Keskustelu:Cliff Burton

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kill 'Em All:n nimeäminen?[muokkaa wikitekstiä]

Eikös Burton antanut nimen Kill 'Em All-albumille? Eikös se olisi syytä mainita? Jklak 18. toukokuuta 2008 kello 19.13 (UTC)

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Arkistoitu vertaisarviointi 1[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 17.5.-8.6.2008

Cliff Burton[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli yhdestä kaikkien aikojen merkittävimmästä heavymuusikosta. Tavoitteena olisi Hyvä sivu -status. Suositelluksi asti ei taida ihan riittää materiaalia... Mitäs sanotte? Törtsä 17. toukokuuta 2008 kello 18.46 (UTC)

Voisi kertoa siitä, mitä soittimia, vahvistimia ja efektejä Burton tavallisesti käytti. --JannE 18. toukokuuta 2008 kello 07.20 (UTC)
Kalustosta lisätty jonniin verran ja sitten tuota kielipuolta on värkätty puolikielisestä oikeakieliseksi. Parannettavaa on vielä. Muun muassa lähteiden siivous on tehtävä ja viitemallineet pitäisi saada kaikkiin paikalleen, mutta nyt ei ehtinyt muuta... --Jaakonam 18. toukokuuta 2008 kello 14.54 (UTC)

Kyllä tästä pitäisi saada enemmän irti. Ei tainnut olla edes mitään soittotyylistä. kallerna 18. toukokuuta 2008 kello 15.08 (UTC)

Tuota noin... viitteitäkin on aika laihasti ja tuo kallernan kommentti oli aika osuva. --JoBeSi 21. toukokuuta 2008 kello 12.46 (UTC)


Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Cliff Burton[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 15.8.−8.9.2008

Nostan tämän uudelleen vertaisarvioitavaksi, kun edellisellä kierroksella kesän alussa ei ollut oikein paukkuja tehdä paria pientä parannusta enempää. Kyseessä on siis herra, jonka bassokitarasta on syntynyt aikoinaan kaikenlaisia ääniä lähinnä kaskelotin pierua muistuttavan murinan ja Jaska Jokusen opettajan torumista muistuttavan naukumisen väliltä. Olen pyrkinyt valottamaan sekä miehen että muusikon elämää, mutta yhtenä haasteena on ollut lähteiden vähäisyys: Burton ei ehtinyt lyhyen elämänsä aikana antaa kovin monia haastatteluja, joten osa luonnehdinnoista on lähinnä muiden aikalaishaastatteluista ja jälkeenpäin tapahtuneista muisteloista. Lisäksi Lars Ulrich ja jossain määrin James Hetfield hoitelivat alkuaikojen Metallican PR:n. Lähtötilanteesta olen kuitenkin jo nyt kasvattanut artikkelin mittaa kilotavuissa noin nelinkertaiseksi, lisännyt lähteet ja viitteet, jäsentänyt sen kokonaan uudelleen ja tehnyt alustavan kielenhuollon. Vielä keskeneräisiä ja tunnistettuja puutteita, joita aion parantaa ihan kohta:

  • kappale "Master of Puppets" kirjoitettaneen uusiksi ja laajennetaan
  • "Kunnianosoitukset"-kappaleen täydennys ja muotoilu
  • jokunen sana päihteiden käytöstä, huomasin sen nimittäin puuttuvan kokonaan
  • lopullinen kielenhuolto

Luonnollisesti kaikki lähdepyynnöt joko täytetään ja lähteettömäksi jäävät väitteet poistetaan. Minun suurin ongelmani tässä artikkelissa saattaa olla ajoittainen puolueettomuuden puute. Jos tämä herrasmies on innoittanut elämää jo vuodesta 1985 lähtien, ei aina voi luottaa omaan neutraaliuteen. Etenkin tältä osin haluaisin siis sisällöstä kommentteja. Mitä puuttuu, mitä pitäisi kirjoittaa toisin? Tähtäimessä on vähintään hyvä artikkeli, mutta tässä voisi olla rahkeita pian jopa suositelluksikin. --Jaakonam 15. elokuuta 2008 kello 16.03 (EEST)

