Keskustelu:Pohjoismaiden maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistokeskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Lähteetön artikkeli, jonka rajaus on ongelmallinen siksi, että Pohjoismaat eroavat maantieteeltään huomattavasti toisistaan. Yleispätevää "pohjoismaalaista maantiedettä" ei siis ole olemassa. Mielestäni artikkelia ei tarvita, vaan maakohtaiset maantiedeartikkelit riittävät. – ComradeUranium (keskustelu) 13. helmikuuta 2020 kello 17.56 (EET)

Kannatus poistolle yllämainituin syin. Muita kieliversioitakaan en Wikidatasta löytänyt. --Kissa21782 (keskustelu) 13. helmikuuta 2020 kello 18.53 (EET)
Itse asiassahan Pohjoismaat muodostavat maantieteellisesti nimenomaan hyvin yhtenäisen kokonaisuuden, josta pääosa tunnetaan nimellä Fennoskandia. Tosin Tanska, Islanti ja Färsaaret eivät kuulu Fennoskandiaan ja vastaavasti osia Venäjästä kuuluu. Toisaalta kulttuurisesti ja historiallisesti pohjoismaat ovat hyvin yhtenäinen alue. Lisäksi on myös artikkeli Pohjoismaiden ilmasto. Tätä vasten artikkelin olemassaolo on nähdäkseni perusteltu. Eli pohjoismaat on aluekokonaisuutena merkittävä, ja sen takia sitä on aiheellista vähintään lyhyellä yhteenvedolla käsitellä tältäkin kannalta. Kehittämisen varaa toki on, mutta se on taas toinen asia.--Urjanhai (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 11.38 (EET)
Pois. Artikkelin nimi on kuitenkin "Pohjoismaiden maantiede", joten sitä ei oikein voi perustella kulttuurilla ja historialla. Kokonaisuutta on uskoakseni käsitelty artikkelissa Pohjoismaat ja Fennoskandiaa artikkelissa Fennoskandia. --Abc10 (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 12.13 (EET)
Päin vastoin, aiheesta on jopa oppikirjoja, joista yhden juuri lisäsin. Lähteiden perusteella aiheesta on täysin mahdollista ja myös perusteltua kirjoittaa laajempikin artikkeli, kuka vain sattuu ehtimään jossain välissä. Kun tuossa on kymmenien eri pohjoismaista olevien maantieteen professorien kirjolittama kirja, niin se osoittaa, että aihe on perusteltu ja myös lähteissä laajasti käsitelty. --Urjanhai (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 12.19 (EET)
Artikkeli Pohjoismaat kyllä on, mutta silti on myös artikkeli Suomen maantiede vaikka on artikkeli Suomi. Työnjaossa näille löytynee paikkansa, vaikka tuo nykytila onkin hyvin luonnosmainen.--Urjanhai (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 12.22 (EET)
Pohjoismaat muodostavat kokonaisuuden kyllä monin muin tavoin mutta eivät maantieteellisesti. Artikkelissa Pohjoismaat voidaan kertoa sellaista joka koskee kaikkia Pohjoismaita ja jonka paikka ei varsinaisesti ole yksittäisten maiden artikkeleissa. Tämä artikkeli taas kertoo asioista, jotka eivät ole yhteisiä eri maille, muuten kuin että maat sijaitsevat pohjoisella pallonpuoliskolla. Muuta yhteistä maantiedettä en keksi. Keinotekoinen kaiken kokoamminen maa-artikkeleista luo kokonaisuuden jollaista ei oikeasti ole. --Abc10 (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 12.30 (EET)
Tuo on uutta tutkimusta. Lähteet, jotka jo mainitsin, puhuvat toista. Artikkelin nykytila on satunnainen raapaisu, jossa vain korjasin nopeasti yleistiedolla määritelmässä olleen yksinkertaistuksen. Kun pohjoismaat on alue, johon usein kohdistuu tiedontarvetta, niin sitä kohdistuu myös alueen maantieteeseen Wikipedian ulkopuolisissa lähteissä, ja siksi lähteitä on kirjoitettu.--Urjanhai (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 12.39 (EET)
Uskottavuutesi sai pahan särön. Ja huomaa että minä en ole kirjoittanut artikkeliin mitään, en edes lähteetöntä. --Abc10 (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 12.48 (EET)
Kyseessä on aihepiiri, jonka tunnen hyvin ja jonka lähteitä hallitsen. Voisin lyödä Lidlin Siti-vissypullosta vetoa, että lisäykseni on noin 97,5 prosenttisesti oikein. Kirjastoon ehdin jos ehdin, mutta kirjasto jossa tuo on, ei välttämättä ole edes viikonloppuna auki ja vaikka olisikin, niin kirja ei välttämättä ole avokokoelmassa.--Urjanhai (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 13.32 (EET)
Lisäsit artikkeliin kilokaupalla lähteetöntä tietoa, mitä ei odottaisi pitkäaikaiselta käyttäjältä. --Abc10 (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 12.34 (EET)
Olen lukenut Kirjallisuutta-osioon lisäämäni kirjan. Olen noin 97,5 % verran varma, että joka sana lisäyksessäni löytyy ao. kirjasta. Ainoa mitä en muista, ovat sivunumerot. Karjalan kannaksen osalta tieto löytyy Matti Saarniston artikkelista teoksessa Viipurin läänin historia I. Kirjallisuudeksi lisäämäni kirjan voisi hyvin lainata kirjastosta, mutta epäilen, onko kirjasto, jossa kirja on, juuri nyt auki. Saarniston kirja kyllä löytyy todennäköisesti lähimmäästä kunnallisesta pääkirjastosta nytkin.--Urjanhai (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 13.32 (EET)
Odotan mielenkiinnolla, mikä kirja tulee tukemaan muotoiluasi "Pohjoismaiden maantiede on hyvin erilaista mutta myös samanlaista eri valtioissa." On se meinaan niin hupaisa lause. -Ochs (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 14.12 (EET)
Artikkelin aloittajallekin varmaan on tapana ilmioittaa poistokeskustelusta, vaikka tässä mallineessa sitä ei jostain syystä sanotakaan. --Abc10 (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 12.36 (EET)
Ilmoitin. – ComradeUranium (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 13.27 (EET)
Oikeastaan voisi ottaa pohdittavaksi menettelyn, että poistokeskustelusta ilmoitettaisiin aloittajalle vastaavalla tavalla kuin merkittävyyskeskustelusta.--Urjanhai (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 13.32 (EET)

Kannatan poistoa, koska sokea Reettakin ymmärtää, että Islannin maantiedettä, eikä Tanskankaan, ei kannata käsitellä samassa artikkelissa kuin Fennoskandian maantiedettä. Fennoskandian maantieteen yhteisille piirteille on artikkeli Fennoskandia ja niin edelleen. -Ochs (keskustelu) 15. helmikuuta 2020 kello 14.15 (EET)