Keskustelu:Kesäolympialaiset 2008

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kumpi nimi?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli alkaa nimellä XXIX olympiadin kesäolympialaiset, mutta oikean laidan tietotaulukossa on XXIX olympiadin kisat.
--PekKos 31. lokakuuta 2007 kello 17.48 (UTC)

Kesäolympialaisten 2008 huolet[muokkaa wikitekstiä]

Lax, lyhensit merkittävästi tiedot Vangittujen toimittajien vapautus [1]: Amnesty International vetoaa, että kiinalainen talouslehden toimittaja Shi Tao, 40, vapautettaisiin ennen olympialaisia. Hänet tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen vuonna 2005. Syy oli ulkomaille lähetetyt sähköpostiviestit, joissa kerrottiin uutisoinnin sensuurista Tienanmeren verilöylyn vuosipäivänä. Ruotsissa asuva Ruotsin kirjailijoiden sananvapausjärjestön PEN-klubin pääsihteeri, kiinalainen Yu Zhang, tuki Amnestyn kampanjaa Maailma kylässä –festivaaleilla Helsingissä 2008. Yu Zhangin mukaan on tärkeää, että kisojen aikana Kiinassa vierailevat valtiopäämiehet vaatisivat parannuksia, kuten vangittujen toimittajien vapautusta. .ref. Amnesty International –lehti 3/2008 s.19-20

Mielestäni Kiinan ihmisoikeusloukkaukset ja niihin vaikuttamiskeinot ansaitsevat artikkelissa paikkansa, koska:

  1. aihe on keskeinen olympialaisten huoli
  2. sen osoittaa maailmanlaajuiset mielenosoitukset[2] ja monien poliitikkojen avajaisboikotti
  3. tieto on todennettavissa ja neutraali
  4. kansainvälisen PEN-klubin viesti taloustoimittajan puolesta on mielestäni merkittävää
  5. ihmisoikeuksista kirjoittaminen on mielestäni tärkeää, koska epäkohdista tiedottaminen mahdollistaa edistyksen, ja edistää ihmisoikeuksia ja Suomen valtion etuja
  6. Suomen politiikka on kuitenkin ollut jossain määrin pragmaattista: Suomi oli ensimmäinen länsimaa, joka vieraili Kiinassa Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksen jälkeen. (ref. Pekka Mykkänen, Kiina rymistää huipulle, Gummerus kirjapaino, Nemo, 2004) Ministeri Häkämies vieraili Kiinassa tämän mielenosoituksen 19. vuosipäivänä, ja omien sanojensa mukaan mainitsi näistä vain myönteisen kehityksen (ref. Ministeri Häkämies vaikeni ihmisoikeuksista Kiinassa HS 5.6.2008 A9).
  7. asiasta kirjoittaminen on Suomen etujen mukaista, koska: Kiinassa on tapahtunut demokratisoitumista viime vuosina. Kansa yleensä kannattaa laajempaa demokratiaa. Esimerkiksi Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitusten peruste oli korruptio, johdon sukulaisten suosiminen, epädemokratia ja 20 % inflaatio ilman että palkat nousivat. Mielestäni on mahdollista, että demokratia tulevaisuudessa lisääntyy Kiinassa. Siksi mielestäni on lyhyt näköistä, että Suomen valtion poliitikot näkyvästi ja kritiikittä tukevat vain nykyistä johtoa. Kiinassa ei ole useiden länsimaiden mukaan demokratiaa eikä ihmisoikeuksia. Siitä vaikeneminen saattaa olla tulevien Kiinan-suhteiden kannalta epäedullista. Siitä vaikeneminen vie mielestäni myös poliitikkojen uskottavuutta Suomen demokratian vaalijoina.
  8. Aiheesta on kirjoitettu paljon laajemmin vastaavassa englanninkielisessä artikkelissa en:Concerns over the 2008 Summer Olympics. Käyttäjä:Joonasl yhdisti artikkelin Kesäolympialaisten 2008 huolet tähän artikkeliin, mikä ei mielestäni oikeuta tietojen karsimista tygäksi. Kannustan lukijoita laajempaan lähteellisten tietojen täydentämiseen ja poistettujen tietojen palautukseen. Aihe olisi mielestäni myös oman artikkelin arvoinen. Watti 26. kesäkuuta 2008 kello 13.19 (UTC)

