Keskustelu:Leffatykki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linkit Leffatykkiin[muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Leffatykin runsaat 300 arvostelulinkkiä pitäisi poistaa Wikipediasta. Tavallisten leffankatsojien arviot eivät kuulu tänne. --Abc10 (keskustelu) 28. huhtikuuta 2015 kello 23.16 (EEST)

Osuin sattumalta tähän. Mielestäni Leffatykin yksittäisiä arvosteluja tai niiden keskiarvoja ei pidä referoida. Poikkeuksena ehkä Hyvät, pahat ja rumat, jonka keskiarvo on sivustolla parempi kuin minkään muun elokuvan — tämä lienee suomalaisittain merkittävää samaan tapaan kuin IMDb:n Top 250 -lista on kansainvälisesti merkittävä, mutta yksittäiset sivustolla julkaistut arvostelut eivät. Aiheesta muualle -osioon Leffatykki sopii mielestäni ihan hyvin, viitataanhan Wikipedia-artikkeleissa monenlaisiin tietokantoihin, joista monessa pääsee pisteyttämään leffoja. Mainittakoon, että olen Leffatykin foorumin moderaattori, joten saatan olla esteellinen arvioimaan asiaa. --Miihkali (KM) 29. elokuuta 2021 kello 19.54 (EEST)
Muiden kuin mallineesta löytyvien IMDB:n ja Elonetin kohdalla aina mietityttää, että mitkä tietokannat valitaan ja millä perustein? Onko olemassa kriteerejä? (En toki osaa sanoa, millä ehdoin nuo kaksi ovat mallineeseen päässeet, mutta ne eivät liene kovin kaupallisia ja kai niistä on aikanaan joku konsensus luotu). Erinäisten blogien linkkaaminen haisee ainakin ilmaiselta mainostukselta. Leffatykki on alan nostalgiaklassikko, mutta sen käyttäjämäärät tuntuvat olevan (nykyisin) vähäiset, nimikkeitä uupuu ja ensimmäisiä arvosteluita ja kommentteja jopa valtavirtaohjelmistosta joutuu odottamaan usein ikävän kauan, ellei ikuisesti. Wikipediaan linkkaaminen särähtää ikävästi sivuston tekohengitykseltä. Esimerkiksi Letterboxd olisi määrällisesti ja ajankohtaisuuden kannalta hyödyllisempi paikka saada tietoa lähes mistä tahansa elokuvasta, myös kotimaisista: Perunalle on tykitetty vain 2 pisteytystä, kun taas letterboxdattu jo 71. Omavaltaisessa valikoinnissa näiden välillä olisi kuitenkin kilpailun makua, ja kaiketi selkeintä olisi jättää vastaavat suosiolla pois. --Coen (keskustelu) 29. elokuuta 2021 kello 20.43 (EEST)
Lähteiden pitää olla riippumattomia luotettavia lähteitä, eivätkä yksityishenkilöiden mielipiteet kuulu Wikipediaan lähdekäytännön mukaan. Aivan sama kuin jos vaikkapa minä kirjoittelisin Wikipediaan leffa-arvosteluja. Jos vähänkin on ollut elokuva-asioiden kanssa tekemisissä, Elonet pitäisi olla tuttu. Se on KAVI:n ylläpitämä sivusto, ei siis mikä bisnes (päinvastoin). --Abc10 (keskustelu) 29. elokuuta 2021 kello 21.10 (EEST)
Ei ehkä yritys, mutta niiden laatutarjonta vie kyllä hitto vieköön viimeisetkin rahat. --Coen (keskustelu) 29. elokuuta 2021 kello 21.31 (EEST)