Otsikko: Vilkkaasta lapsesta kasvaa älykäs nuorimies häiritsee, kuten myös vuosiluvut otsikoissa. Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 16.07 (EEST)
Korjailin jonkin verran otsikoita. Vuosiluvut jätin etenkin historiaosuuden kolmostason otsikoihin vielä siksi, että tällä hetkellä etenkin lapsuus-nuoruus-yhtyeet -kappaleissa kerrotaan osin limittäisistä tapahtumista. --Jaakonam 15. elokuuta 2008 kello 20.35 (EEST)
Minuakin häiritsevät nuo vuosiluvut otsikoissa - millä perusteella esim. "hippivanhempien vilkas lapsi" on määritelty noin tarkasti (1962–1976)? Otsikoissa on myös Burtonin nimi turhaan pari kertaa. Osiossa "Määrätietoisen muusikon ura käynnistyy (1975–1982)" on liikaa tekstiä pirstovia sitaatteja. --Jisis (keskustelu) 16. elokuuta 2008 kello 21.11 (EEST)
Ok, otin vuosiluvut pois lapsuudesta ja nuoruudesta kertovien kappaleiden otsikoista, mutta jätin ne edelleen osaksi yhtyekronologiaa. En oikein osaa ottaa kantaa noihin sitaatteihin. Ne mielestäni kertovat loogisesti Burtonin soittotaidon kehittymisestä, mutta en tiedä, mitä sitaattien väliinkään voisi enää kirjoittaa lisää... Ehdotuksia? --Jaakonam 16. elokuuta 2008 kello 22.43 (EEST)
Luin artikkelin koodin, ja siitä jäi hyvin ylistävä kuva. Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 16.23 (EEST)
Minähän varoitin. Neroutta on syytä kumartaa ja parhautta on pakko ylistää. :-) Tosin, osasyynä on se, että lähteisiin hänestä kirjoittaneet ja haastatellut ovat kommentoineet Burtonia aika ylistävään sävyyn. Voisitko antaa muutaman esimerkin, missä erityisesti särähtää korvaan, niin kokeillaan voiko lähteitä väärin käyttämättä muuttaa esim. sanamuotoja neutraalimmaksi? --Jaakonam 15. elokuuta 2008 kello 20.35 (EEST)
Ride The Lightning (1984)-osion kolmas kappale on jollain tavalla ylistävä. Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 21.43 (EEST)
Tavallisen lukijan ymmärryskyky yliarvioidaan, kun efektit-osiossa lukee allekkain: Chrome Tel-Ray Morley Power Wah Boost ja Electro-Harmonix Big Muff. Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 16.26 (EEST)
Kysymyksessä ovat siis jalalla polkaistavat, lattialla olevat efektipedaalit. Wikitin molempien perään efektin tyypin avuksi. --Jaakonam 15. elokuuta 2008 kello 20.35 (EEST)
Joissain kohdissa käytetään perfektiä aikamuotona. Onko se oikein puhuttaessa kuolleesta ihmisestä? Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 16.26 (EEST)
Ei yleensä. Tein nopean tarkistuksen "on"-sanoista, mutta en ainakaan heti huomannut väärää aikamuotoa missään virkkeessä. Ainoa, jonka voisi muotoilla toisin, oli kappaleessa "Musiikilliset vaikutteet ja esikuvat", Burton on sanonut myös ihailevansa kitaristeja, kuten Ritchie Blackmore, Jimi Hendrix..., mutta tuossakin viitataan haastatteluun ts. on sanonut haastattelussa. Pystytkö sanomaan tarkemmin, missä kohdassa tökkäsi? --Jaakonam 15. elokuuta 2008 kello 20.35 (EEST)
Viittasin juuri kohtaan Burton on sanonut myös ihailevansa kitaristeja,. Mutta kun asiaa miettii, en ole varma, miten sen voisi ilmaista paremmin. Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 21.15 (EEST)
Osiossa Burton liittyy Metallicaan (1982) luetellaan asioita eräästä keikasta toisessa kappaleessa. Siinä on myös maininta, jonka tarkoitus jää epäselväksi: Ensinnäkin Metallican lämmittelijänä oli Exodus, jonka toinen perustajajäsen oli Kirk Hammett. Exodus on merkittävä yhtye, ja saattaa olla tarpeellista kertoa sen olleen lämmittelijä, mutta Hammettin mainitseminen siinä kohdassa tuolla tavalla on outoa. Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 21.27 (EEST)
Korjattu sanamuotoa hieman ymmärrettävämmäksi. --Jaakonam 16. elokuuta 2008 kello 06.10 (EEST)
Kuolema-osion virke: Sharpe-Young kuitenkin paljasti, että eräs haastattelun aikana kehitetyistä hypoteeseistä oli Lars Ulrichin mahdollinen kuolema ja sen jälkeiset tapahtumat. Herää kysymys, että miksi he kehittivät hypoteesin tämän kuolemasta. Ja virke häiritsee jotenkin muutenkin. Lab-oratory 15. elokuuta 2008 kello 21.43 (EEST)
Lähdekirjassa kirjoitetaan, että haastattelun aikana Sharpe-Young ja Burton keskustelivat kaikenlaisista asioista, muun muassa musiikista, Led Zeppelinistä ja sen edesmenneestä rumpalista jne. Ilmeisesti esille pulpahtanut hypoteesi oli tällainen "what-if"-skenaario siksi, että Led Zeppelin -rumpali Bonzo oli kuollut vuonna 1980 ja Led Zeppelin hajosi niille sijoilleen. Tästä sitten ilmeisesti keskustelu kääntyi siihen, että mitä tapahtuisi, jos Metallican rumpali Lars Ulrich kuolisi. Varmaa ei ole, mistä kaikesta Burton puhui tuossa Sharpe-Youngin tekemässä viimeisessä haastattelussa: nyt tiedetään vain se, mitä Sharpe-Young on kertonut esim. Joel McIverille Metallica-kirjaa varten. Täytyy yrittää ilmaista selvemmin tämä itse artikkelissa... --Jaakonam 15. elokuuta 2008 kello 22.33 (EEST)

