Keskustelu:Naisen sukupuolielinten silpominen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Enkkuwikistä löytyis paljon ekstaktimpaa ja täsmällisempää tietoa esim. silvonnan ja islamin sunteesta, jos joku on todella kiinnostunut artikkelin parantamisesta. --ML 30. joulukuuta 2005 kello 11:58:31 (UTC)

Älä tee asiattomia poistoja mutu-pohjalta.
Lue enkkuwikin artikkeli ennenkuin alat höyryämään. Hirsi Alin kirjaa on yleisesti pidetty agendanomaisena, vaikka siitä löytyisikin totuuden jyviä. --ML 30. joulukuuta 2005 kello 12:02:26 (UTC)
Valtaosan silvonnasta tekevät muslimit. Worldvisionin sivujen mukaan valtaosa uhreista on pohjois-afrikasta, eli juuri islamin vahvimmilta alueilta.
"Female genital cutting is primarily a social practice, not a religious one. It is today a mainly African cultural practice. It crosses the lines of various religious groups. It is found among Muslims, Christians, African Jews and Animists. [13]" [[1]]. --ML 30. joulukuuta 2005 kello 12:05:17 (UTC)
Linkki enkkuwikin ylläolevan väitteen lähteenä sisältää tämän tekstin, joka on aika lähellä suomalaisessa artikkelissa sanottua. Viitataan myös etiopian juutalaisiin, jotka ovat olleet hyvin pieni ja paljon muslimeilta vaikutteita saanut ryhmä, joka nykyisin ei enää silvo.
"The Qur'an does not contain any call for FGM, but a few hadith (sayings attributed to the Prophet Muhammad) refer to it. In one case, in answer to a question put to him by 'Um 'Attiyah (a practitioner of FGM), the Prophet is quoted as saying "reduce but do not destroy". Mutilation has persisted among some converts to Christianity. Christian missionaries have tried to discourage the practice, but found it to be too deep rooted. In some cases, in order to keep converts, they have ignored and even condoned the practice.
FGM was practised by the minority Ethiopian Jewish community (Beta Israel), formerly known as Falasha, a derogatory term, most of whom now live in Israel, but it is not known if the practise has persisted following their emigration to Israel. The remainder of the FGM-practising community follow traditional Animist religions. "
Eli vielä suomeksi. Islam ei vaadi käytäntöä, mutta sen perusteella usein vaaditaan. Jotkut kristinuskoon islamista kääntyneet ovat silponeet. Eräs pieni ja poikkeuksellinen juutalaisryhmä on aiemmin silponut.
Tuossa ei sanota, että kyseessä olisivat islamista kristinuskoon kääntyneet, vaan kristinuskoon kääntyneet. Moniko on esimerkiksi kääntynyt islamista animismiin, joiden parissa käytäntöä myös harjoitetaan? Kuten artikkelissa todetaan, kyseessä ei ole islamin aloittama, vaan vanhempi tapa. --ML 30. joulukuuta 2005 kello 12:22:07 (UTC)
Mitä muita käännynnäisiä sinun mielestäsi tarkoitetaan? Väitteen paikka kappaleessa islamia käsittelevän osion jälkeen kyllä päivänselvästi viittaa islamista kääntyneisiin, vaikka sanaa islam ei käytetäkään tuossa lauseessa. 193.65.112.51 30. joulukuuta 2005 kello 12:29:48 (UTC)
Tietenkin ennen kristinuskoa olleista uskonnoista kääntyneitä. Missään ei vihjata, että kyseessä olisi islam. Se on omaa tulkintaasi. --ML 30. joulukuuta 2005 kello 12:32:22 (UTC)
Höpö höpö. Tekstin kokonaisuutena mukaan kyseessä ovat islamista kääntyneet. et voi repäistä yhtä lausetta irti kokonaisuudesta, ja väittää jotain sillä perusteella. 193.65.112.51 30. joulukuuta 2005 kello 12:34:25 (UTC)
Missään ei sanota, että kyseessä olisivat islamista kääntyneet, vaan se on omaa, kummallista tulkintaasi. --ML 30. joulukuuta 2005 kello 12:37:48 (UTC)
Ja lisäksi: "It is also common among African Christians and Jews in Ethiopia and surrounding areas, and many believed it to be justified on religious grounds. For example, in Ethiopia some "Coptic Christian priests refuse to baptize girls who have not undergone one of the FGM procedure." However, in September 1998, both Christian and Muslim leaders publicly denounced the practice. [19]" --ML 30. joulukuuta 2005 kello 12:40:45 (UTC)

Haditheissa sallitaan ympärileikkaus, joten islam kehottaa siihen.