Lax, pyydän perustelemaan tekemäsi poistot[3][4]. Ilman vakuuttavia perusteluita palautan tekstit edella olevilla perusteilla. Watti 26. kesäkuuta 2008 kello 13.42 (UTC)

Wikipedian tehtävä ei ole toimia ihmisoikeuksien ja Suomen edun edistäjänä (yllä kohdat 5–7) eikä Amnestyn propagandakanavana (ensimmäinen kahdesta poistostani). Tämä artikkeli kertoo kesäolympialaisista 2008, ja vaikka kirjoittamasi asiat nousevat esiin ja osittain pahenevatkin kisojen myötä, ei yksittäisiä kommentteja eikä asioitten taustoja ole syytä kirjoittaa tässä artikkelissa siinä mittakaavassa, mitä olet tähän mennessä tehnyt. Varsinkin ensimmäisessä poistossani oli runsaasti tekstiä, joka ei kuuluisi tähän artikkeliin, vaikka ihmisoikeusrikkomukset tapahtuisivat kisojen aikana keskellä stadionia. Enemmän tiivistämistä ja yhteenvetoa, vähemmän suoraan lainattua yksipuolista propagandaa! --Lax 26. kesäkuuta 2008 kello 13.50 (UTC)
Myös englanninkielisessä artikkelissa on tällä hetkellä huomautus neutraalin näkökulman puutteesta. En-wikin tapaa tämäkin osio kannattaisi olla omana artikkelinaan ja olympia-artikkelissa olisi lyhyt johdanto aiheesta. -tKahkonen 26. kesäkuuta 2008 kello 14.37 (UTC)
No ei se muutu sillä sen neutraalimmaksi. --Louhikärmes 26. kesäkuuta 2008 kello 14.48 (UTC)
Ei tietenkään, ei sillä, että pitkät osiot jaetaan omiin artikkeleihinsa, haetakaan neutraaliutta. -tKahkonen 26. kesäkuuta 2008 kello 15.11 (UTC)
Lax, tämä artikkeli kertoo kesäolympialaisista mukaan lukien kaikki sen yhteiskunnalliset ja ympäristövaikutukset. Niitä ei voi neutraalisti rajata aiheesta pois. Aihe on mielestäni merkittävä, mitä todentaa laaja julkisuus asiasta. Lisäksi puhdas ilma ja vesi ovat kestävyysurheilussa erittäin merkittäviä tekijöitä. Wikipedia toivoo laajoja artikkeleita, joten tietojen rajaamiselle ei ole perusteita. Kahkonen, olen yhtä mieltä, että sivu kannattaisi laatia omana sivunaan, kuten alunperin tein. --Louhikärmes neutraalius edellyttää kaikkien tietojen esittämistä tasapuolisesti. Aihe ei ole neutraali, jos huolet poistetaan artikkelista. Huoleton Kesäolympialaiset ei ole neutraali. Omaksi sivukseen aiheen voi siirtää. Watti 26. kesäkuuta 2008 kello 15.46 (UTC)
En muista sanoneeni että asia pitää poistaa artikkelista, totesin vain että jollei sitä nyt ole esitetty neutraalisti, niin tilanne ei parane sen monottamisesta omaksi artikkelikseen (jollainen se ennen olikin). --Louhikärmes 26. kesäkuuta 2008 kello 23.52 (UTC)
Suomen ja EU:n tulee vaatia, että Kiina sallii rauhanomaiset mielenosoitukset ja perustuslakinsa mukaisesti takaa, että ilmaisun-, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus toteutuvat. --> Ei ole olympialaisten yhteiskunnallista eikä ympäristövaikutusta. Suomen suurlähettilään tulee seurata ihmisoikeusaktivisti Hu Jian oikeudenkäyntiä ja tukea hänen vaimoaan Zeng Jinayania, joka on kotiarestissa alle puolivuotiaan lapsensa kanssa. --> Ei ole olympialaisten yhteiskunnallista eikä ympäristövaikutusta. Kiinan energiapolitiikka keskittyy kotimaisen hiilen käyttöön. Worldwatch Instituutin mukaan 80 % Kiinan energiasta saatiin hiilestä vuonna 2007. Hiilien poltosta aiheutuu kiinalaisille vakava terveys- ja ympäristöhaitta. Vain prosentti kiinalaisista kaupunkilaisista hengittää eurooppalaisten laatuvaatimusten mukaista ilmaa. Hiilen käytöstä kertyy myös myrkyllisiä metalleja, kuten elohopeaa, ympäri Kiinaa maatalouden pelloille ja vesilähteisiin. --> Ei ole olympialaisten yhteiskunnallista eikä ympäristövaikutusta. Taksikuskeilta ei voi odottaa englannin kielen taitoa, länsimaisten kirjainten lukutaitoa tai aina edes lukutaitoa. Määränpää kannattaa kirjoittaa kiinaksi, varmistaa, että taksimittari on päällä ja pitää pieniä seteleitä mukana. Kiinalaiset saattavat olla länsimaalaisista huvittuneita. Kiinalainen nauraa hämmentyessään. Naiset pukeutuvat suomalaisia peittävämmin. Avokaulaiset ja hihattomat yläosat eivät ole kiinalaisittain naiselle sopivia. Kiinalaiset eivät osaa jonottaa. Rynni iloisesti mukana. --> Ei ole olympialaisten yhteiskunnallista eikä ympäristövaikutusta. Jne, jne, jne, ... Mutta varmaan olet tyytyväinen, että sait minut lainaamaan tekstiäsi tällekin sivulle. Ei tule toistumaan. --Lax 27. kesäkuuta 2008 kello 11.27 (UTC)
Kiitos Lax. Täydennän/korjaan tekstiä kirjeenvaihtaja Sami Sillanpään lainauksella (HS), jonka mukaan hän oli hyvin vaikuttunut tapaamansa kiinalaisen taksikuskin rehellisyydestä ja palvelusta. Wikipedian tavoite on mielestäni kaiken merkittävän tiedon esittäminen tasapuolisesti. Kiinan ihmisoikeuksien suhteen Amnesty International on merkittävimpiä riippumattomia kansainvälisiä asiantuntijaorganisaatioita. Siksi Amnesty International:n lausunnot ovat Wikipedian neutraaliuden vuoksi keskeisiä. Tämän perusteella tiedot ansaitsevat mielestäni artikkelissa paikkansa. --Watti 1. heinäkuuta 2008 kello 14.55 (UTC)