Voisit laittaa tuon Enkku-wikin kuvan sivulle. --Javatyk 15. elokuuta 2008 kello 16.16 (EEST)

Toi nykyinen kuva (osa hautakivestä?) ei taida olla suomalaisen tekijänoikeuden mukaan vapaa, vaikka commonssissa onkin. Mutta tuohan on lähinnä commonsin ongelma. J(c+n9G=pbW;K?wb+wmp 15. elokuuta 2008 kello 16.32 (EEST)
Se on tosiaan Commonsin ongelma, toistaiseksi. Tuo on vuonna 2004 (vai 2006?) pystytetty muistokivi Ruotsissa onnettomuuspaikalla, ei hautakivi. Huvittavintahan on, että muistokiveen laitettu kuva on copyvio valokuvasta. :-) En-wikin mustavalkoinen kuva on sitaattikuva, jota ei voi käyttää. Vapaita kuvia ei ole toistaiseksi löytynyt ja niitä onkin valitettavan vaikea hankkia yli 20 vuotta sitten kuolleesta henkilöstä. --Jaakonam 15. elokuuta 2008 kello 20.35 (EEST)

Tein vähän kielenhuoltoa. Pari kohtaa jäi mietityttämään: "Metallican ja koko thrash metal -musiikkityylin luomiseen, josta Metallicakin tuli kuuluisaksi". Jos "josta" viittaa musiikkityyliin, lause pitäisi rakentaa uudestaan niin että korrelaatti ja relatiivipronomini ovat peräkkäin. Onkohan "propellipään" merkitys muuttunut. Itse en kyllä käyttäisi sitä siinä yhteydessä kuin sitä on käytetty. Jotakin muutakin tuli esiin, mutta hukkasin ne, vaikuttajana lienee kellonaika.--Ulrika 17. elokuuta 2008 kello 01.17 (EEST)

Kiitos jälleen avusta. Pitää rakentaa tuo lause uudestaan, jotenkin järkeväksi. Ehkä pätkiä se kahteen virkkeeseen. Propellipää luonnollisesti viittasi villisti pyörivään kuontaloon, eikä insinööriluonteeseen, mutta sekin oli suora lainaus. Tästä päästäänkiin seuraavaan aiheeseen:
Tämä sitaattiasia oli sellainen, mistä piti kysymäni jo aiemmin kielenhuollon ka(s/h)vihuoneessa: jos siteeraan suoraan lähdekirjan tekstiä (kuten mallineen avulla usein tehdään), pätkän pitäisi olla sanatarkka lainaus, eikö? Jos näin on, siinä tapauksessa pitänee palauttaa tekemäsi sinänsä oikeat kielenhuoltokorjaukset sitaatteihin takaisin. Ja sehän on lähteen kääntäjän ja kustannustoimittajan vika... --Jaakonam 17. elokuuta 2008 kello 01.24 (EEST)
Jep. Suora sitaatti on täysin sanatarkka virheineen kaikkineen. --PtG 17. elokuuta 2008 kello 09.24 (EEST)
Sitaattien suhteen olet tietysti oikeassa, suora sitaatti sisältää myös virheet. Silmät alkoivat jo painua kiinni, enkä näköjään jaksanut tarpeeksi kiinnittää huomiota siihen, mitä korjasin. --Ulrika 17. elokuuta 2008 kello 09.46 (EEST)
Samainen Salmenpohja on näköjään (Fennican mukaan) kääntänyt Likelle seitsemän kirjaa. Minkähänlaista jälkeä ne ovat, kun lyhyetkin sitaatit ovat tällaisia? Kielentarkastaja on kyllä nukkunut tai ei ole ymmärtänyt asiasta mitään eikä siksi ole uskaltanut korjata. --Ulrika 17. elokuuta 2008 kello 10.30 (EEST)
Viimeisimmät taisivat olla vuodelta 2007: selailin Liken uusimpia musiikkiaiheisia elämäkertoja tänään kirjakaupassa, eikä yhdenkään kääntäjä ollut enää Salmenpohja... :-) --Jaakonam 20. elokuuta 2008 kello 23.03 (EEST)


Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Arkistoitu vertaisarviointi 3[muokkaa wikitekstiä]

Cliff Burton[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 31.12.2008-14.1.2009.

Artikkeli on käynyt kaksi kertaa vertaisarvioinnissa (ks. arkistoidut arvioinnit täältä) ja sille on tehty jo tanakkaa kielenhuoltoakin. Viimeisimmässä vertaisarvioinnissa (syyskuu 2008) mainitsemani ja muut esille tulleet puutteet on jo enimmäkseen korjattu. Artikkelin sisältö tai rakenne ei ole sen jälkeen ihan hirveästi muuttunut, mutta viimeinen silaus jäi arvioinninkin jälkeen uupumaan. Tähtäimessä on kuitenkin rohkeasti suositeltu sivu, joten vielä tarvittaisiin viimeinen viilauskierros. --Jaakonam 31. joulukuuta 2008 kello 19.01 (EET)

On ainakin pituudeltaan ja lähde/viitepuolelta valmis. Muokkauskommenttien perusteella voisi luulla kielenhuoltoa vielä tarvittavan. --Ras 1. tammikuuta 2009 kello 18.48 (EET)
Kielenhuoltoapua siis kuulutetaan, siellä tosiaan saattaa olla lapsuksia vielä. Alan itse olla aika monelle tekstikappaleelle jo sokea, kun olen perustekstin enimmäkseen kirjoittanut... --Jaakonam 2. tammikuuta 2009 kello 01.26 (EET)
Joo katsotaan. Olin jo kerran tekemässä, mutta tuli yhteentörmäys, joten jäin odottelemaan. --Ulrika 2. tammikuuta 2009 kello 09.11 (EET)
En löytänyt mitään ihmeellistä, eikähän tekstiinkään ollut edellisen lukemiseni jälkeen tullut juuri muutoksia. Tein sitten joitakin pikkufiilauksia, että näyttäisi että jotakin on sentään tehty:) Joku muukin voisi tietenkin vielä vilkaista kielenhuoltopuolta, aina on erilaisia näkemyksiä. --Ulrika 2. tammikuuta 2009 kello 11.05 (EET)
Luin läpi ja tein muutamia pieniä korjauksia. Kieli vaikuttaa oikein sujuvalta, vaikka en kielenhuoltajaksi itseäni kutsuisi :) Välillä tyyli meinaa karata hieman epätietosanakirjamaiseksi, mutta en oikein osaa eritellä tarkemmin tätä asiaa. --PtG 2. tammikuuta 2009 kello 14.56 (EET)
Se voi hyvinkin johtua siitä, että olen tässä asiassa käsi sydämellä ja avoimesti fanipoika. Mutta tietenkin, jos vielä löydät yksittäisiä korvaan särähtäviä virkkeitä tai jos jossain tekstin tyylilaji muuttuu ihan selvästi, huomauta/korjaa toki. Sanamuotoja on helppoa muutella NPOVin mukaiseksi edellyttäen tietysti, että ei mennä lähteiden kanssa ristiin – niissäkin on välillä aiheetta ja aiheellisesti "hieman" hehkutusta havaittavissa. --Jaakonam 2. tammikuuta 2009 kello 15.56 (EET)

Varsinaiselta tekijältä eli Jaakonamilta kysyn, mitä mieltä olisit, jos viitteet siivottaisiin lyhyiksi muotoon "Christe, s. 5". Kirjojen tiedothan ovat lähteissä ensimmäisinä, joten jos niitä ei toistettaisi joka viitteen yhteydessä, muokkauspuoli ja samalla viiteluettelo siivoutuisi valtavasti. Tällainen tapa on aika usein käytössä, mutta en ruvennut sitä ainakaan vielä tekemään, vaan odotan muita kommentteja. --Ulrika 2. tammikuuta 2009 kello 12.18 (EET)

