Keski-Pohjanmaan kansallispuku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keski-Pohjanmaalla on useita kansallispukuja. Tämä artikkeli kertoo Keski-Pohjanmaan kansallispuvusta, joita on kaksi; naisen puku ja miehen puku. Sekä naisen että miehen puvusta on kaksi eri versiota; tarkistettu ja tarkistamaton.

Naisen puku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetelin naisen kansallispuku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetelin naisen kansallispuvun suunnitteli Tyyni Vahter 1947.[1] Puvun hameessa on punaisella pohjalla leveitä monivärisiä raitoja ja niiden välillä kapeammant punaiset pohjaraidat, sininen nyöritetty körttiliivi, paidassa leveä alaskääntyvä kaulus, valkea esiliina, vihreä kirjaltu koppamyssy jossa nyplätty raumanpitsi, rintasolki.[2]

Keski-Pohjanmaan eli Vetelin naisen mallipuku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yllä mainitu Vetelin naisen kansallispuku on tarkistettu vuonna 1996 Keski-Pohjanmaan nuorisoseura ry:n pyynnöstä.[1] Puvun ohjeita ja tarvikkeita myy Vetelin Käsityön ystävät ry.[1] Keski-Pohjanmaan nuorisoseura vuokraa pukua.[3] Puku on seuraavanlainen:[1]

Päähine Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Koppa on päällystetty vihreällä kirjotulla silkillä. Pitsi on pellavakaitaleeseen liittyvä frimodiglai-tyyppinen nyplätty pitsi. Tytön päähine on punainen silkkinauha.

Paita on pitkä ja sen pääntie on kookas ja nelikulmainen. Kaulus on yksinkertainen, hapsureunainen ja sen päät on yhdistetty edessä reikäompeleella. Hihat ovat leveät: niiden väljyys on vetopoimutettu sekä kiinnitysreunoistaan että suistaan. Rannekkeet ovat kapeat, nirkkoreunaiset, tikkipistoin ja ronkkauksin koristetut, kiinnittiminä ovat napinläpipari ja nyöri.

Hame Runsas kolmemetrinen vyötäisille laskostettu hamekangas on parkkumia, jonka mallina on Räyringin Lassilasta löytynyt kangasmalli. Punaiset raidat vuorottelevat leveiden, kapeista raidoista koostuvien sinivoittoisten raitaryhmien kanssa.

Esiliina on kookas ja koottu vyötäisille laskoksin. Se on vaihtoehtoisesti kuviolliseksi kudotusta harsosta valmistettu, painokankainen sinikuvioinen tai vihreä raskista valmistettu.

Liivi ulottuu ylälantiolle ja suljetaan nyörein. Liivin olkaimet ovat leveähköt ja laskoskörtit ovat runsaat. Liivin kangas on punaisen ja vihreän voittoista kalminkkia.

Asusteet Silkkihuivi. Messinkinen, neulallinen helysolki. Sukat ovat punaiset tai vihreät, joko villaiset tai puuvillaiset. Jalkineet ovat mustat kansallispuvun solkikengät, avokkaat tai nauhakengät.

Miehen puku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Pohjanmaan miehen kansallispuku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puvun on suunnitellut Toini-Inkeri Kaukonen 1961.[4] Pukuun kuuluu kääntökauluksellinen paita, pitkät siniset luukkuhousut ja sininen takki, lappavyö ja helapuukko, liivi jossa on vaaleanharmaalla pohjalla siniset poikkiraidat, tummansininen kaulaliin, tummat sukat ja mustat nauhakengät.[4]

Keski-Pohjanmaan eli Kaustisen miehen mallipuku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yllä mainittu Keski-Pohjanmaan miehen kansallispuku on tarkistettu vuonna 1996 Keski-Pohjanmaan nuorisoseura ry:n pyynnöstä.[5] Puvun kaavoja ja ohjeita myy Keski-Pohjanmaan nuorisoseura. Nuorisoseura myös vuokraa pukua.[3] Puku on seuraavanlainen:

Päähine on kiiltävälippainen lakki tai huopasilinteri.

Paita on puolipellavaa tai pellavaa. Etu- ja takakappaleita yhdistää kaarroke, edessä on halkio ja napituslista. Pystykaulus. Hihansuut on vetopoimutettu, rannekkeet ovat leveät, kiinnittimet lankanappeja. Paita on pitkä, sen sivuhalkioissa on kolmiomaiset vahviketilkut. Samanlainen paita kuuluu Siikajokilaakson miehen pukuun ja Etelä-Pohjanmaan miehen mallipukuun.

Housut Tummansininset pitkät ja kapealuukkuiset sarkahousut, joissa on taskut sivusaumoissa. Kiinnittiminä kannalliset messinkinapit. Housujen kanssa voi käyttää nahkaisia olkaimia. Samanlaiset (mutta eriväriset) housut kuuluvat Siikajokilaakson miehen pukuun ja Etelä-Pohjanmaan miehen mallipukuun.

Röijy on tummansininen kaksirivinen sarkatakki eli röijy, jossa on pystykaulus ja liivintaskut. Hihansuissa on leveä käänne, takana on laskoskörtti, kannalliset messinkinapit. Samanlainen (mutta erivärinen ja erilaisilla napeilla) röijy kuuluu Kainuun miehen kansallispukuun.

Liivi Kaksi vaihtoehtoista liiviä, joissa molemmissa on pystykaulus ja liivintaskut. Poikkiraitainen harmaa-sini-punainen kaksirivinen liivi, jonka napit ovat kannalliset ja hopeaa, takakappale vuoripellavaa. Pystyraitainen punavoittoinen ja yksirivinen liivi, jonka napit ovat kannalliset ja messinkiä, takakappale liivikangasta ja läppäkörtit.

Asusteet Huivi on musta, sininen tai valkea silkkihuivi. Sukat ovat mustat tai tummansiniset, puuvillaa tai villaa. Mustat nauhakengät tai saappaat. Saappaiden varret puetaan lahkeiden sisään.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Suomalaiset kansallispuvut www.kansallispuvut.fi. Viitattu 25.1.2018.
  2. Toini-Inkeri Kaukonen: Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut, s. 342. Werner Söderström Osakeyhtiö, 1985.
  3. a b Pukuvuokraus | Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura www.keski-pohjanmaannuorisoseura.net. Arkistoitu 26.1.2018. Viitattu 26.1.2018.
  4. a b Suomalaiset kansallispuvut www.kansallispuvut.fi. Viitattu 26.1.2018.
  5. Suomalaiset kansallispuvut www.kansallispuvut.fi. Viitattu 26.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]