Kerrynterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerrynterrieri
Kerry Blue Terrier.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Irlanti
Määrä Suomessa rekisteröity 1 534[1]
Alkuperäinen käyttö yleiskoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Muita nimityksiä Kerry Blue Terrier, brocaire gorm, kerry, kerri
FCI-luokitus 3
Ulkonäkö
Paino uros 15–18 kg,
narttu kevyempi
Säkäkorkeus uros 45,5–49,5 cm,
narttu 44,5–48 cm
Väritys "sininen" (vaaleneva harmaa)

Kerrynterrieri (iiriksi brocaire gorm, engl. Kerry Blue Terrier) on Irlannissa kehittynyt koirarotu. Se on Irlannin kansalliskoira.

Kerrynterrieri on kehittynyt Irlannin maalaisväestön käytössä olleista koirista, joista syntyi myös toinen rotu, vehnäterrieri. Alkuperäiset koirat olivat maaseudun yleiskoiria, jotka toimivat lampaiden ja karjan kokoajina, torjuivat tuhoeläimiä, vahtivat taloa ja noutivat ammutun riistan. Sininen kerrynterrieri eriytyi omaksi muodokseen, ja se tunnustettiin myöhemmin virallisesti roduksi.

Kerry on rakenteeltaan vankka. Sen silkkinen, sininen turkki vaatii paljon hoitoa; turkki tulee trimmata noin kuukauden välein. Luonne on ihmisystävällinen, iloinen, toimelias ja helposti oppiva, sillä se on miellyttämishaluinen. Terrierinä se on kuitenkin aika-ajoin itsepäinen.

Kerryn väritys on aina vaaleneva harmaa, jota rodulla kutsutaan siniseksi. Pennut syntyvät mustina. Väri muuttuu siniharmaaksi joillakin jo pikkupentuna, toisilla vasta kolmevuotiaana. Rotumääritelmän mukaan koiran tulee olla siniharmaa viimeistään 18 kuukauden iässä, musta pää ja raajojen kärjet sallitaan[2]. Turkki on silkkimäinen, pehmeä ja laineikas. Silkkimäisyyden ylläpitämiseksi turkki tarvitsee hoitoa. Siitä ei irtoa karvaa, mutta se ei silti ole allergiavapaa rotu.

Kerryt ovat terveitä, pitkäikäisiä ja säilyttävät iloisen sekä vilkkaan luonteensa pitkään. Perinnöllisiä sairauksia ei juuri ole. Jonkin verran on tavattu lonkkaniveldysplastiaa, joka ei kuitenkaan haittaa kevyen koiran elämää. Kasvaimia kerryllä on hiukan enemmän kuin muilla roduilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, luettu 27.8.2017)
  2. Kennelliiton rotumääritelmä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kerrynterrieri.