Kannatan minäkin lyhyttä muotoa. Se selventää paljon viiteluettelon käyttöä, kun suoraan tietää, että "Christe, s. 5" -muotoiset viitteet viittaavat lähdeluettelon kirjallisuuteen, ja pitemmät viitteet viittaavat lähdeluettelon ulkopuoleisiin lähteisiin/kirjoihin. )ft(tkix%D((Z(IOSDdti%% 2. tammikuuta 2009 kello 12.57 (EET)
Kirjaviitteiden ulkonäöllä ei väliä minun puolestani. Aloitin aikoinaan viitteistyksen pitkällä kaavalla, toimintopainikkeiden takaa tulevilla mallineilla eli esim. {{Kirjaviite}}. Sen jälkeen jossain (en nyt tähän hetkeen muista missä kahvihuoneessa tai jossain muualla?) käytiin keskustelua pitkästä vs. lyhyestä mallista, mutta siitä ei kai tullut lopullista konsensusta (=molempia saanee edelleen käyttää)... Yksi asia pitää kylläkin ennen muutoksia vielä tarkistaa: juuri tuossa Christen kirjassa oli kummallinen luku- ja kappalemerkintätapa, jossa muistaakseni roomalaisia ja arabialaisia numeroita sekaisin siten, että luku oli roomalaisilla ja luvun sisältävät kappaleet arabialaisilla. Kun pääsen tänään kirjahyllyn ääreen uudelleen, palaan tähän ja täsmennän ne viittaukset. --Jaakonam 2. tammikuuta 2009 kello 13.42 (EET)
Ahaa, jos luvut ovat roomalaisilla ja sitä alempi taso arabialaisilla, niin sitten korjasin väärin. --Ulrika 2. tammikuuta 2009 kello 13.55 (EET)
Pikaisen tarkistuksen jälkeen luvut ovatkin roomalaisilla ja alempaa tasoa ei ole, joten viitteihin ne luvut voinee merkitä arabialaisin numeroin. Ne on muutenkin kirjoitettu väärin suomenkielisessä laitoksessa, kun luvun otsikossa lukee "Luku IX" eli järjestysnumeroa tarkoittava "Luku yhdeksäs". Mitens tuo viitteiden lyhentäminen muuten; kirjailijan nimi ja sivunumero siis riittää? --Jaakonam 4. tammikuuta 2009 kello 17.59 (EET)
Ei se kovin pikainen ollut, kun toissapäivänä menit kirjahyllyn ääreen ja nyt löytyi vastaus :) Mutta asiaan: Kun ei samalta tekijältä ole muita teoksia eikä muita saman sukunimisiä ole, silloin riittää sukunimi ja sivu.--Ulrika 4. tammikuuta 2009 kello 18.07 (EET)
Näkisitpä, kun olen hidas... Korjailenpa noita viitteitä sitten aikani kuluksi. Matsin alkuun on vielä kolme varttia. --Jaakonam 4. tammikuuta 2009 kello 19.20 (EET)
No niin, viiteluettelo on nyt puts kliin. Tympeäähän tuossa on se, että nyt hävisivät kaikki viittauspäivämäärät, kun viitemallineet piti poistaa. {{Kirjaviite}} ei taivu tähän lyhyeen malliin, koska siellä on pakollisina kenttinä muun muassa nimike, julkaisija ja vuosi. Miami Dolphins-Baltimore Ravens edelleen 0-0 --Jaakonam 4. tammikuuta 2009 kello 20.25 (EET)
Kirjaviitteisiin ei tarvi laittaa viittauspäivämäärää. Se on nettisivuja varten. Kirjaviitemallineessa se on käsittääkseni siksi, koska kirjoihinkin voidaan viitata joskus nettisivujen kautta (kirja julkaistu online-versionakin). --PtG 4. tammikuuta 2009 kello 22.30 (EET)

Jos ei muita isompia korjaus- tai parannusehdotuksia tällä erää ole, päättelen vertaisarvioinnin piakkoin tähän ja runttaan SS-äänestyksen pystyyn. --Jaakonam 14. tammikuuta 2009 kello 22.31 (EET)

Kumous[muokkaa wikitekstiä]

Jouduin kumoamaan käsin koska wiki ilmoitti että kumoaminen ei onnistu kumoa käsin. Siitä epämääräinen kumous.Aku506 4. huhtikuuta 2009 kello 21.40 (EEST)