Keltasiipisirkku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltasiipisirkku
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tangarat Thraupidae
Suku: Laidunsirkut Melanodera
Laji: melanodera
Kaksiosainen nimi

Melanodera melanodera
(Quoy & Gaimard, 1824)

Alalajit[2]
  • M. m. melanodera
  • M. m. princetoniana
Katso myös

  Keltasiipisirkku Wikispeciesissä
  Keltasiipisirkku Commonsissa

Keltasiipisirkku (Melanodera melanodera) on Etelä-Amerikan eteläkärjessä tavattava tangaroihin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan keltasiipisirkku on noin 15 cm. Koiraan niska ja päälaki ovat väriltään harmaat. Päässä ovat valkoiset silmäkulma- ja viiksijuovat. Kurkku on väriltään musta, ja vatsa on harmahtavan keltainen. M. m. princetoniana -alalajin siivet ovat väriltään kirkkaan keltaiset. Falklandinsaarilla elävän M. m. melanodera -nimialalajin siivet sen sijaan ovat väritykseltään pääosin oliivinvihreät. Naaras on väritykseltään selästään ruskeampi, ja selässä on mustia raitoja. Vatsa on valkeahko ja raidoitukseltaan ruskea. Naaraan siivissä on myös keltaista, mutta ei yhtä paljon kuin koiraalla.[3][4][5]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltasiipisirkkua tavataan Chilen ja Argentiinan eteläosista (M. m. princetoniana) ja Falklandinsaarilta (M. m. melanodera). Linnun elinympäristöä ovat kuivat ruohomaat, laitumet ja pellot.[1] Elinympäristöt sijaitsevat yleensä alle 500 metrin korkeudella meren pinnasta. Lampaiden laajamittainen laiduntaminen on pienentänyt linnuille sopivien elinympäristöjen määrää. Keltasiipisirkut etsivät ruokaa heinikon joukosta useimmiten pieninä parvina.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Melanodera melanodera IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.2.2014. (englanniksi)
  2. Melanodera melanodera itis.gov. Viitattu 31.3.2010. (englanniksi)
  3. Robert S. Ridgely, Guy Tudor, William L. Brown: The Birds of South America: The oscine passerines, s. 448. University of Texas Press, 1989. ISBN 978-0-292-70756-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 31.3.2010). (englanniksi)
  4. a b Robert S. Ridgely, Guy Tudor: Field Guide to the Songbirds of South America, s. 653. University of Texas Press, 2009. ISBN 978-0-292-71748-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 31.3.2010). (englanniksi)
  5. Change the English name of Melanodera melanodera from Canary-winged Finch to White-bridled Finch Louosiana Museum of Natural History. Viitattu 31.3.2010. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.