Keskustelu:Luettelo akvaariokaloista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalat olisi ehkä syytä järjestää aakkosjärjestykseen? -Aslak 16. syyskuuta 2006 kello 06.57 (UTC)

No ei, nyt (varmaan edellisen kommentin jälkeen) ne on järjestetty taksonomisesti mikä on mielestäni tosi hienoa. --Tappinen 23. huhtikuuta 2007 kello 09.35 (UTC)
Neuvonnassa reksteröitymätön käyttäjä huomauttaa että lista ei seuraa nykyistä taksonomiaa, ks. Wikipedia:Neuvonta. Aloitan sen työstämisen täällä: Käyttäjä:Tappinen/Hiekkalaatikko ja aion mainita lahkot ja heimot kuten sivulla Luettelo meriakvaariokaloista. Ehdotan että pidetään keskustelu tällä sivulla. --Tappinen 4. elokuuta 2007 kello 06.26 (UTC)
Tämän aamupäivän homma loppuu nyt - tein hiekkalaatikkoon hammaskarppikalat ja särkikalat. Kirjoahvenet, monnit ja monniset ovat iso urakka, ja monnien nimeäminen ja taksonomia kehittyy koko ajan (tervetuloa osalliseksi). Voi myös kysyä, onko taksonominen luokittelu se järkevin. Ehkä akvaariokalat pitäisikin luokitella ... vaikkapa vesivaatimusten mukaan (kylmän veden, happaman veden, kovan veden kalat) ? --Tappinen 4. elokuuta 2007 kello 07.30 (UTC)
En usko, että missään vaiheessa on tavoiteltu aitoa taksonomista järjestystä, vaan järjestys on sellainen "tavanomainen" jaottelu, mitä esim. akvaarioliikkeiden nettisivuilla on käytössä. Itse olen sitä mieltä, että aito taksonominen järjestys olisi parempi. Vilkaisin hiekkalaatikkoasi ja minusta homma näyttää hyvältä, tosin itse kaipaisin sisennyksiä, jotta eri taksonomian tasot erottuisivat helpommin. --PiaH 4. elokuuta 2007 kello 11.12 (UTC)
No niin, nyt on toivottavasti kaikki vanhan luettelon lajit hiekkalaatikossa. Vielä tarvitaan ristiintarkistuksia. Vaivaa kun on sekä heimo että alaheimo kirjoahvenet - mistäs löytyisi suomenkieliset nimet (No Koli-Varjo kirjasta mutta kirjasto on kiinni). Vanhassa luettelossa monnit oli luokiteltu lajeittaan ja tieteellisen nimen mukaan aakkosjärjestyksessä, muut suomenkielisen nimen mukaan aakkosjärjestyksessä kunkin ryhmän sisällä. Laitoin kirjoahveniin väliotsikoita. Itse jättäisin monnisuvut pois. Jos monnit on suvuittain niin saisi tetratkin olla. Kommentteja ? --Tappinen 4. elokuuta 2007 kello 16.33 (UTC)
Tarkistin aika monta lajia itiksestä mutta en kaikkia. Uskallan kuitenkin tuoda uuden version hiekkalaatikosta tänne esille. --Tappinen 4. elokuuta 2007 kello 21.24 (UTC)
Mahtavan homman teit! :) Monneista sen verran, että itsekin olen sitä mieltä, että sukutasolle on ehkä turha mennä. Monniset-alaheimon (Corydoradinae) alla olevien sukujen nimet ovat tällä hetkellä niin turbulenttisessa tilassa, että järkevintä olisi järjestää monniset suomenkielisen nimen mukaan. Esim. vihermonninen on pitkään ollut Brochis splendens mutta on tuoreimmassa julkaisussa (Markku Varjo: Akvaariokalat, 2007) Corydoras splendens. --PiaH 5. elokuuta 2007 kello 07.39 (UTC)
Voisko alaheimoja jotenkin sisentää, niin sivun lukeminen olisi helpompaa? --PiaH 5. elokuuta 2007 kello 08.44 (UTC)

Alaluokat vai mallineita ?

[muokkaa wikitekstiä]

Nyt alkaa akvaariokala-artikkeleita olla aika monta. Tässä luettelossa ne on järjestetty taksonomian mukaan ja sitten aakkosjärjestykseen kunkin heimon sisällä. Akvaarioharrastajilla on tarpeita etsiä kaloja, jotka sopisivat heidän olemassaolevaan akvaarioonsa tai yhteen jonkun tietyn lajin kanssa.

Theaquariumwiki:ssä on luokkia kalan ruokavalion, vesiolojen ja akvaarion koon mukaan. Tällaisia voisi toteuttaa myös mallineiden tai listojen avulla. Malline, jossa on lueteltu ryhmän edustajat, toimii jos lajeja kussakin ryhmässä on melko vähän, mutta poliitikkoartikkeleissa on joskus jouduttu sellaisten kanssa suohon. Tietolaatikko-tyypinen malline ei auta muiden samankaltaisten lajien etsimisessä. Luokkien luomisessa on aikamoinen työ. Jos tekee listoja, (Luettelo alle 50 litran akvaarioon sopivista kaloista) niin miten lukijat ne löytävät ? "Katso myös" -linkkien kautta ?

Mitkä olisivat järkeviä jakoja, ja mitä tekniikkaa kannattaisi käyttää (luokat/mallineet/listat) ?

  • kalan koko (alle 5 - 10 -15 -20 cm ) ?
  • akvaarion koko (50-100-200-500 litraa ?)
  • kova /pehmeä vesi
  • hapan / emäksinen vesi
  • lämpötila ? (kestää/vaatii alle/yli) ?
  • aloittelijalle sopiva
  • seura-akvaarioon sopiva / vain lajiakvaarioon ?
  • aasialaiset / eteläamerikkalaiset /afrikkalaiset lajit ?

Vai pitäisikö tehdä pari esimerkkiyhdistelmää ? --Tappinen 9. maaliskuuta 2008 kello 21.47 (UTC)

Aloitin sivutMalawijärven biotooppiakvaario, Tanganjikajärven biotooppiakvaario ja Itämeren biotooppiakvaario. Riutta-akvaario on suositeltu sivu, ja olisi luontevaa tehdä myös Amazonjoen biotooppiakvaario. Mitenköhän noihin linkittäisi lajeja ? Etenkin Amazonilla on niin paljon lajeja, että jotenkin ne pitää jakaa.

Nämä sivut parhaimmillaan voivat ratkoa osan yllä esittämästäni pulmasta. En- ja de-wikissäon panostettu afrikkalaisten sukuesittelyhin, esim. en:Tropheus, ja siinä sivussa kerrottu paljon akvaariostakin. --Tappinen 17. maaliskuuta 2008 kello 09.52 (UTC)