Keskustelu:Erkki Pohjanheimo (lentäjä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sain huomautuksen siitä, että Erkki Olavi Pohjanheimon artikkeliin lisäämäni pari asiaa olisivat merkitykseltään kyseenalaistettuja. Mielestäni niin ei ole. Kapteeni Erkki Pohjanheimon tukikohtien ja toimipisteitten luettelo on vajavainen ja saatuani lisätietoa Matti Hämälaisen kirjasta Pommilentolaivue 46 lisäsin nuo kohdat. Dornier-koneitten tuominen Suomeen sodan aikana Saksan Varsovasta on suomalaista sotahistoriaa ja sinänsä tärkeää. Erkki Pohjanheimo oli näitä ensimmäisiä Saksassa koulutettuja upseereita.

Vaikka yhteistyön merkityksestä saksalaisten kanssa näin jälkeenpäin ollaan monta mieltä, on se kuitenkin historiaa. En ymmärrä, miksi aiheen merkitys on kyseenalaistettu. Toivon, että poistouhkaus peruutetaan.

Jos kyse on sanamuodoista, niitä voi korjata. terveisin poher Kommentin jätti Poher (keskustelu – muokkaukset).

Kyseenalaistus koskee koko artikkelin tarpeellisuutta. Wikipediaan ei tehdä artikkelia jokaisesta koelentäjästä, sotilaslentäjästä tai sankarivainajasta. Ole ystävällinen ja perustele seikkaperäisemmin, miksi juuri tästä henkilöstä tarvitaan artikkeli Wikipediaan.--217.112.249.156 18. tammikuuta 2008 kello 12.53 (UTC)
Ok. Jos periaatteenne on tuo. En vain ymmärtänyt, että huomautus koski koko artikkelia. Artikkeli on ollut Wikipediassa jo jonkun aikaa. Sitten voin kysyä, miten esimerkiksi joku laulaja, tv-tuottaja tms. on arvokkaampi kuin Suomen sotahistoriaan liittyvät henkilöt joista on mainintoja ja kirjoituksia useissa julkaistuissa kirjoissa. terveisin poher Kommentin jätti Poher (keskustelu – muokkaukset).
Se on hyvä kysymys, mutta Wikipedian yhteisö vetää näissä asioissa mieleisensä suuntaviivat äänestämällä. Ehkäpä tämäkin artikkeli voitaisiin viedä poistoäänestykseen.--217.112.249.156 18. tammikuuta 2008 kello 13.00 (UTC)
Ensinnäkin Poherille: allekirjoita kommentti painamalla tämän muokkausruudun yläreunassa painiketta, joka on toinen oikealta. Sitten artikkelin tarpeellisuudesta: Minullekaan ei aivan selviä, miksi Pohjanheimosta tarvittaisiin artikkeli. Minäkään en poistaisi suoraan, vaan artikkeli pitäisi viedä äänestykseen. Keskustelun kautta voisi avautua uusia näkemyksiä. --Ulrika 18. tammikuuta 2008 kello 13.04 (UTC)
Yksi ratkaisu olisi käsitellä hänet tarpeellisin osin konetyyppin artikkelissa. --Ulrika 18. tammikuuta 2008 kello 13.06 (UTC)

Talvi-ja jatkosodassa kuoli yli 80 000 suomalaista. Jokaisesta ei pidä laatia artikkelia. Täytyisi perustella Erkki Olavi Pohjanheimon merkittävyys.--Teveten 18. tammikuuta 2008 kello 15.52 (UTC)

Perustelen vielä Erkki Olavi Pohjanheimon sivua. Pidän sitä tärkeänä, koska olen sen tehnyt. Merkittävää – vaikkakin hyvin ikävää - on mielestäni mm. se, että kapteeni Pohjanheimo ohjasi Pyry-konetta, jossa Pohjanheimon lisäksi menehtyi kaksinkertainen olympiahopeamitalisti kapteeni Akilles ”Aki” Järvinen. Saksalaiset Dornier Do-17 pommikoneet olivat sodan aikana merkittävä apu Suomen ilmavoimille, ja Erkki Pohjanheimo yksi niistä kolmesta lentäjästä, jotka toivat ensimmäiset kolme Dornieria Suomeen. 15 pommikonetta olivat Göringin (!) lahja Suomelle. Niitten mukana lahjoitettiin myös 300 000 kiloa pommeja. Kiitos Ulrikalle allekirjoitusneuvosta! --Poher 19. tammikuuta 2008 kello 16.43 (UTC)

