Keskustelu:Epäsosiaalinen persoonallisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cleckleyn etunimi on Hervey, ei Harvey. –kommentin jätti 16. maaliskuuta 2007 kello 09.05 88.113.38.141 lisäsi Piisamson 13. toukokuuta 2007 kello 21.26 (UTC)

Artikkelista ei oikein selviä, ovatko Cleckleyn ja Haren tunnusmerkistöt kritiikkiä APD:n yleiselle tunnusmerkistölle, vai yritetäänkö näillä tunnusmerkistöillä hakea APD-oireisten joukosta tiettyä alaryhmää ("psykopaatit"). -- Piisamson 13. toukokuuta 2007 kello 21.26 (UTC)

Onko psykopaatti ja sosiopaatti sama asia? Minä olen aina luullut, että niissä on jokin ero. --84.250.142.141 10. heinäkuuta 2007 kello 10.59 (UTC)

Ainakin Robert Haren mukaan on ero. Puhdas sosiopaatti on vaikeampi tapaus kuin puhdas psykopaatti, sillä tavoin, ettei sosiopaatti kykene imitoimaan normaalia niin hyvin kuin psykopaatti eikä näin myöskään elämää normaalin kaltaista elämää, vaan hän ajautuu ongelmiin ehdottomasti. Haren mukaan psykopaatteja on keskuudessamme n.7% väestöstä, siis kaikki tunnemme muutaman ellei monta ellemme jopa itse ole. Kaikki eivät ole kuitenkaan ulvovia murhanhimoisia susia, vaan heitä on joka alalla: poliitikoissa, virkamiehissä, taiteilijoissa, jne. jne. Esimerkiksi sotilasura tai pelastusammatti sopii yleensä pelottomalle psykopaatille. Esim. näyttelijä Bette Davis oli psykopaatti (ja näytteli muutaman sopivan roolinkin), mutta Hare varoittaa tekemästä etäis- tai jälkipäätelmiä esim. historian hahmojen kuten Hitlerin tai Napoleonin suhteen. Nimenomaan haastattelu paljastaa onko ihminen psykopaatti. Sekä psyko- että sosiopaatti kyllä kärsivät APD:stä. Artikkelin mukaan nimitykset psyko- ja sosiopaatti ovat enemmän arkikielisiä termejä, kuin nykyaikaiseja diagnooseja. --ukas 5. syyskuuta 2007 kello 05.12 (UTC)

Tota nyt puhut kyllä ukas niin sontaa että... Sosiopatia meinaa semmoisia käyttäytymismalleja joita yhteiskunta yleisesti pitää rikollisina. Haren mukaan psykopaatteja on keskuudessamme noin 1%, että ei tarvi ihan jokaista psykopaatiksi epäillä. Hare tekee myös kirjassaan "Käärmeet Liituraidassa" selväksi että psykopaatti ei sovellu yhtään mihinkään ammattiin jossa tarvitsee välittää muista ihmisistä tai yleensäkkään oikeen mihinkään. Ainakaan ei sotilaaksi tai pelastusammattiin. Ja mitä todisteita sinulla muka on siitä että Bette Davis olisi ollut psykopaatti? Ja en tiedä sitten kuka suuri psykopatian asiantuntija on päättänyt luokitella Hitlerin psykopaatiksi... Tämä artikkeli on TODELLA HUONO. Sen sanon. Kommentin jätti Adro (keskustelu – muokkaukset) 24. toukokuuta 2008 kello 21.54