"Eräs nainen suoritti ympärileikkauksia Medinassa. Profeetta (ROHK) sanoi hänelle: 'Älä leikkaa liikaa, sillä se on parempi naiselle ja nautinnollisempaa miehelle.' " [Sunan Abu-Dawud, Book 41, Number 5251]

"Profeetta (ROHK) sanoi: 'Ympärileikkaus on miehille Sunna ja naisille kunniaksi.' " [Silsilah al-Ahadith al-Da'ifah by al-Albani, no. 1935] --62.106.49.47 24. kesäkuuta 2010 kello 09.20 (EEST)[vastaa]

Eikö pitäisi keskittyä paikalliseen ajatteluun eikä länsimaiseen ajatteluun?[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli painottaa liikaa länsimaista käsitystä asiasta ja artikkeli on täten kulttuurirelativistinen arvostelma asiasta katsottuna länsimaisen linssin läpi. Paljon järkevämpää olisi keskittyä paikallisoloihin ja paikalliseen ajatteluun siellä missä tätä harjoitetaan. Joskus yritin artikkeliin lisätä tämän tehokkuudesta siinä mitä tavoitellaan, mutta joku länkkäri on tainnut käydä sensuroimassa sen sopimattomana. --Hartz (keskustelu) 1. marraskuuta 2019 kello 17.41 (EET)[vastaa]

Mielenkiintoinen ajatus. Artikkelissa ei ole tilastotietoa kaikista länsimaista, mutta kerrotaan, että arvion mukaan Suomessa on noin 10000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä tai naista ja silpomisen uhan alaisia on noin 650-3080. Jos silpominen tapahtuu Suomessa tai ulkoistettuna jossain länsimaassa, niin minkälaisten linssien läpi sitä pitää mielestäsi silloin tarkastella? Entä jos Suomeen maahanmuuttajana tullut tyttö viedään "paikallisoloihin" ja tuodaan sieltä silvottuna takaisin, mikä olisi oikea linssi silloin? Entä silpomisen jälkiseuraukset ja vaikutukset loppuelämään, jota maahanmuuttajanainen viettää länsimaissa? Korjausleikkaukset tehdään täällä. Jääkö silpominen ja sen seuraukset silloin "paikalliseksi" ongelmaksi vai siirtyvätkö ne aina sinne, minne nainen pimppinsä kuljettaa? Tuossa muuten taulukot, jotka kertovat toimenpiteen yleisyydestä, loppuvat 49 vuoteen. On tainnut unohtua, että ainakin länsimaissa yli 49 vuotiaillakin naisilla on pimppi.--46.132.36.252 27. huhtikuuta 2020 kello 02.58 (EEST)[vastaa]

"Radikaalimpi toimenpide"[muokkaa wikitekstiä]

Poistettu teksti: "mutta nimitys on harhaanjohtava, koska kyseessä on yleensä huomattavasti miehen ympärileikkausta radikaalimpi toimenpide." - tällainen tieto vaatii dokumentointia. On myös tarpeetonta käydä kilpajuoksua siitä, kumpi on pahempi. Unicefin tiedot Afrikasta ovat monessa asiassa tarkkoja, mutta ympärileikkauksen tyypin suhteen vain summittaisia. Malesiassa tyttöjen ympärileikkaus oli erään tutkimuksen mukaan symbolista ja saattoi koostua neulanpistosta. Lieneekö sama käytäntö Indonesiassa, joka on maailman suurin muslimimaa? Vertailun tekijä voisi paremminkin etsiä tietoa eri tyypin ympärileikkausten yleisyydestä. Toivo ja Toivo (keskustelu) 3. tammikuuta 2020 kello 12.45 (EET)[vastaa]

Poistettu teksti: "Se on yleensä kuitenkin paljon suurisuuntaisempi ja vahinkoa aiheuttavampi teko kuin mieheh ympärileikkaus eikä sille, toisin kuin miehen ympärileikkaukselle, ole lääketieteellisiä syitä, joten näiden kahden kutsuminen yhteisellä nimellä on harhaanjohtavaa." - katso perustelut edellisessä kommentissa. "Lääketieteelliset syyt" ei ole kunnollinen perustelu eri nimelle. Toivo ja Toivo (keskustelu) 14. maaliskuuta 2024 kello 16.12 (EET)[vastaa]