Keskustelu:Maasait

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Artikkeli on pitkän parantelutyön jälkeen jo melko kattava. Toivoisin apua siitä miten artikkelia voisi vielä parantaa, niin että siitä kenties vielä joskus tulisi suositeltu sivu. Paranneltavaa voisi olla ainakin jäsentelyssä, ja ehkä myös kielenhuoltoa.--kalamies 19. heinäkuuta 2007 kello 15.59 (UTC)

Punaisia linkkejä löytyy, ja noista rituaaleista omat artikkelit. Näin alkuun ;) --kallerna 20. heinäkuuta 2007 kello 11.35 (UTC)

Ärsyttää tuo Maasai-muoto kun nuorena tuli luettua Wilbur Smithin kirjoja ja niissä heimon nimi kirjoitettiin Masai. No, asiaan: Mallineessa ei ainakaan saisi olla punaisia linkkejä. Heimon historiasta, jota on kyllä tutkittu kun siitä artikkelin olen joskus lukenut, ei ole juuri mitään ja mainintaa soturimaineesta voisi laajentaa.--ukas 20. heinäkuuta 2007 kello 15.24 (UTC)

Tuo nimi on kyllä hämäävä, sillä itsekin käytän usein vahiongossa molempia, kun aihetta käsittelevä kirjallisuuskin käyttää usein sekä tuota vanhaa, että uutta muotoa. Ilmesesti maasait itse käyttävät vielä kolmatta masaai-muotoa. Punaisista linkeistä sen verran, että suurin osa liittyy afrikkalaisiin kieliin ja muihin heimoihin, joista tiedän hyvin vähän, mutta voin yrittää ainakin joistakin tehdä oman artikkelin. Erityisesti tuo maa-kieli on todella tärkeä. Laajennuksista puhuttaessa, ongelmana on materiaalin/lähteiden puute, erityisesti noista rituaaleista on vaikeaa laajentaa jokaisesta omaa tarpeeksi kattavaa artikkelia mutta voin yrittää. Historiasta, en ole löytänyt paljon materiaalia, mutta olisi hienoa jos asiaan perehtyneenä Ukas voisit edes hiukan laajentaa, sitä historia ja/tai soturi osuutta.--kalamies 21. heinäkuuta 2007 kello 20.21 (UTC)
Mielestäni kielen nimestä on hyvä käyttää muotoa maa-kieli, sillä suomessa on jo vanha käsite maankieli / maan kieli, joka on mm. eräiden Inkerinmaan kielimuotojen oma nimitys. Samoin se on viron kielen, perinteinen omakielinen nimi, tosin muodossa "maa keel" - maan kieli. Satunnainen lukija 23.1.2008 klo 17.02 (UTC) Kommentin jätti 213.186.230.130 (keskustelu – muokkaukset).
Ymmärrän pointtisi, mutta koska he puhuvat maan kieltä emme voi muutta sitä tosiasiaa. Ja koska Suomen kieliopin mukaisesti emme puhu suomi-kieltä, vaan suomen kieltä, niin sama juttu pätee myös masaihin. Kiitos muusta kielenhuollosta, mutta jouduin valitettavasti palauttamaan tuon vanhan maan kieli jutun, koska se on kieliopillisesti oikein.--kalamies 23. tammikuuta 2008 kello 16.21 (UTC)
Mihin on jäänyt natsien vuoden 1936 kuvaajana tunnettu Leni Riefenstahl, joka on tehnyt mahtavia valokuvakirjoija maasai-kansasta? --Alexius Manfelt 21. heinäkuuta 2007 kello 20.28 (UTC)
Pitäisikö nämä kirjat liittää kirjallisuutta listaan, vai/ja onko niissä myös lisää tietoa maasaista, joka ei ilmene artikkelista. Vai oliko pointti, että hänet pitäisi hienojen kirjoje takia mainita artikkelissa?--kalamies 21. heinäkuuta 2007 kello 20.37 (UTC)
Riefenstahl kuvasi etusijassa Nuba-heimoihin kuuluvia, mutta joissain hänen kirjoissaan on myös Masai-väkeä muiden afrikkalaisheimojen ohella. Kuitenkin voisi sanoa, että hänen pääaiheensa oli Nuba-heimojen jäsenet, joten Riefenstahlista riittää korkeintaan pieni maininta. Kuvakirjat ovat kyllä hienoja ja niitä löytyy helposti maamme kirjastoista. Tuohon historiaan en ole ikävä kyllä tarkemmin perehtynyt, muistan kyllä lukeneeni artikkelin jossa historiaa käsiteltiin kattavasti mutta en sitten mitään luotettavia yksityiskohtia. --ukas 31. heinäkuuta 2007 kello 09.22 (UTC)

