Keskustelu:Ammattioppilaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suojasin sivun, kun irkissä levinnyt linkki innosti vandalisointiin. --Harriv 28. huhtikuuta 2005 kello 19:14:36 (UTC)

Tunnustan pistäneeni sen leviämään muutamalle kanavalle kello kahdeksalta illalla 0.o — Nahru 28. huhtikuuta 2005 kello 20:33:32 (UTC)
Suojaus poistettu. --Harriv 29. huhtikuuta 2005 kello 06:40:27 (UTC)
Tällä hetkellä suojattu. Sen varmaan voisi jo poistaa? --Hasdrubal 10. toukokuuta 2005 kello 20:49:04 (UTC)

Koulutuskeskus Tavastian linkki lisätty sivulle. Ryssin pari kertaa, nyt korjattu. --Sormus

Ammattikoulu on 50-luvun käsite. Sen on korvannut viimeistään 90-luvulla käsite ammattioppilaitos, ja nyt valtaa tilaa ammattiopisto. Varmaankin oikea lähde on opetuksen järjestämistä koskeva lainsäädäntö. Pertti E

Ammattikoulu on todellakin vanhentunut käsite. Käsittääkseni sen käytöstä luovuttiin jo 1980-luvulla, tilalle tuli monen koulun osalla nimi ammattioppilaitos. Ja sitten "hassujen" muokkausten tekijöille: viittaaminen ammattioppilatoksien opiskelijoiden henkisiin kykyihin on jo aika kulunut vitsi, lähinnä haukotuttava. Argus 7. kesäkuuta 2006 kello 17.49 (UTC)

Osittainen suojaus[muokkaa wikitekstiä]

Tämä sivu on jo pitempään joutunut jatkuvan vandalismin kohteeksi. Voisiko suojata osittain? --Jetman 7. kesäkuuta 2006 kello 16.38 (UTC)


Mitä ihmettä datanomi tekee luonnoontieteellisellä alalla. Eikös se oo kauppisjuttuja niinku merkonomi Kommentin jätti 82.181.249.100 (keskustelu – muokkaukset).

Opetusministeriö on jaotellut ammattikoulutuksen tietyille koulutusaloille. Käsittämättömässä viisaudessaan se katsoo tietotekniikan olevan tietojenkäsittelytieteen alalaji, ja näin ollen luonnontiede. Datanomeja kyllä koulutetaan pitkälti kauppiksissa, mutta tämä on kuntien tekemä valinta. Kauppaoppilaitos ei nimittäin periaatteessa eroa mitenkään muista ammattikouluista. Yhtä hyvin datanomeja voitaisiin kouluttaa minkä tahansa muun ammattikoulun yhteydessä. --M. Porcius Cato 17. huhtikuuta 2007 kello 05.46 (UTC)

Eikös Amista pitäisi käsitellä henkilönä jota yleistetään niin pajljon. Amishan ajaa toyotalla karvanoppien kera, eurodance soidessa taustalla? :) Kommentin jätti 81.17.199.181 (keskustelu – muokkaukset).

Voisi kai tuostakin stereotypiasta kirjoittaa, mutta se on hankalaa. Neutraali näkökulma ja Ei omaa tutkimusta -käytännöt asettavat melkoisia rajoitteita. En alkaisi työhön. Aihe ei ole erityisen merkittävä ja siitä on melkein mahdotonta kirjoittaa asiallisesti. --M. Porcius Cato 1. elokuuta 2007 kello 15.42 (UTC)

Opintoluotsista saa aivan eri käsityksen mikä on tutkinto. Henkilö suorittaa tekniikan- ja liikenteen alalla puualan perustutkintoa. Suuntaumisvaihtoehdoksi hän on valinnut puusepän koulutusohjelman. Kolmen vuoden jälkeen hänestä tulee puuseppä joka on ammattinimike.

T: Toisen asteen opiskelija Kommentin jätti 91.153.175.212 (keskustelu – muokkaukset).

Taidat olla tosiaan oikeassa. Virallisesti käytettävä termi on tällöin: puualan perustutkinto, puuseppä. Samaan tapaan ammattikorkeissa on esimerkiksi luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkinto, metsätalousinsinööri (AMK). Käsittääkseni tutkinnon virallinen, kokonainen nimike olisi siis aina muotoa x:n y-tutkinto, z. Nämä ovat kuitenkin mielestäni tutkintonimikkeitä myös lyhyemmässä muodossa. Ihminen on siis puuseppä, jos on tällaisen tutkinnon suorittanut, vaikka työskentelisi Mäkkärissä kääntämässä hampurilaispihvejä. Ammattinimike puuseppä on silloin, jos ihminen työskentelee puuseppänä, mutta työnantaja voi antaa puusepälle ammattinimikkeeksi myös esimerkiksi "puutuotekokoonpanovastaava". Vastaavasti esimerkiksi diplomi-insinööri ei ole ammattinimike vaan tutkintonimike. Ammattinimike on sitten esimerkiksi "myynti-insinööri", "tutkija", "toimitusjohtaja", "erikoisasiantuntija".
Erona ammatti- ja tutkintonimikkeen välillä on siis se, ettei kukaan voi viedä tutkintonimikettä pois siihen oikeutetulta. Puuseppä on puuseppä, vaikka vasara ei enää alkoholismilta kädessä pysyisi. Ammattinimike taas kuvaa tosiasiallista työtehtävää. --M. Porcius Cato 14. helmikuuta 2008 kello 10.33 (UTC)

No niinpäs onkin. Voisikos tuon tutkinto sanan korvata tutkintonimike sanalla, se kuullostaisi asiayhteydessä paljon paremmalta.

T: Toisen asteen opiskelija Kommentin jätti 91.153.175.212 (keskustelu – muokkaukset).

Muokkaa sivuja rohkeasti. --Siliamaav 20. helmikuuta 2008 kello 08.49 (UTC)

"Kivialan perustutkinto (kokeilu)

  • tyypillinen tutkinto: kivimies"

Tästä kohdasta haluaisin ihan vain ohimennen huomauttaa että ammattinimike on kivirakentaja, eikä kivimies.Kommentin jätti 62.216.123.248 (keskustelu – muokkaukset).

Totta puhut. Otin pois suurimman osan noista ammattinimikkeistä, mm. kivirakentajan. Tämän artikkelin tarkoitus on käsitellä yleisesti ammattikouluja. Ajatuksena olisi mainita vain kahdeksan perusalaa ja valaista niiden sisältöä muutamalla käytännönläheisellä esimerkkitutkinnolla. Varsinainen ammattitutkintojen lista kuuluu mielestäni artikkeliin luettelo ammatillisista perustutkinnoista. Jos luetteloa yritetään pitää tässä artikkelissa, tulee siitä tarkoituksettoman puiseva. --M. Porcius Cato 19. helmikuuta 2009 kello 19.51 (EET)[vastaa]

Ammattiopisto/Ammattioppilaitos[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan oikea nimi nykyään Ammattiopisto.--Opa 3. helmikuuta 2012 kello 14.16 (EET)[vastaa]

Luettelo ammattioppilaitoksista[muokkaa wikitekstiä]

Olisi hyvä saada luettelo ammattioppilaitoksista, vaikka erilliselle sivulle.--82.128.170.47 26. maaliskuuta 2012 kello 18.45 (EEST)[vastaa]

Muiden maiden järjestelmät[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisi kertoa muistakin maista.--87.92.96.72 26. huhtikuuta 2016 kello 19.25 (EEST)[vastaa]