Leffatykki kuoli käytännössä jo vuosia sitten. Ei se kerro juuri mitään 2020-luvun suomalaisesta elokuvaharrastuneisuudesta, vuosituhannen alun ilmiöistä kylläkin. Tarkemmin pohdittuna olen Coenin kanssa samaa mieltä siitä, ettei Leffatykkiin ole järkeä rutiininomaisesti linkittää. Poikkeuksena tosiaan tuo Hyvät, pahat ja rumat, jonka ykkösasema yli 2 000 rekisteröityneen käyttäjän pisteytyksellä on mielestäni aidosti kiinnostava detalji ja kertoo siitä, millaisia elokuvia suomalaiset harrastajat tykkäsivät DVD-buumin aikana katsella. Tämän lisäsin eilen artikkelin leipätekstiin ja mielestäni se oli ihan perusteltu lisäys. Olisin lisäksi valmis sallimaan sen, että Leffatykkiin linkitetään Aiheesta muualla -osiossa, jos kyseisestä elokuvasta on Leffatykissä hyvä arvostelu eikä muita (esim. HS, SK, TS, AL, Episodi jne.) suomenkielisiä arvosteluja ole saatavilla. Myöskään blogeihin linkkaamista ei mielestäni voi kategorisesti kieltää, vaan asiaa pitää harkita tapauskohtaisesti. Esimerkiksi maineikkaiden asiantuntijoiden ja poliitikkojen blogit voivat hyvinkin toimia Wikipedian lähteenä, tietyissä olosuhteissa ja tietyin rajauksin. Tapauskohtaisuus valitettavasti toki avaa tiet mainostamiselle, kuten yllä tuotiin esiin. Sen suhteen ongelmana ei mielestäni kuitenkaan ole vakiokäyttäjien toiminta vaan enemmänkin se, että yksittäiset ihmiset intoutuvat lisäilemään valtavia määriä linkkejä (omiin) blogeihinsa. Se on myös ihan selvää, ettei Leffatykki tai jonkun satunnaisen elokuvaharrastajan blogi voi toimia Wikipedian tietolähteenä. --Miihkali (KM) 30. elokuuta 2021 kello 08.13 (EEST)
Asiantuntijoiden pitämiltä vakiintuneiltä blogeilta olen joskus itsekin napsinut jotain, mutta rivihenkilöt (nimimerkit!), joiden taustoista ei ole tietoa, eivät tietenkään kuulu Wikipediaan. --Abc10 (keskustelu) 30. elokuuta 2021 kello 09.01 (EEST)
Olemme siis samaa mieltä. Hyvä. --Miihkali (KM) 30. elokuuta 2021 kello 09.02 (EEST)
Muistutus vielä, että Leffatykin henkilönimet rinnastuvat nimimerkkeihin. --Abc10 (keskustelu) 30. elokuuta 2021 kello 10.16 (EEST)
Olen tietoinen sanan nimimerkki merkityksestä, mutta kiitos kuitenkin ystävällisestä muistutuksesta. Kuten sanoin, Leffatykin arvostelut eivät ole merkittäviä, vaan edustavat enemmän tai vähemmän satunnaisten yksityishenkilöiden mielipiteitä. Niitä ei pidä referoida Wikipedia-artikkeleissa tai käyttää lähteenä. Samoin erilaisissa arvostelutietolaatikoissa toisinaan esiintyvät Leffatykki-pisteytysten keskiarvot pitäisi poistaa, kuten muutkin käyttäjäpisteytysten keskiarvot (esim. IMDb). Sen sijaan esimerkiksi tuo Top-lista voi olla merkityksellinen samaan tapaan kuin (elokuva)lehdessä järjestetyn yleisöäänestyksen voittaja voi olla merkityksellinen, vaikka yksittäiset lukijat ja heidän äänensä eivät ole. Samoin Aiheesta muualla -linkeissä voi olla mielekästä linkata Leffatykkiin (tai Risingshadow’hun tai muuhun vastavaan tietokantaan) joissakin hyvin rajatuissa tilanteissa. Omasta mielestäni tällainen tilanne voisi olla lähinnä se, jos kyseistä elokuvaa (tai kirjaa tai musiikkialbumia) ei tiettävästi ole suomen kielellä käsitelty missään painatteessa tai ammattimaisesti ylläpidetyssä verkkojulkaisussa. Eli toisin sanoen lukijalle annetaan parhaat mahdolliset lukusuositukset, mikä toisinaan voi tarkoittaa amatööritietokantaa, jos ammattimaisia lukusuosituksia ei ole. --Miihkali (KM) 30. elokuuta 2021 kello 10.24 (EEST)
Elonet on tietokanta, Regina leffateatteri, jonka rahastus ei liity Elonetiin, joka taas on maksuttomasti kenen tahansa käytettävissä. Ihan sivuhuomautuksena, että jos Reginan tarjonta on kallista, pitää harkita tarkkaan, ketä äänestää seuraavissa vaaleissa :)--Abc10 (keskustelu) 30. elokuuta 2021 kello 09.01 (EEST)