Keskustelu:Matriisi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matriisien ulkoasu[muokkaa wikitekstiä]

Nollamatriisista on käytetty kahta ilmiasua, 0 ja O. Tuntemissani matikan oppikirjoissa on käytetty muotoa O. Tämä on viisasta, koska silloin se ei mene sekaisin reaaliluvun 0 kanssa. Kun artikkelin alussakin määritellään nollamatriisi O:ksi, tulisi sitä noudattaa läpi artikkelin. Esim. OA = AO = O. [Jakke J / 19.11 klo 1.04]

Artikkelissa on nyt sekaisin kahta erilaista ulkoasua: ja . Onko jollakin näkemystä, miten artikkelia pitäisi yhdenmukaistaa? Muut wikit näyttivät käyttävän muotoa . – OM 3. marraskuuta 2006 kello 21.21 (UTC)

Muotoa voisi kannattaa sen perusteella, että ainakin jossain fysiikka-artikkeleissa on käytetty sitä (esim. Gaussin laki sähkökentille). – OM 3. marraskuuta 2006 kello 21.55 (UTC)
Standardin ISO 80000-2 mukaan matriisit kirjoitetaan lihavoituna kursiivina eli esim. . LaTeXilla tämä onnistuu \boldsymbol-funktiolla. 84.249.121.150 4. tammikuuta 2012 kello 03.07 (EET)[vastaa]
Tuo ISO linkki yläpuolella ei toimi, mutta koska tämä näkyy jääneen keskustelun lopputulemaksi v. 2012, korjailin tekstiä sen mukaan. Katso ISO/IEC regulations for technical writing prescribe using bold italic for matrices. Vaatii vielä oikolukua ja sivun yhdenmukaistamisen loppuun saakka. --Jawacz (keskustelu) 2. tammikuuta 2022 kello 15.05 (EET)[vastaa]

Yksikkömatriisi[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni tulisi tarkistaa myös mikä on virallinen ilmaisu yksikkömatriisille. Esimerkiksi Turun Yliopistossa on yleisesti käytössä "identiteettimatriisi" joka kuitenkin lienee käännös, mutta termistöä tulisi kuitekin vielä tarkistaa. LunaMarie 7. joulukuuta 2006 kello 16.29 (UTC)

Rivien ja sarakkeiden alkioiden määrä ilmaistu epäselvästi.[muokkaa wikitekstiä]

"Matriisi koostuu vaakasuorista riveistä ja pystysuorista sarakkeista siten, että kullakin rivillä ja kullakin sarakkeella on yhtä monta alkiota" tarkoittaa mielestäni ensisijaisesti sitä, että kullakin rivillä on m alkiota ja kullakin sarakkeella n alkiota JA m = n. Vasta myöhemmästä tekstistä käy ilmi, että m voi olla eri kuin n ja että on erikoistapaus, neliömatriisi, jossa m = n.

Kritisoimani määritelmä ei tuota mitään vaivaa sille, joka jo tietää sen, mutta vaiva tulee sille, joka ei tiedä ja joka haluaa ymmärtää oikein tekstin sitä mukaa kuin sitä lukee.

Ohessa korjausehdotukseni:

"kullakin rivillä on yhtä monta alkiota (m) ja kullakin sarakkeella yhtä monta alkiota (n)"

Tarkoitukseni ei ole viisastelu, vaan täsmällisyys, sillä jouduin itse juuri moneen kertaan hieromaan silmiäni, että ymmärsinkö jotain väärin. Olin nimittäin lukenut asiaa vain englanniksi ja suomeksi lukiessani olin ihmeissäni muutaman minuutin. Sitten ajattelin, että korjaan lauseen seuraavasti: "Neliömatriisi koostuu..." Vasta eteenpäin lukiessani huomasin, todellisen tarkoituksen.

LasseLLa (keskustelu) 23. huhtikuuta 2012 kello 21.48 (EEST)[vastaa]