Keskustelu:Neuvostoliiton kommunistinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miksi artikkelit bolševikit ja Neuvostoliiton kommunistinen puolue ovat erillään?[muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoliiton kommunistinen puoluehan on vuonna 1912 Venäjän sosiaalidemokraattien bolsevikkiryhmittymän perustama nimellä Venäjän sosiaalidemokraattinen työväenpuolue (bolsevikit). Lokakuun vallankaappauksen jälkeen bolsevikit alkoivat kutsua itseään kommunisteiksi ja puolueesta tuli Venäjän kommunistinen puolue (bolsevikit) vuonna 1918. Neuvostoliiton muodostamisen myötä nimeksi muuttui vuonna 1925 Yleisliittolainen kommunistinen puolue (bolsevikit) ja 1952 Neuvostoliiton kommunistinen puolue.

Jos kerran Sampo Pankkiin on voitu yhdistää Posti(säästö)pankin ja Kultapossukerhon tiedot samoin kuin Pohjola Vakuutukseen Vakuutusosakeyhtiö Pohjola historiatietoineen, niin eikö myös bolševikkien tiedot voisi yhdistää - puolueeseensa ?

Yst. terv. --PekKos 27. maaliskuuta 2008 kello 03.12 (UTC)

38:ssa wikipediassa on erillinen artikkeli bolševikeistä. Kirjoitettavaa aiheesta siis epäilemättä löytyy. En-wikissä tuo artikkeli on rajattu koskemaan vuosia ennen oman puolueen perustamista, ja niin voisi tehdä fi-wikipediassakin. Tynkien yhdistäminen on tietenkin mahdollista, jos ja kun kukaan ei nyt heti ala näitä laajentamaan.--ap4k 27. maaliskuuta 2008 kello 13.33 (UTC)
Vaan 'vanhan' vikipedistin mukaan (artikkelin neuvosto-Venäjä keskustelusivulla):
Muunkielisten wikipedioitten käytännöt eivät sido meitä. --- --M. Porcius Cato 27. maaliskuuta 2008 kello 11.50 (UTC)
Yst. terv. --PekKos 27. maaliskuuta 2008 kello 20.38 (UTC)
Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei niitä saisi hyödyntää fi-wikipedian keskusteluissa, joissa käytäntöjä pohditaan.--ap4k 28. maaliskuuta 2008 kello 11.26 (UTC)

Kaipaisin faktaa puolueesta[muokkaa wikitekstiä]

NKP:n historiasta on artikkelista kaikkea kivaa, mutta kirjoittajalle: Käypä Lenin museossa tutustumassa. NKP (siis se varsinainen NKP) on perustettu Leninin toimesta Tampereella ja kaksi ensimmäistä NKP:n puoluekokoustakin on pidetty siellä. Toisekseen: NKP oli Neuvostoliiton hallitseva puolue. Todelliset jäsenmäärät olivat väkilukuun nähden todella pienet ja vallankäyttö perustui nepotismiin.

Toukokuu 2012[muokkaa wikitekstiä]

Sivu suojattu viikoksi muokkaussodan takia. Koittakaa selvittää asia täällä keskustelusivun puolella. --Alcedoatthis 31. toukokuuta 2012 kello 15.32 (EEST)

Artikkelin sävystä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin olisi tuotava selvemmin esiin NKP:n luonne diktatuurin välineenä. Sopiva rinnastus NSDAP:hen olisi paikallaan.  –Kommentin jätti Nor1980 (keskustelu – muokkaukset)

Sopiva viittaus lähteeseen ja neutraali näkökulma olisivat myös paikallaan. Ks. myös Wikipedia:Kerro kuka tekee. – Kuohatti 31. toukokuuta 2012 kello 15.55 (EEST)

Ylemmät elimet?[muokkaa wikitekstiä]

"vahvistamaan ylempien elimien päätökset." Nämä ylemmät elimet voisi luetella. --Hartz (keskustelu) 11. marraskuuta 2014 kello 13.48 (EET)

Kuulostaa muuten aika kumileimasimelta, jos "vahvistaa ylemmän elimen tekemän päätöksen". Sitä minkälaista meno oikein oli, voisi tarkentaa. Oliko vain päätöksen vahvistamisvalta, mutta ei varsinaisesti päätösvaltaa? --Hartz (keskustelu) 11. marraskuuta 2014 kello 13.55 (EET)