelin kirjoitusvirheet). "Tieto" lisättiin tähän artikkeliin viime lokakuussa [1]. Esimerkiksi Porvoon kaupungin sivuilla puhutaan edelleen valtiopäivistä maapäivien sijaan [2], Helsingin Sanomissa näitä on kutsuttu yleisemmin valtiopäiviksi, vaikka useita maapäivämainintojakin löytyy[3][4], ja Valtioneuvoston kanslian Merkkivuosi 1809 -sivustokin kutsuu näitä valtiopäiviksi [5]. Joten melkoisen erikoinen tuo artikkelin väittämä, että nimityksen valtiopäivät käytöstä olisi luovuttu (vaikka se on siis edelleen yleisempi nimitys), tai että se olisi jotain "fennomaanien propagandaa". --Nironen 25. heinäkuuta 2010 kello 08.48 (EEST)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]