Keskustelu:Ahvenanmaan lääni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ahvenanmaan lääni vai Ahvenanmaan lääninhallitus?[muokkaa wikitekstiä]

Palautin artikkelin nimen ja määritelmän lakia vastaavaksi: "Suomessa ovat seuraavat läänit: Etelä-Suomen lääni, Ahvenanmaan lääni, Länsi-Suomen lääni, Itä-Suomen lääni, Oulun lääni ja Lapin lääni." (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19970022). --thule 28. kesäkuuta 2006 kello 07.03 (UTC)

Laki käyttää nimeä "Ahvenanmaan lääni", mutta tällä tarkoitetaankin juuri Ahvenanmaan maakuntaa, ei tässä artikkelissa kuvattua Ahvenanmaan lääninhallitusta.
Wikipedia antaa nyt käsityksen, että Ahvenanmaan maakunta olisi osa Ahvenanmaan lääniä. Tämä ei vastaa todellisuutta.
Ahvenanmaan maakunta on muun Suomen läänejä vastaava itsehallinnoillinen alue, joka toimii suoraan Suomen keskushallinnon alaisuudessa. Maakunta on siis identtinen "läänin" kanssa. Identiteetin puolesta puhuu mm. se, että molempia muodollisesti johtaa sama henkilö, Ahvenanmaan maaherra ja molemmilla on sama vaakuna. (Itse asiassa Ahvenanmaan lääni pitäisikin ohjata viittaamaan Ahvenanmaan maakuntaan.)
Asiaa selventää maaherra Peter Lindbäckin kirjoitus Onko Ahvenanmaa lääni?.
Kysymyksenä ei siis ole, voidaanko "lääni" nimitystä käyttää Ahvenanmaan lääninhallituksesta (niin kuin tässä artikkelissa), vaan siitä, voidaanko Ahvenanmaan maakunnasta käyttää nimeä Ahvenanmaan lääni. Historiallisessa katsauksessa todetaan, että läänejä koskevassa lainsäädännössä maakuntaa on jo pitkään nimitetty "lääniksi". Tämä ei kuitenkaan ole muuttanut Ahvenanmaan asemaa itsehallinnollisena maakuntana.
-- Petri Krohn 29. kesäkuuta 2006 kello 02.03 (UTC)