Kerbogha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerbogha piirittämässä Antiokiaa.

Kerbogha (arab. كربغا‎‎, turk. Kürboğa) oli Mosulin atabeg eli kuvernööri ensimmäisen ristiretken aikaan.

Vuonna 1098 Kerbogha sai tietää ristiretkeläisten piirittävän Antiokiaa, ja johti joukkonsa kaupungin avuksi. Saavuttuaan paikalle kaupunki oli jo ristiretkeläisten hallussa. Nämä eivät kuitenkaan olleet ehtineet muonittaa kaupunkia, joten Kerbogha alkoi vuorostaan piirittää Antiokiaa. Ristiretkeläiset lähettivät Pietari Erakon neuvottelemaan Kerboghan kanssa mahdollisuudesta ratkaista tilanne kaksintaistelulla, mutta Kerbogha kieltäytyi ja jatkoi piiritystä.

Piirityksen aikana ristiretkeläisten mukana ollut Pietari Bartolomeus väitti nähneensä näyn pyhästä keihäästä, jonka he pian löysivät kaupungista. Keihään löytymistä pidettiin hyvänä enteenä ja se kohotti kristittyjen moraalia vaikeassa tilanteessa. Samaan aikaan muslimien sotajoukoissa syntyi ristiriitoja, sillä se sisälsi armeijoita useilta alueilta. Ainoa sotajoukkoa yhdessä pitänyt asia olikin pelko siitä, että Kerboghan todellinen tavoite olisi heidän lääniensä valtaus.

28. kesäkuuta ristiretkeläiset hyökkäsivät Antiokiasta Bohemundin johdolla. Kerbogha yllättyi ristiretkeläisten voimakkaasta hyökkäyksestä, sillä oli odottanut huonosti organisoitua, heikkoa armeijaa. Tällöin Kerboghaa pelänneet emiirit päättivät nöyryyttää tätä ja jättäytyivät taistelusta kriittisellä hetkellä. Kerboghan täytyi perääntyä ja hän palasi Mosuliin epäonnistuneena.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kerbogha