Keltalevät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltalevät
Botydium granulatum
Botydium granulatum
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Chromista
Alakunta: Harosa
Osakunta: Ruskeat levät Heterokonta
Kaari: Ochrophyta
Alakaari: Phaeista
Osakaari: Limnista
Yläluokka: Fucistia
Luokka: Keltalevät
Xanthophyceae
Allorge ex Fritsch, 1935[1]
Synonyymit
  • Heterochlorida[1]
  • Xanthophyta[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Keltalevät Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Keltalevät Commonsissa

Keltalevät eli keltaviherlevät eli leväflagellaatit[2] (Xanthophyceae) on ruskeisiin leviin kuuluva leväryhmä, johon kuuluu noin 600 lähinnä makeissa vesissä elävää lajia. Muutamia lajeja on tavattu myös merivedestä ja kosteasta maasta. Sukuja on kuvattu noin 100. Valtaosa on yksisoluisia tai pieniä kolonioita muodostavia lajeja, mutta myös muutamia monisoluisia sekovarsia tuottavia lajeja tunnetaan. Keltalevät on yleensä esitetty kaari- tai luokkatason taksonina.

Keltalevät on aiemmin luettu kokonaan toiseen eliökuntaan kuuluviin viherleviin (Chlorophyta) tai kultaleviin (Chrysophyta), joista ne kuitenkin eroavat usealla tavalla. Erot löytyvät soluseinän ja lepoitiöiden hienorakenteesta ja yhteyttämispigmenteistä. Niiden viherhiukkasissa on vaucheriaksantiinia, joka antaa keltaleville kellanvihreän värin. Keltalevät käyttävät ravintovarastonaan öljyä. Suurimmalla osalla ei ole uintisiimoja, mutta liikuntakykyisiäkin lajeja on. Soluseinä koostuu usein kahdesta limittäin sijoittuneesta puoliskosta piilevien tapaan. Keltalevien soluseinä koostuu selluloosan ja pektiinin ohella huomattavasta määrästä piitä. Ne lisääntyvät pääasiassa suvuttomasti itiöiden avulla; poikkeuksen muodostaa yksi ryhmän tunnetuimmista suvuista Vaucheria, jonka rihmamaisessa sekovarressa on suvulliseen lisääntymiseen erikoistunut rakenne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rikkinen, Jouko: Leviä, sieniä ja leväsieniä. Yliopistopaino, 1999. ISBN: 9789515703637
  • CD-Facta 2005
  • Encyclopædia Britannica 2007

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c World Register of Marine Species (WoRMS): Xanthophyceae (luettu 30.12.2019) (englanniksi) Taksonomian lähde
  2. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): ”Eläinkunnan luokittelu”, Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2114. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]