Mies on sankarivainaja, kuten miljoonat muut toisen maailmansodan uhrit. Ei heistä jokainen ole merkittävä. Ei myöskään osallistuminen kapteenitason upseerina lentokonehankintoihin ole merkittävää. Onnettomuuskoneen kuljettaminen ei ole myöskään meriitti. --M. Porcius Cato 21. tammikuuta 2008 kello 10.52 (UTC)
Olen samaa mieltä. Täsmentäisin ehkä sen verran, että Wikipediaan ei päästä "meriittien" perusteella eikä Wikipedia-artikkeli ole kunnianosoitus. Wikipedia-merkittävyys tarkoittaa ymmärtääkseni lähinnä sitä onko henkilö kuuluisa ja viestimissä näkyvä hahmo vai ei.--195.237.90.72 21. tammikuuta 2008 kello 13.37 (UTC)
Ei ihan niinkään. Kyllä meriittien perusteella voi päästä vaikka ei olisikaan tunnettu.--Teveten 21. tammikuuta 2008 kello 13.56 (UTC)

Merkittäva ainakin samalla tavalla kuin Paavo Janhunen. --KenSentMe 21. tammikuuta 2008 kello 13.44 (UTC)

Tästä varmaankin kannattaisi äänestää.--Teveten 21. tammikuuta 2008 kello 13.56 (UTC)

Olen samaa mieltä: Artikkelit Paavo Janhunen ja myös Jyrki Laukkanen ovat aika samankaltaisia. Tosin artikkeli Erkki Olavi Pohjanheimosta on mielestäni laajempi ja mielenkiintoisempi. Mihin vedetään raja, kuka on "kuuluisa" kuka ei? Kuinka kuuluisa pitää olla päästäkseen Wikipediaan? Ymmätääkseni muitakin arvoja kuin kuuluisuus pitää olla.--Poher 22. tammikuuta 2008 kello 18.49 (UTC)

Viitemerkinnöistä[muokkaa wikitekstiä]

  • Sain huomautuksen, että viitteisiin ei viitata. Miten se tehdään? En löydä ohjeita.--Poher 23. tammikuuta 2008 kello 19.34 (UTC)
  • Mitä sivulle on tapahtunut? Vain ensimmäinen kappale on tallella. Yritin korjata minulta vaadittua lähdeasiaa ja olin löytävinäni reseptin, miten se tehdään. Sitten kun esikatselin sivua, oli suurin osa poissa. Kuitenkin 1. kappaleen lopussa on viittaus viitteeseen, ja muokkaussivulla on koko teksti.--Poher 23. tammikuuta 2008 kello 19.59 (UTC)
  • No niin, joku tekninen häikkä. Nyt kun palasin sivulle, se näkyy. Yritän katsoa, ovatko viittet menneet oikein.--Poher 23. tammikuuta 2008 kello 20.00 (UTC)
Olit unohtanut sulkutagista kauttamerkin. Viitemerkintä aloitetaan tagilla <ref> ja lopetetaan tagilla </ref> . Kyseessä ei siis ollut tekninen häikkä, Jukka Kolppanen ystävällisesti korjasi tuon tekemäsi pienen virheen ja näin kaikki jälleen toimii :) -- Piisamson 23. tammikuuta 2008 kello 20.04 (UTC)
Kiitokset että selvensit heti tuoreeltaan, minullakin oli aikomus mutta eihän vanha ehdi.. ;) --Jukka Kolppanen 23. tammikuuta 2008 kello 20.54 (UTC)

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Eikö tämän pitäisi olla "Erkki Pohjanheimo"? --Harriv 23. tammikuuta 2008 kello 20.59 (UTC)

