Keskustelu:Hevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan tuossa perää että raviurheilu työllistää 100.000 suomalaista? --Heppu 21. huhtikuuta 2005 kello 19:09:47 (UTC)

hevosurheilu ja varsinkin raviurheilu on Suomessa hyvin yleistä vaikka lajia ei suuresti mainosteta ja siksi raviurheilu jää usein pimentoon vaikka se työllistää huomattavasti enemmän ihmisiä kuin ratsastus. Ravitallilla on valmentajan lisäksi useita hoitajia töissä ja hevosenhoitajan työ on hyvin pimennossa jopa lajin harrastajilta. Moni ei edes tiedä että hevosenhoitaja on oikea ammatti. Asiaa on vaikea uskoa mutta totta se on. =)


No enpä tiiä minäkään, mutta näköjään on Käyttäjä:SweeTyH

Hevosalan työllistävyys[muokkaa wikitekstiä]

Koetin etsiä jotakin tukea tuolle numerolle, että raviurheilu työllistäisi Suomessa 100.000 henkeä. Suomen Hippoksen sivujen mukaan hevosalalla työskentelee kokopäiväisesti 4.500 henkeä ja osa-aikaisesti 9.000, mikä kattanee ravivalmentajat, ratsastuksenopettajat, hevosenhoitajat jne. Voihan olla, että laskemalla yhteen kaikki mahdolliset ihmiset joiden työ jotenkin raviurheiluun liittyy (hevoseläinlääkärit, varustekauppiaat...), saadaan tulokseksi niinkin iso luku kuin 100.000, mutta isonpuoleiselta se kuulostaa. Olisi kiva ainakin tietää lähde...? -niora 9. marraskuuta 2005 kello 19:28:50 (UTC)

Kilpailuja vai kilpailuita[muokkaa wikitekstiä]

Itse törmään artikkelissa ensimmäistä kertaa elämässäni taivutusmuotoon kilpailuita. Google kyllä näyttää löytävän tuotakin muotoa, mutta minusta tuo kuulostaa aivan luonnottomalta, jopa hassulta? Muita mielipiteitä? Mitä sanoo Nykysuomen sanakirja? Sori pilkunviilaus, mutta jotenkin tuo särähtää korvaan ja pahasti :-). --Huussi 30. tammikuuta 2006 kello 10.11 (UTC)

No googlailemalla ainakin löytää ihan runsaasti molempia muotoja käytössä, vaikkakin kilpailuja taitaa olla jonkin verran yleisempi. Tässä lienee vähän sama juttu kuin monien muidenkin sanojen kanssa, eli erilaisia oikeita muotoja on useita (esim. omenia vs. omenoita). Minusta kilpailuita kuulostaa paremmalta, mutta tämä lienee makuasia ja/tai riippuu siitä mistä päin Suomea on kotoisin... -niora 30. tammikuuta 2006 kello 10.45 (UTC)
Jep. Olkoon vain noin, ei tässä ole tarkoitus aloittaa vihta vs. vasta –riitelyä. Ja taas opin uuden asian :-). Kun sanaa on pari tuntia makustellut, niin kyllä se kuulostaa ihan toimivalta tuokin. --Huussi 30. tammikuuta 2006 kello 12.07 (UTC)

Miksi totuus poistetaan?[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin artikkeliin kohdan "Hevosesta saadaan myös meetvurstia, mutta tämä on Suomessa harvinaista". Tuohan on totuus. Kenen mielestä hevosesta ei saa meetvurstia? Vai haluatteko kieltää totuuden?

En ole se joka tuon poisti, mutta asialisäysten kelpuutuksessa auttaa aina jos tekstilisäyksen tehnyt on selvästi perehtynyt asiaansa, muotoilee sanottavansa asiallisesti ja informatiivisesti, ja mielellään esittää vielä lähteenkin tiedolle. Hevosenlihaa kyllä käsittääkseni jossakin määrin käytetään meetvurstinkin tekoon, mutta meetvursti tehdään esiin kaivamieni meetvurstitiedon perusteella varsinkin maailmalla yleensä muunlaisesta lihasta, pääasiassa sianlihasta. Lisäksi meetvurstimaininta (samalla voi mainita esim. salamit, joiden tekoon myös voidaan käyttää hevosenlihaa) kuuluu luullakseni enemmän Hevosenliha-artikkeliin kuin tähän yleiseen Hevonen- artikkeliin.
Lisäisin vielä, että keskustelusivuilla pitäisi allekirjoittaa tekstinsä. Siihen on ohjeet sivun ylälaidassa kun keskustelusivua muokkaa.Niora 29. tammikuuta 2009 kello 17.04 (EET)
Ja jos käyt vilkaisemassa niin näet, että hevosenlihan käytöstä erilaisten makkaroiden (meetvursti, salami) valmistuksessa on Hevosenliha-artikkelissa jo mainittukin. Jospa tämä nyt riittäisi aiheen vatvomisesta?Niora 29. tammikuuta 2009 kello 17.06 (EET)

jaettava[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on pitkä kuin nälkävuosi ja sisältää liian paljon ala-aiheita, joita kuitenkin osaa käsitellään kovin pinnallisesti. Artikkeli pitäisi siis jakaa osiin ja selkeät omat kokonaisuudet omiksi (uusiksi) artikkeleiksi.--Caygill 29. heinäkuuta 2010 kello 06.37 (EEST)

Hevosen historia Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Suomenhevonen-artikkelissa käydään varsin seikkaperäisesti hevosen historiaa Suomessa läpi, mutta varsinaisessa Hevonen-artikkelissa asiasta ei mainita. Olisiko paikallaan siirtää Suomenhevonen-artikkelin historia osuus Hevonen-artikkeliin, jonne se kuuluu tai tehdä edes lyhyt referaatti kappale linkkeineen Suomenhevosen historiaosuuteen?--Velivieras (keskustelu) 6. heinäkuuta 2017 kello 11.54 (EEST)

taksonomia[muokkaa wikitekstiä]

Engl. wikin mukaan nykyinen tieteellinen nimi on Equus ferus caballus, eli se olisi villihevosen alalaji. Pitäisikö kyseinen näkökanta kertoa myös suomenkielisessä artikkelissa? Ei välttämättä tietolaatikossa, mutta ehkä muualla? 91.154.188.185 22. marraskuuta 2018 kello 08.30 (EET)