Nyt punaisia linkkejä on vain muutamaan juoksijaan, joiden kohdalla en tiedä mitä tehdä, sillä en osaa kirjoittaa heistä artikkelia. Lisäsin myös Maasai sotureista kertovan pätkän. Valitettavasti en ole löytänyt materiaalia Historiaosuuden laajentamiseen, myös jokaisen rituaalin laajentamiseen omaksi artikkeliksi menee hetki, riippuen siitä kuinka moni tietää aiheesta ja osaa laajentaa artikkelia. Mutta kuulisin mielelläni vielä lisäkommentteja niin yritän toteuttaa myös niitä parhaani mukaan. Ja tietenkin jos kuka tahansa tietää mitään aiheesta niin rohkeasti lisäämään, kyllä tuosta porukalla tulee vielä loistava artikkeli.--kalamies 21. heinäkuuta 2007 kello 21.35 (UTC)

Ei kyse suinkaan ole itsetarkoituksesta kirjojen suhteen. Ensinnäkin tuolla aiemmin on puhetta Maasai-kansan sotaisesta maineesta. Nuo kirjat toki vahvistavat sitä. Toisekseen Leni oli tunnettu jo Saksan ajoilta fyysisen kunnon ja kuntoisuuden palvoja, joten hän siirsi sen maasai-kansaankin (esim. hänen elokuvansa Berliinin olympilaisista). Tuollainen luku artikkelissa voisi olla, mutta tämä on kait vain minun yksinhöpinääni. --Alexius Manfelt 21. heinäkuuta 2007 kello 21.54 (UTC)
Ei se tietenkään ole mitään yksihöpinää, mutta en itse tiedä hänestä paljoakaan, joten olisi todella hienoa jos voisit kirjoittaa siitä oman luvun.--kalamies 22. heinäkuuta 2007 kello 09.19 (UTC)

Hyvä tästä tulee... Yksi käsittämätön lause sattui vielä silmään: mitä tarkoittaa ”maasaiden lukumäärä väheni noin 500 000, noin 40 000”? Luvut kaipaavat ilmeisesti taivutuspäätteitä. --Silvonen 27. heinäkuuta 2007 kello 13.51 (UTC)

Kielenhuoltoa kaipaisi. Viitteet pitäisi muotoilla esimerkiksi mallineiden avulla. --Hehkuviini 28. heinäkuuta 2007 kello 16.44 (UTC)

Pilkutus on ilmeisesti englannin vaikutuksesta miten sattuu, ja muutenkin artikkeli kaipaisi kielenhuoltoa. Jos ehdin (ja muistan), voisin käydä läpi korjausmielessä. Aihetta en sinänsä tunne, mutta Alexiuksen mainitsema Leni Riefensthal kyllä kannattaisi ottaa artikkeliin, niin ongelmallinen kuin hän muuten onkin. --Ulrika 29. heinäkuuta 2007 kello 04.43 (UTC)

Maasaiden lukumäärä on väärä. Annetussa viitteessä on eri arvoja kuin artikkelissa. Puuropyssy 29. heinäkuuta 2007 kello 08.14 (UTC)
Maasaiden lukumäärä on ongelmallinen, koska eri luotettavat lähteet antavat erilaisia lukuja. Päivitin luvut äskettäin enwikin mukaisesti ja ilmeisesti artikkeliin on jäänyt väärät päivämäärät. Mitä kielenhuoltoon tulee, se on varmasti suurin puute, ongelmana on että en itse ole kovin hyvä noissa jutuissa, joten virheitä varmasti löytyy, ja apua tarvitaankin eniten juuri kielenhuollossa. Leni Riefensthal en valitettavasti tiedä mitään, joten en osaa lisätä paljoa, mutta voin ottaa selvää ja lisätä alun, niin joku asiasta paremmin tietävä voisi sitten sitä tarvittaessa laajentaa.--kalamies 29. heinäkuuta 2007 kello 13.01 (UTC)
Korjasin luvut lähdettä vastaavaksi, enwikissä on ilmeisesti väärät luvut, sillä otin luvut sieltä.