Tota tota tota Hare ei tehnyt niin selväksi kirjassaan "Ilman omaatuntoa", johon siis nojasin, psykopaatin ammatteihin soveltumisia. Kirja oli pääosin mässäilyä erilaisista tapauksista sekä mainosta hänen kehittämästä piirreluettelostaan. Kun kirjoitin kommenttini "Käärmeet Liituraidassa" ei ollut vielä ilmestynyt. Lisäksi Hare on vain yksi ihminen, vaikka hänellä on runsaasti käytännön kokemusta kriminaalipsykologiasta. Kaikki muu tutkimus ja näkökulmat jäävät syrjään jos kirjoittaa artikkelin psykopatiasta pelkästään Haren näkökulmasta. Davisin oletetulle psykopatialle en muista lähdettä. Hitleriä piti psykopaattina jo ensimmäinen ja mahdollisesti ainoa psykologi joka hänet tutki Pasewalkissa 1918. Tee haku sanoilla "Edmund Forster Hitler". Sen jälkeen Hitleriä psykopaattina pitäneitä ovat mm. Walter C. Langer, Robert G. L. Waite ja miljoonia muuta. --Ukas 15. elokuuta 2009 kello 04.06 (EEST)[vastaa]

Nykyään näkyisi joissain piireissä ajateltavan, että psykopatia on antisosiaalisesta häiriöstä erillinen, syntyperäinen poikkeavuus johon liittyy mm. impulsiivisuutta ja estottomuutta sekä kyvyttömyyttä tuntea ahdistusta, empatiaa tai katumusta. Psykopaatille sosiaalisuhteet eivät ole erityisen tärkeitä. He eivät kiinny toisiin ihmisiin, omaisuuteen tai valtaan eivätkä he esimerkiksi jää monen narsistin tapaan koukkuun ihmissuhteisiin ja niiden hallitsemiseen. Psykopatian voidaan jopa katsoa olevan jossain määrin poissulkeva yksilön kehittymisen kannalta traumaperäisiin persoonallisuushäiriöihin. Sosiopatia olisi lähempänä mahdollisista lapsuustraumoista peräisin olevaa antisosiaalista häiriötä, vaikka tiloja yhdistäviä käytöksellisiä piirteitä on paljon. Narsismissa korostuu itsekeskeisyys ja huomion saaminen, sekä kyvyttömyys elää ilman hallintaluontoista suhdetta toisiin. Narsismin malignissa muodossa on mukana paljon epäsosiaalisia piirteitä. Sellainen ihminen ei kavahda lain hengen tai kirjaimenkaan vastaisia keinoja pitää suhteidensa narut käsissään. Häiriöt eivät ole sidonnaisia älykkyyteen, mutta tyypillisemmin älykkäämmät yksilöt ovat toiminnallisempia, mihin kuuluu vahvempi elämänhallinta ja kyky pysytellä poissa hankaluuksista. 84.249.4.136 8. marraskuuta 2017 kello 16.32 (EET)[vastaa]

Ehkä Ted Bundykin voitaisi ottaa pois psykopaatti-listalta, kun hänen sairauttaan ei oikeastaan diagnosoitu, ainoastaan sanottiin "todennäköisesti". --84.250.158.44 16. marraskuuta 2007 kello 20.54 (UTC)

Väärä persoonallisuushäiriö[muokkaa wikitekstiä]

Uskon kyllä vahvasti, että psykopatialla tarkoitetaan narsistista persoonallisuushäiriötä. Robert Hare kertoo Paul Babiakin kanssa kirjassa Snakes in suits When psychopaths go to work (Käärmeet liituraidassa) narsistisen ja antisosiaalisen persoonallisuushäiriöiden eroista, enkä usko, että toinenkin suomentaja menisi sekoittamaan nämä termit keskenään.

88.113.46.146 17. tammikuuta 2008 kello 10.35 (UTC)

