Keskustelu:Pohjanmaan historiallinen maakunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voisiko tämän sivun alkuperäisen sisällön säilyttää myös tällä sivulla, koska alue on Pohjanmaa eikä http://www.pohjanmaanmaakunta.fi

Pohjanmaa[muokkaa wikitekstiä]

Pohjanmaa on enemmän kuin ruotsinkielisen rannikkoseudun Vaasan seutu. Kun puhutaan "pohjalaisista" tarkoitetaan laajempaa ihmisjoukkoa kuin ruotsinkielisen rannikkoseudun osan asukkaita. Mikäli esimerkiksi tulevaisuudessa Keski-Pohjanmaa jakautuisi Kokkolan seutukunnasta Pohjanmaahan kuuluvaksi osaksi ja Kaustisen seutukunnasta Pohjois-Pohjanmaahan kuuluvaksi osaksi, jouduttaisiin artikkelit kirjoittamaan jälleen uusiksi. Tietosanakirja-artikkeli voi käsitellä asiaa laajemmin kuin kullakin hetkellä voimassa oleva aluejako. Mitä laajemmin Pohjanmaa selitetään, mistä yleispätevämpi artikkeli on. 81.175.152.26 18. helmikuuta 2006 kello 21.13 (UTC)

Toinen huomionarvoinen seikka Pohjanmaan osalta on se, ettei se ole historiallien Pohjanmaa Oulusta Vaasaan, vaan ainoastaan ruotsinkielinen Pohjanmaan rannikkoseutu. Tämän vuoksi se on myös Österbotten. Mikäli "maakunta" -nimeä halutaan korostaa, tässä tapauksessa verrokki olisi http://www.osterbottenslandskap.fi

Ei kannata turhauttaa lukijoita muuttamaalla vakiintuneita nimiä ja käytäntöjä. Samalla tavalla kuin kunnat ovat perusmuodossaan, pitäisi maakuntien ja läänienkin olla. Selitys siitä, miten ko. paikannimi pitää käsittää, voidaan sisällyttää tekstiin.

EUn alueluokittelu - NUTS menee seuraavasti:

NUTS 0 Suomi NUTS 1 Manner-Suomi ja Ahvenanmaa (vrt. Manner-Suomen alue ja Ahvennanmaan alue) NUTS 2 Läänit, esimerkiksi Etelä-Suomi (vrt. Etelä-Suomen lääni) NUTS 3 Maakunnat, esimerkiksi Uusimaa (vrt. Uudenmaan maakunta)

epäloogisuus on tässä NUTS 4 Seutukunnat, esimerkiksi Helsingin seutukunta (vrt. Helsingin seutukunta)

mutta tästä taas pääsäännön mukaan NUTS 5 Kunnat, esimerkiksi Helsinki (vrt. Helsingin kaupunki)

Moniin asioihin on olemassa jo vakiintunut standardi.

Maakunnat:

ITÄ-SUOMI

Etelä-Savo Pohjois-Savo Pohjois-Karjala Kainuu

ETELÄ-SUOMI

Uusimaa Itä-Uusimaa Varsinais-Suomi Häme Päijät-Häme Kymenlaakso Etelä-Karjala

LÄNSI-SUOMI Satakunta Pirkanmaa Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Pohjanmaa (Österbotten) eli käytännössä historiallisen Pohjanmaan osa, sen ruotsinkielinen rannikkoseutu

POHJOIS-SUOMI Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Lappi

AHVENANMAA Ahvenanmaa

Kommentin jätti 81.175.155.207 (keskustelu – muokkaukset).

En tiedä, mihin "Länsi-Suomeen" tuossa ylläolevassa listassa viitataan, mutta jos sillä tarkoitetaan Länsi-Suomen lääniä, niin Keski-Pohjanmaa on kyllä osa sitä, eikä suinkaan Pohjois-Suomea! Kommentin jätti Elo (keskustelu – muokkaukset).
Vastaukseni tulee aika myöhään, mutta tuo tarkoittaa suuraluetta. Keski-Pohjanmaa on osa Pohjois-Suomen suuraluetta (NUTS 2 -alue) ja Kainuu Itä-Suomen suuraluetta, vaikka läänijako meneekin eri tavalla. Eivät nämä siis ole läänejä, kuten ylempänä sanotaan. –Jm00 26. marraskuuta 2007 kello 18.39 (UTC)
Aivan totta, ja kyllähän se tekstistäkin ilmenee (kun vaan lukee). Hämäsi vain tuo maininta "Maakunnat", kun kyseessä on NUTS 2 -suuralueet. --Elo 27. marraskuuta 2007 kello 16.39 (UTC)

Pohjoisraja[muokkaa wikitekstiä]

Miten Pohjanmaan ja Lapin raja on vedetty/muodostettu? Artikkelissa voitaisiin valottaa tuota. --Hartz (keskustelu) 21. lokakuuta 2014 kello 20.03 (EEST)

Artikkelissa Ruotsin Lappi on kartta, joka valaisee hiukan tätä historiaa. Lappi-aiheisesta kirjallisuudesta voi löytyä lisää. --Urjanhai (keskustelu) 21. lokakuuta 2014 kello 20.24 (EEST)