Keskustelu:Helsingin Koominen Ooppera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oopperatalo[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:Wähäwiisas laittoi mallineen {{korjattava/määritelmä}}: "Kyseessä ei ole oopperatalo eli rakennus". Kielitoimiston sankakirjan mukaan oopperatalo on "oopperataidetta esittävä laitos" tai "rakennus jossa tällainen toimii". Siis oopperataloja voivat hyvin olla myös omaa taloa vailla olevat oopperaa tuottavat organisaatiot, ainakin ns. laitosmaiset. Helsingin Koominen Ooppera joka tapauksessa kutsuu itseään oopperataloksi, ja sanoo jopa sen "vakiinnuttaneen paikkansa eurooppalaisten oopperatalojen joukossa". Pitäisikö nimitys nyt silti muuttaa talosta joksikin muuksi? Mikä olisi parempi nimitys? Oopperaryhmä se ei ole, sillä vakituista esiintyjäkuntaa ei ole. ¬Antilope 2. tammikuuta 2018 kello 21.46 (EET)

Nyt on artikkelissa menty vähän lankaan tämän yhdistyksen/yhtiön/minkälie oman markkinointimateriaalin mukaan. Kun vuosikatsausta lukee tarkemmin, huomaa että Helsingin Koominen Ooppera on vuonna 2017 tuottanut yhden ainoan oman oopperaproduktion, joka oli pienimuotoinen lastenooppera ja josta oli vain kaksi esitystä. Toiminta ei missään tapauksessa ole vielä vakiintunutta eikä oopperatalosta voi puhua. Yhtiön lanseerauskampanja oli taitava ja sai huomiota mediassa. Olen suoraan sanoen jopa vähän skeptinen merkittävyydenkin suhteen. Monilla muilla alan toimijoilla (esim. Ooppera Skaala, Kapsäkki, Tampereen ooppera) on paljon enemmän näyttöjä, eivätkä nekään kutsu itseään näin suurieleisesti "oopperataloksi". Oikea oopperatalo toimii ympäri vuoden ja sillä on käytössään rakennus, jossa on näyttämötekniikka, orkesterimonttu ym. Vakinaista henkilökuntaa pienelläkin oopperatalolla täytyy olla pitkästi yli sadan, mm. Suomen Kansallisoopperassa n. 600. -Ochs (keskustelu) 2. tammikuuta 2018 kello 23.44 (EET)
Artikkelin määritelmässä linkitettiin oopperatalo-artikkeliin, jonka mukaan Oopperatalo on rakennus, jossa esitetään oopperoita. Kaupparekisterin mukaan Helsingin Koominen Ooppera Oy toimii konsertti- ja ohjelmatoimistona, tuottaa, markkinoi, ostaa ja myy ääni- ja kuvatallenteita, musiikkiteatteriproduktioita, lavaste-, puvusto-, näyttely-, ja rakentamispalveluita sekä uutta alaan liittyviä tuotteita ja palveluita.[1] Kotisivujensa mukaan Helsingin Koominen Ooppera Oy on kulttuuripalveluja tuottava yritys sekä yritys, joka tarjoaa turvallisia ja aitoja työpaikkoja ja tuotantoprojekteja.[2] Jälkimmäisessä linkissä puhutaan myös oopperan liiketoimintasuunnitelmasta. Kyseessä on siis nuori liikeyritys eikä "laitos" tai "rakennus", ja sana "oopperatalo" on ymmärrettävä uuden bisneksen markkinoinnin välineenä. --Wähäwiisas (keskustelu) 3. tammikuuta 2018 kello 12.25 (EET)
Pitäisiköhän tästä käydä merkittävyyskeskustelu? Mahtipontinen markkinointi on tosiaan saanut Ylenkin lankaan, joka on laittanut kuvitukseksi juttuunsa peräti Berliinin Komische Operin, joka nyrkkeilee eri sarjassa. Henkilökuntaa on neljä (4), omia esityksiä yksi (1), ohjelmatoimistona ilmeisesti hoitaa jotakin tämän vuoden juhlaviikoille, samoin lienee hoitanut lied-konsertit ohjelmatoimistona. Ylen jutussa sanotaan: "Syyskuussa [2016] julkaistavaan ohjelmistoon hän lupaa ajankohtaisia teoksia, joissa panostetaan erityisesti ohjaukseen. Luvassa on uusia ja vanhoja oopperoita." Onkohan se ohjlemisto aikanaan julkaistu jossain? --Tpe1 (keskustelu) 3. tammikuuta 2018 kello 12.57 (EET)