Aluemaantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aluemaantiede tutkii maapallon pinnan alueellista erilaistumista ja ottaa maantieteellisiä alueita selvitellessään huomioon sekä luonnonolot että ihmisen toiminnan. Vastakkainen tarkastelutapa on yleismaantieteellinen. Maantiedettä kuvataan usein alueiden ja paikkojen tutkimuksena. Se tutkii maapallon pintaa, sen ominaisuuksia ja ilmiöitä.

Aluemaantiede on maantieteen ala, joka poikkeaa luonnonmaantieteestä ja kulttuurimaantieteestä. Aluemaantieteessä tutkitaan jotakin aluetta ja otetaan huomioon kaikki tärkeimmät luontoon ja ihmisen toimintaan liittyvät piirteet, jotka vaikuttavat alueen luonteeseen. Aluemaantiede pyrkii kokonaisesitykseen tietystä alueesta. Aluemaantiede pyrkii selittämään muun muassa seuraavat peruskäsitteet alueesta: sijainti, kallio- ja maaperä (maankamara), meren syvyys tai maankorkeus, ilma- tai merivirtaukset, ilmasto, kasvillisuus, väestö, maatalous ja kalastus, liikenneolot ja muu infrastruktuuri, asuminen, matkailu ja niin edelleen.

Alueella tarkoitetaan maantieteessä maanpinnan osaa, joka luontonsa tai ihmisen toiminnan perusteella on jokseenkin yhtenäinen ja eroaa ympäröivistä alueista.

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.