Tein jonkin verran kielenhuoltoa. Myös viitteitä yritin saada yhdenmukaisiksi. Niissä voi olla vielä tekemistä, varsinkin jos ne halutaan viitemallineella. --Ulrika 29. heinäkuuta 2007 kello 16.10 (UTC)

Monipuolistin kuvavalikoimaa. --Ulrika 29. heinäkuuta 2007 kello 17.02 (UTC)

Kiitos, kieli on jo paljon sujuvampaa. Myös ne kuvat mm. talosta oli hyvä, sillä vanhoissa kuvissa oli vain maasaita.--kalamies 30. heinäkuuta 2007 kello 19.28 (UTC)
Tosin tuo kuva, jossa on pelkkä "talo", on hotellin pihassa oleva jäljennös, eikä välttämättä aidosta lannasta tehty.. :) Mutta ei kai se niin tarkkaa ole. Puuropyssy 30. heinäkuuta 2007 kello 19.55 (UTC)
On se kuitenkin parempi kuin ei mitään kuvaa.--kalamies 30. heinäkuuta 2007 kello 20.00 (UTC)
Mietin kyllä vähän sitä taloa, mutta kertoo se ehkä kuitenkin, minkälaisia ne lantamajat ovat. Joku voisi käydä kuvaamassa paremman:) --Ulrika 30. heinäkuuta 2007 kello 20.04 (UTC)
Lisäsin lyhyen maininnan Leni Riefenstahlista, aihetta voi sitten laajentaa, jos löytyy joku joka aiheesta tietäisi enemmän.--kalamies 11. elokuuta 2007 kello 18.55 (UTC)

Riefenstahl ei kuulu johdantoon. Muutenkin naivillis-imperialistinen johdanto tyyliin "Maasait ovat yksi Afrikan tunnetuimmista etnisistä heimoista, mikä johtuu heidän pukeutumisestaan ja siitä, että he asuvat hyvin lähellä matkailijoiden suosimia luonnonpuistoja". Pitäisi kirjoittaa uudestaan nykyantropologisella tyylillä. Myös otsikko lukumäärä kalskahtaa zoologiselta, kävisikö vaikka väestö? Seuraava otsikko on kysymys, mikä ei sovi tietosanakirjaan. Muuten artikkeli vaikuttaa hyvältä ja siihen selvästi panostettu antaamuksella. Teksti on tietorikasta ja mukavaa luettavaa. Jatkakaa hyvää työtä! --Tungsten 14. elokuuta 2007 kello 09.05 (UTC)

Totta kaikki. Painolastina on vanha perinne, eikä holhoavasta tyylistä harrastajan ole helppo päästä eroon, kun se yhä varmaankin leimaa kaupallista kirjallisuutta. --Ulrika 14. elokuuta 2007 kello 09.24 (UTC)
Olen yrittänyt välttää useissa kirjoissa esiintyvää siirtomaa-aikaista muiden vähättelyä ja holhoavaa tyyliä, mutta alkuperäinen muoto/sanoma näkyy varmasti vielä joissain virkkeissä. Korjasin otsikot, ja yritin parantaa kömpelöä lausetta ottamalla pois loppuosan. Siirsin myös Lenin varsinaiseen tekstiin pois johdannosta.--kalamies 14. elokuuta 2007 kello 13.07 (UTC)

Kappalejako[muokkaa wikitekstiä]