Lähde? "Uskon kyllä vahvasti" ei ole kovin vakuuttavaa. --ML 17. tammikuuta 2008 kello 10.43 (UTC)
No, tuossa mainitaan Robert Haren ja Paul Babiakin kirja. Eikö maailmanlaajuisesti tunnetun psykopatian tutkijan sana riitä suomalaisille wikipedisteille?
"Psykopaatit, eli ihmiset, joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö, ovat yhteiskunnan petoja." --Robert D. Hare kirjansa Ilman omaatuntoa esipuheessa, suom. Veijo Kiuru ja Pirjo Haapoja, Gilgames 2004
--88.114.107.50 30. tammikuuta 2008 kello 10.56 (UTC)
http://www.hare.org/scales/apsd.html Tuollakin psykopatia ja antisosiaalinen persoonallisuushäiriö eritellään kahdeksi omaksi häiriökseen.
--88.112.221.171 19. helmikuuta 2008 kello 20.19 (UTC)
Tutkailin tätä asiaa vähän nettipohjalta aiemmin ja näytti siltä että amerikkalainen ja suomalainen määritelmä poikkeavat toisistaan, eli että amerikoissa narsistinen persoonallisuushäiriö vastaa psykopaattia, mutta suomalaisessa sitä vastaa antisosiaalinen persoonallisuushäiriö (en enää muista enkä jaksa kaivaa yksityiskohtia). Kokonaisuudessaan artikkeli kaipaisi lisää lähteitä, mutta ennen kuin määritelmää aletaan Haren kirjan pohjalta muuttamaan, mahdollinen suomalais-amerikkalainen diagnostiikkaero pitäisi selvittää. --ML 19. helmikuuta 2008 kello 20.32 (UTC)

lyhyenä kommenttina: Psykopatia ei sinänsä tällä hetkellä ei ole olemassa psykiatrisena diagnostisena häiriönä ICD10 kriteeristössä. Kyseessä on oikeuspsykiatrinen termi, sinänsä tarkasti määritelty tila toki. Psykopaattisia piirteitä on usein todettavissa sekä antisosiaalisen että narsistisen persoonallisuushäiriön(jota myöskään ei löydy ICD 10 kriteeristöstä, on DSM IV järjestelmän diagnoosi) yhteydessä, mutta erillinen diagnoostinen häiriö se ei siis yleisesti ottaen ole. Sekavaa eikö, niin se on asiaa päivätyökseen pohtivallekin..

Psykopatia omaksi erilliseksi artikkelikseen, vaikkapa siltä varalta, ettei psykopatia olekaan sama kuin antisosiaalinen häiriö? --84.250.158.44 3. huhtikuuta 2008 kello 13.09 (UTC)

Tässä ehkä hieman outo lähde[muokkaa wikitekstiä]

Mutta luulen, että antisosiaalinen persoonallisuushäiriö on USA:ssa sama kuin psykopatia ja Suomessa narsistinen häiriö on sama kuin psykopatia. Tietysti narsismi ja psykopatia eivät ole kuitenkaan sama asia, mutta psykopatiaa Suomessa pidetään tietääkseni narsismin pahimpana muotona.

Eräässä jenkkiläisessä elokuvassa puhuttiin "antisosiaalinen persoonallisuushäiriö eli psykopatia" nimittäin jatkoterapian tarpeessa ja sitten salkkareissa, jossa puhutaan narsisisteista psykopaatteina.

Itsemurhista[muokkaa wikitekstiä]

Another study using the PCL-R to examine the relationship between antisocial behaviour and suicide found that suicide history was strongly correlated to PCL-R Factor 2 (reflecting antisocial deviance) and was not correlated to PCL-R factor 1 (reflecting affective functioning). Given that APD relates to Factor 2, whereas psychopathy relates to both factors, this would confirm Hervey Cleckley's assertion that psychopaths are relatively immune to suicide. People with APD, on the other hand, have a relatively high suicide rate.[1]

Onkos muuten Valjakkala diagnistisoitu psykopaatiksi? jos on niin hänen olisi täytynyt lusia mielisairaalassa eikä oikeassa vankilassa. Tarkistakaapa tietonne. Tupsuli 12. kesäkuuta 2010 kello 18.18 (EEST)[vastaa]

Ruotsissa joku oikeuslääkäri diagnosoi hänet psykopaatiksi. Asialle oli lähde, mutta se katosi bittiavaruuteen. Psykopatia ei kai missään maassa merkitse alentuneisuutta syyntakeisuutta toisin kuin psykoosit. --ML 4. marraskuuta 2011 kello 00.00 (EET)[vastaa]
  1. Verona E, Patrick CJ, Joiner TE (2001). "Psychopathy, antisocial personality, and suicide risk". Journal of Abnormal Psychology 110 (3): 462–70. PMID 11502089.