Nimi on käytössä jo hänen pojastaan kertovassa artikkelissa. --Dogah 23. tammikuuta 2008 kello 21.09 (UTC)
Erkki Pohjanheimo (lentäjä) ? --Harriv 23. tammikuuta 2008 kello 21.10 (UTC)
Käy puolestani. =) --Dogah 23. tammikuuta 2008 kello 21.12 (UTC)
Tämä artikkelin nimi oli ja on myös kirjoittajan ongelma, koska Wikipediassa on jo Erkki Olavi Pohjanheimon pojan Erkki (Juhani) Pohjanheimon artikkeli. Jos molemmat ovat samalla nimellä, miten ne erotetaan? Minulle sopii erittäin hyvin, että molemmat kulkevat nimellä Erkki Pohjanheimo, koska sillä nimellä kapteeni Pohjanheimo tunnettiin.--Poher 26. tammikuuta 2008 kello 17.09 (UTC)

Väärä yhteenveto[muokkaa wikitekstiä]

Tuli vahingossa väärä yhteenveto, huomasin kesken kaiken että onkin säilytetty äänestyksessä. Yhteenveto jäi vaikka poistin mallineen. Onkohan tämä sitten kuitenkaan merkitttävä kun on vain kapteeni. Artikkelia on vähän niin kuin paisuteltu kaikella ylimääräisellä tiedolla. --Kalmo 17. huhtikuuta 2010 kello 19.39 (EEST)[vastaa]

Voisiko joku asiatuntiaj poistaa väärän yhteenvedon? Mielestäni kaikki tiedot ovat paikallaan. Liittyvät Pohjanheimon uraan, elämään ja kuolemaan. Jos poistat jonkun tiedon, jää itse asia vajaaksi ja vaille taustaa. --Poher 26. toukokuuta 2010 kello 19.08 (EEST)[vastaa]
Yhteenvetoja ei voi poistaa. Kysymykseni oli, että onko kapteenit merkittäviä. Aiemmin on äänestyksessä säilytetty, mutta itse en pitäisi tietosanakirjamielessä välttämättä merkittävänä. --Kalmo 26. toukokuuta 2010 kello 19.13 (EEST)[vastaa]
Outoa, jos virheelistä yhteenvetoa ei voi poistaa.--Poher 18. joulukuuta 2010 kello 12.22 (EET)[vastaa]
Poisto onnistuu kyllä tarvittaessa. Kriteerit ei vaan täyty tällä kertaa. --Anr 18. joulukuuta 2010 kello 14.04 (EET)[vastaa]
En ymmärrä kommenttia: "Artikkeli kertoo enemmän kaikesta muusta kuin Pohjanheimosta". Kehotan lukemaan tarkemmin. Jokainen artikkelissa oleva asia koskee Erkki Pohjanheimoa! Pyydän uudelleen poistamaan turhan yhteenvedon. Jo EEST ilmoittaa kirjoittaneensa vahingossa väärän yhteenvedon.--Poher 15. marraskuuta 2011 kello 23.43 (EET) Siis edellinen nimimerkki on tietenkin Kalmo.--Poher 15. marraskuuta 2011 kello 23.44 (EET)[vastaa]
Tarkoitat varmaan artikkelin alussa olevaa korjattava-mallinetta? Kalmo taas tarkoitti omaa muokkausyhteenvetoaan, jollaiset löytyvät artikkelin muokkaushistoriasta ja joilla ei ole juurikaan merkitystä. Tutkin voisiko mallineen poistaa tai artikkelia korjata. -Ochs 15. marraskuuta 2011 kello 23.48 (EET)[vastaa]

Kuvan lisääminen[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin tänne kuvan ja kerroin siinä yhteydessä Wikicommonsiin tarkalleen, mistä on kyse. Kuva on tekijänoikeusmielessä "muotokuva". Tekijänoikeuslain mukaan muotokuvan kaikki oikeudet siirtyvät muotokuvan tilaajalle ja maksajalle, joka tässä tapauksessa oli Erkki Pohjanheimo (lentäjä). Kuva on julkaistu myös lukuisissa Suomen ilmavoimia käsittelevissä teoksissa. Edelleen: tekijänoikeudet siirtyvät perilliselle, kuten minulle. Nyt kuva on kuitenkin poistettu. En osannut ehkä laitaa kuvan yhteyteen oikeaa koodia, mutta selvitys tekijänoikeuksista kuitenkin lähti. Siellä päässä olisi varmaan voitu oikea koodi laittaa, koska selvitys oli olemassa, vai kuinka?Poher 11. lokakuuta 2011 kello 17.45 (EEST)[vastaa]