En ehtinyt kommentoida äänestyksessä. Kalamies kirjoitti: ”Jos näette jotain kummallista jonka osaatte korjata, niin kaikki apu kelpaa, ja olisi hienoa jos voisitte auttaa asiassa. Mitä naisten asemaan tulee, he mm. suorittavat monia tärkeäitä uskonnollisisa rituaaleja, ja ovat tasavertaisessa semassa miesten kanssa kaikissa rituaaleissa ja muissa yhteisissä menoissa. Myös esim. vanhempi nainen on korkeammassa asemassa kuin nuorempi mies. Eli sukupuoli ei ole tärkeä yhteiskunnallisen statuksen määrittelyssä, vaan ikä. Mutta myös kaikki puuropyssyn mainitsemat asiat ovat totta. Eli asia on hyvin monimutkainen.” Tuota pitäisi minusta avata artikkeliin. Lisäksi voisi vielä miettiä, onko Miehet ja naiset -otsikko hyvä vai kannattaisiko siinä olevat asiat yhdistää jonnekin muualle, kun sukupuolieroista puhutaan kuitenkin niin monessa kohdassa. --Elena 30. elokuuta 2007 kello 17.44 (UTC)

voin yrittää avata tuota mies nais näkökulmaa artikkeliin. Mutta en tiedä miksi voisin muuttaa otsikkoa, siksi pyysin apua. Mutta katson mitä keksin, ja muokkaa heti jos keksit jonkun idean.--kalamies 31. elokuuta 2007 kello 19.00 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Artikkeli on ollut suositeltava vuodesta 2007, mutta ei nähdäkseni nykyisellään täytä suositeltavan artikkelin kriteereitä. Artikkeli on esimerkiksi suureksi osaksi lähteetön ja täynnä lähdepyyntöjä. Ks. myös Wikipedia:Suositeltu-statuksen poistoäänestys. --Savir (keskustelu) 25. helmikuuta 2014 kello 11.19 (EET)

Juu, lähteettömien kohtien lisäksi laleyio.com-sivustolle vievät linkit eivät enää toimi (esim. viitteet 4, 8, 9). Sisältöä tässä kyllä on, mutta rakenne on jotenkin sekava, esimerkiksi "kulttuuri" ja "ruokakulttuuri" erikseen. Oikeastaan kaikki luvut välillä 3-8 kuuluisivat kulttuurin alaluvuiksi. "Maasait etnisenä ryhmänä" on omituinen otsikko, kun eikös kyse nimenomaan ole etnisestä ryhmästä. Ei ole tällaisenaan suositellun tasolla, enkä ihan tiedä olisiko sittenkään, vaikka lähteet saataisiin kuntoon.--Tanár 28. helmikuuta 2014 kello 13.37 (EET)
Kielenhuollollisia huomioita: Onko johdannon on määrittelyssä esiintyvä käsite "etninen heimo" käytössä missään? (Ja mikä olisi ei-etninen heimo, ja jos sellaista ei ole, niin mihin tarvitaan käsitettä etninen heimo?) Ja mitä ovat "alkuperäisheimot"?--Urjanhai (keskustelu) 1. maaliskuuta 2014 kello 12.41 (EET)

Kehityskohteita[muokkaa wikitekstiä]

Katsoin muita suositeltuja etnisen ryhmän artikkeleita Liiviläiset ja Tasankointiaanit. Niissä on pääpaino historiassa, kun taas tässä on enempi antropologista pällistelyä. Jäsentelyä voisi oikoa, ja kuolleet linkit hakea arkistosta. Minusta Valkoinen maasai on niin henkilökohtaista tilitystä että en mainitsisi sitä täällä alaosassa; pikemminkin voisi tehdä osion jossa listaisi maasaiden esiintymistä kirjoissa ja elokuvissa. --Tappinen (keskustelu) 30. maaliskuuta 2014 kello 11.07 (EEST)

Vaihdoin "Etnisenä ryhmänä" otsikon "Maasaiden lukumäärä ja asuinalueet" ja laajensin sitä tureilla lähteillä. Loput jakaisin mielelläni kolmeen osaan: Historia, Kulttuuri ja Yhteiskunta. Mielipiteitä ? --Tappinen (keskustelu) 30. maaliskuuta 2014 kello 13.46 (EEST)