Keskustelu:Ilmakehä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Miksei tuo kuva aina ota nakyakseen? /janne

kuva on PNG Image[muokkaa wikitekstiä]

kuva on PNG Image

Olisiko lievää ristiriitaisuutta: "Eksosfäärissä vety on kokonaan ionisoitunutta ja atomien liike-energia riittää saattamaan ne pois ilmakehästä. Myös eksosfääri jaetaan osiin vedyn ionisaation mukaan: Metasfäärissä, joka alkaa 500 kilometrin korkeudesta, vety on vain osaksi ionisoitunutta" --Jjuuhhoo 20. maaliskuuta 2007 kello 17.00 (UTC)

"Noin 120 km:n korkeudessa Maahan syöksyvä avaruusalus alkaa hehkua."[muokkaa wikitekstiä]

eikös se ole happi jota alkaa tulla vastaan ilmakehään tultaessa joka kuumenee avaruusaluksen edessä - eikä itse avaruusalus.  –Kommentin jätti 192.100.112.202 (keskustelu – muokkaukset)

Ymmärtääkseni ilmakehän kaasujen ja avaruusaluksen välinen kitka synnyttää huomattavia määriä lämpöä, mutta avaruusalus tuskin alkaa hehkua ellei sen liikenopeus ole luokkaa tähtitieteellinen. Avaruusalus kyllä kuumenee liikkuessaan riittävällä nopeudella kitkan syntymiseksi. --Hartz (keskustelu) 5. lokakuuta 2012 kello 17.53 (EEST)

Artikkelin ongelma[muokkaa wikitekstiä]

Hei, artikkelin ongelmana on, että siinä käsitellään ilmakehää eli atmosfääriä sellaisena kuin se on Maapallolla. Kuitenkin oikeasti myös Marsilla ja Venuksella on ilmakehät. Siten artikkeli pitäisi muuttaa käsittelemään ilmakehiä yleisesti ja siirtää Maan ilmakehän käsittely artikkeliin Maan ilmakehä. --Hartz (keskustelu) 5. lokakuuta 2012 kello 17.53 (EEST)

Toisaalta voidaan ajatella käytettävän tähtitieteen sanaa kaasukehä. --Hartz (keskustelu) 6. lokakuuta 2012 kello 23.29 (EEST)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Tätä voisi kehittää laadukkaaksi, ehkä hyväksi. Mitä artikkeli vielä kaipaisi lisää, ja onko tässä joitain epäselviä kohtia? Monella alaosiolla onkin jo oma pääartikkelinsa, joten tätä artikkelia ei liene tarpeen kovin paljon paisuttaa. --Savir (keskustelu) 27. syyskuuta 2016 kello 14.35 (EEST)

Ei vielä nykymuodossaan asiaa lupaavaksi. Jo johdantolauseet "Ilmakehässä tapahtuu paljon ilmavirtauksia, jotka aiheuttavat sääilmiöt kuten tuulet, pilvet ja sateet. Ilmakehässä esiintyy myös monenlaisia sähköisiä ja optisia ilmiöitä kuten revontulia, haloilmiöitä ja sateenkaaria." sisältävät taksonomisia (tieteelliseen ryhmittelyyn liittyviä) virheitä. Esimerkiksi tuuli on sääsuure muttei sääilmiö, vaikka jotkin tuuleen liittyvät ilmiöt kuten trombit ovatkin sääilmiöitä. Ilmakehän valo- ja sähköilmiöt luokitellaan Maailman ilmatieteellisen järjestön mukaan puolestaan sääilmiöiksi. --Paju (keskustelu) 1. lokakuuta 2016 kello 12.17 (EEST)
Eivät kai tuulet ole suure? Olen luullut että tuulennopeus on suure. Mitä yhteisnimitystä tuulista, pilvistä ja sateista voisi käyttää? --Savir (keskustelu) 1. lokakuuta 2016 kello 13.07 (EEST)
Ilmavirtaukset aiheuttavat ... tuulet? Tarkoittaako tämä sitä, että tuuli ei olisi ilmavirtausta?? Vai sanooko lause, että ilmavirtaus aiheutaa ilmavirtausta eri ilmakehän osissa?? Hämärää, käsitteet ja niiden keskinäiset suhteet himmenevät. --Paju (keskustelu) 1. lokakuuta 2016 kello 13.39 (EEST)
Parantelin ja laajensin johdantoa nyt. --Savir (keskustelu) 1. lokakuuta 2016 kello 15.42 (EEST)
Pieni kysymys, mikä osoittaa kai enemmän minusta kuin artikkelista: Onko jokin kambrikautinen asia ilmakehän historiaa vai onko sillä jokin muu nimitys? --Höyhens (keskustelu) 14. marraskuuta 2016 kello 18.53 (EET)
Nimitystä 'historia' käytetään ainakin maapallon ja ilmaston menneisyydestä aivan alusta saakka, esim. Juha Pekka Lunkka: Maapallon ilmastohistoria, Gaudeamus 2009. --Savir (keskustelu) 15. marraskuuta 2016 kello 10.27 (EET)

Out of date clock icon 2.svg Kahden kuukauden aikana artikkeli on saanut kielenhuoltoa, mutta sisällön kommentointi on ollut hiljaista. Arkistoin vertaisarvioinnin 10 päivän kuluttua, ellei uusia kommentteja tule. --Savir (keskustelu) 28. marraskuuta 2016 kello 16.37 (EET)

Arkistoin vertaisarvioinnin ja katsotaan seuraavaksi olisiko tästä laatuäänestykseen. --Savir (keskustelu) 9. joulukuuta 2016 kello 09.53 (EET)

Prosentit[muokkaa wikitekstiä]

Mistään ei selviä ovatko prosentit painoprosentteja vai tilavuusprosentteja. 86.115.30.162 8. marraskuuta 2019 kello 10.47 (EET)