Muuta kuin huolia?[muokkaa wikitekstiä]

Selailin tuossa tätä artikkelia, ja mitä näenkään? Puolet artikkelista huoliartikkelia, lisäpykälineen. Joo, tiedän, aina on ollut olympialaisissa huolia ja hyviä puolia, mutta eikös voisi kirjoittaa muistakin olennaisista asioista, mitkä liittyy näihin olympialaisiin. Esimerkiksi englannin kielisessä wikissä, on myös huolista, mutta myös tietoa suorituspaikoista, maskoteista, lajeista, markkinoinista, jne... Miksei näistä ko. aiheista voitaisi kirjoittaa tähän artikkeliin? Kommentin jätti 213.214.170.239 (keskustelu – muokkaukset).

Saahan niitä lisäillä. Sinäkin.--EsaL-74 14. heinäkuuta 2008 kello 14.08 (UTC)
Yksityiskohtaista kritiikkiä on niin paljon, että melkein kannattaisi harkita sen siirtämistä omaan artikkeliinsa. --ML 30. heinäkuuta 2008 kello 14.44 (UTC)
Kritiikki on nyt omana artikkelinaan vain englanninkielisessä ja suomenkielisessä Wikissä: Pekingin olympialaisten kritiikki. Aihe toivottavasti laajenee. Mielestäni tässäkin artikkelissa kaivataan kritiikkiä, vaikka oma kritiikkiartikkeli olisikin pituuden perusteella perusteltua. Kritiikkiosa toittovasti laajenee. Tervetuloa kaikki uudet kirjoittajat, toivon lisää kirjottajia. Watti 7. elokuuta 2008 kello 17.40 (EEST)