Kesäsuolukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kesäsuolukka
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Revonhäntäkasvit Amaranthaceae
Suku: Suolukat Bassia
Laji: scoparia
Kaksiosainen nimi

Bassia scoparia
(L.) A.J.Scott

Katso myös

  Kesäsuolukka Wikispeciesissä
  Kesäsuolukka Commonsissa

Kesäsuolukka eli kesäsypressi (Bassia scoparia, syn. Kochia scoparia) on revonhäntäkasvien heimoon (Amaranthaceae)[1] kuuluva kasvilaji. Sen aiempi suomenkielinen nimi on harhaanjohtava: kasvi ei ole juuri mitään sukua havupuihin kuuluville sypresseille, enempää kuin koppisiemeniset kasvit paljassiemenisille.

Kesäsuolukka on yksivuotinen pystykasvuinen yleensä runsaasti haarova ruoho. Sen lehdet ovat suikeita ja kasvavat varressa kierteisesti. Latvakukinnot ovat tiheän tähkämäisiä ja koostuvat huomaamattoman pienistä kukista. Kukissa on viisi kehälehteä, esilehdet puuttuvat, kukintojen tukilehdet ovat varsilehtiä muistuttavia. Kesäsuolukan alalajeja ovat rikkakesäsuolukka (subsp. densiflora) ja tarhakesäsuolukka (subsp. scoparia). Rikkakesäsuolukka kasvaa 30–100 senttimetriä korkeaksi.[2] Lajin koristemuodot voivat olla hyvin tiheähaaraiseksi säännöllisenmuotoiseksi pensaaksi kasvavia kasveja, joiden koristeellisuus perustuu runsaaseen lehtimassaan. Lehtien väri vaihtelee kirkkaanvihreästä punaiseen.

Kesäsuolukkaa viljellään yksivuotisena koristekasvina. Sen viljelylajikkeita ovat:[3]

  • viherkesäsypressi (B. scoparia ’Childsii’)
  • rusokesäsypressi (B. scoparia ’Trichophylla’)
  1. Stevens 2001–
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]