Keskustelu:Oikosulku
Poistin artikkelista seuraavan selitystä / täsmennystä vaativan pätkän. Mitä tällä yleistyksellä jostakin vahvistinten kondensaattoreista oikein tarkoitetaan? --Aulis Eskola 26. syyskuuta 2006 kello 00.06 (UTC)
- Vahvistinkytkennöissä tulon ja lähdön välillä on kapasitanssia, eli kondensaattori, joka muuttuu hyvin korkeilla taajuuksilla oikosuluksi. Se ei kuitenkaan tuhoa mitään, vaan ainoastaan aiheuttaa vahvistuksen pienenemisen korkeilla taajuuksilla. Mikäli kapasitanssi olisi vahvistimen lähdön ja maan välillä, vahvistin ylikuormittuisi korkeilla taajuuksilla. Vastaavasti kelan induktanssi toimii oikosulun tavoin matalilla taajuuksilla ja tasajännitteellä.
- Tarkoitin tuolla kapasitanssilla vahvistimen sisältämien transistorien tulon ja lähdön välistä kapasitanssia, joka suurilla taajuuksilla heikentää transistorin vahvistusta. Hiukan epäselvästi kyllä ilmaisin asian. Pitää yrittää vääntää tuo pätkä sellaiseen muotoon, että sen voi laittaa artikkeliin takaisin. --AirMan 26. syyskuuta 2006 kello 16.24 (UTC)
Piirien impedanssin muuttuminen taajuuden mukaan ei ole "oikosulku". Poistin sitä kuvaavan materiaalin. --Aulis Eskola 28. lokakuuta 2011 kello 21.01 (EEST)
Määritelmä
[muokkaa wikitekstiä]Määritelmäksi oli annattu "kahden sähköjohtimen välitön kosketus tilanteessa, jossa niiden välissä ei ole energiaa kuluttavaa vastusta" (lähde Emännän tietokirja). Jotakin tuossa meni pieleen (ainakin sanamuotojen osalta), koska se ei ole kattavasti totta. Vaikkapa sähkölämmittimessä syöttöjohtimien välissä on tarkoituksellisesti vastus (siis se lämmityselementti, vastuskomponentti jossa on resistanssia eli "vastusta"). Silti niiden syöttöjohtojen kosketus toisiinsa on varmasti "oikosulku". --Aulis Eskola (keskustelu) 27. heinäkuuta 2014 kello 16.01 (EEST)
- Noin sanoo lähteeni, mutta Emäntä ei liene sähkömies, korjaan sähköhenkilö. Tarkoittanee siis sitä, että sillä hetkellä kun oikosulku syntyy, virta ohittaa vastuksen, tai jotain. Paitsi Emännällä, on minullakin hieman väärä koulutus näiden pohtimiseen. Aiempi määritelmä oli vain niin sähköteknis-insiröörimäinen, että ihastuin tuohon Emännän sanamuotoon jonka itsekin tunsin lähes ymmärtäväni. Muokkaa rohkeasti, jos ymmärrät mitä sähkö on. –Kotivalo (keskustelu) 27. heinäkuuta 2014 kello 18.22 (EEST)
- Oikosulku on kahden sähköjohtimen välitön kosketus tilanteessa, jossa niiden ei olisi tarkoitus muodostaa sähköä johtavaa kytkentää sähkölaitteen toimimiseksi. Hmm, vähän oudolta kuulostaa maallikosta tämä(kin). Onko johdoilla tahto ja tarkoitus? Minusta ei, mutta niiden kytkijällä on. Ja usein kytkijälläkin on siinä tilanteessa tarkoitus muodostaa kytkentä, mutta ei silleen että tulee oikosulku... –Kotivalo (keskustelu) 27. heinäkuuta 2014 kello 18.28 (EEST)
- "On tarkoitus" ei personoi sen kummemmin asiaa, mutta laitteen suunnittelijalla se tarkoitus yleensä on. Suunnittelija yrittää fundeerata kytkennät ja laitteen rakenteen niin, että niitä oikosulkuja tulisi. Ja sitten kun kuitenkin oikosulkuja välillä tulee, pyritään estämään suuremmat vahingot. Oikosuluista voi seurata etenkin tulipaloja.
- Sähköön liittyviä asioita on aika vaikea popularisoida. Itse olen alan ammatti-ihminen (suunnitellut eletroniikkaa ja sähkötekniikkaa kohta 30 vuotta). Käytän kernaasti perinteistä teknistieteellistä jargonia, vaikka pyrinkin kansanomaistamaan artikkelien aloituksia. Alan asiat ovat konstikkaita lähtien siitä, että pitäisi selittää kaduntallaajalle ymmärrettävästi, mitä ihmettä se sähkö onkaan... --Aulis Eskola (keskustelu) 27. heinäkuuta 2014 kello 21.58 (EEST)