Ken Alibek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kanatžan Baizakuly Älibekov (kaz. Қанатжан Байзақұлы Әлібеков, Qanatjan Baızaquly Álibekov, ven. Канатжан Байзакович Алибеков, Kanatžan Baizakovitš Alibekov; s. 1950), tunnettu vuodesta 1992 lähtien nimellä Kenneth ”Ken” Alibek, on kazaksanilais-amerikkalainen mikrobiologi ja biologisen sodankäynnin hallinnollinen asiantuntija. Hän nousi nopeasti Neuvostoliiton armeijan riveissä, ja hänestä tuli everstinä Biopreparat-viraston ensimmäinen apulaisjohtaja, jossa virassa hän johti laajaa biologisen sodankäynnin laitosten ohjelmaa.

Uransa aikana Biopreparat-virastossa 1970-luvun lopussa ja 1980-luvulla Alibekov johti projekteja, joihin kuuluivat räkätaudin ja Marburgin taudin aseistaminen, ja loi Venäjän ensimmäisen jänisruttopommin.[1] Hänen huomattavin saavutuksensa oli uuden pernaruton ”taistelukannan” luominen, joka tunnetaan nimellä ”kanta 836”, ja jota Los Angeles Times kuvaili myöhemmin ”virulenteimmaksi ja julmimmaksi ihmisen tuntemaksi pernaruttokannaksi”.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jacobsen, Annie: The Pentagon's Brain: An Uncensored History of DARPA, America's Top Secret Military Research Agency, s. 560. New York: Little, Brown and Company, 2015. ISBN 9780316371650.
  2. Willman, David: Selling the Threat of Bioterrorism Los Angeles Times. 1.7.2007. (englanniksi)