Kellussarpio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kellussarpio
Luronium natans.jpeg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Angiospermae
Luokka: Yksisirkkaiset Monocots
Lahko: Alismatales
Heimo: Sarpiokasvit Alismataceae
Suku: Kellussarpiot Luronium
Raf.
Laji: natans
Kaksiosainen nimi

Luronium natans
(L.) Raf.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kellussarpio Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kellussarpio Commonsissa

Kellussarpio (Luronium natans) on vesikasvilaji, joka muodostaa sarpiokasveihin kuuluvan kellussarpioiden suvun.[2] Laji on ainoa, joka on kuvattu Luronium-sukuun.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellussarpio kasvaa 10–100 senttimetriä pitkäksi. Sen varsi on rento ja juurehtiva. Kelluslehdet ovat pitkäperäisiä, lehtilapa on yhdestä kolmeen senttimetriä pitkä, soikea, kiiltävä ja kolmisuoninen. Kukat ovat kelluvat, ne kasvavat pitkien lehtihankaisten perien päissä. Kolmilukuisissa kukissa on valkoiset, tyveltä keltalaikulliset terälehdet.[3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellussarpio esiintyy Euroopassa, Länsi- ja Keski-Euroopassa. Useiden lähteiden mukaan lajia olisi löydetty myös joistain Itä-Euroopan maista (muun muassa Romania, Balkan), mutta IUCN kiistää tiedot.[4][5][6] Pohjoismaissa kellussarpio on hyvin harvinainen, sitä kasvaa yksittäisissä paikoissa Etelä-Ruotsissa, Etelä-Norjassa ja Tanskassa, yhteensä esiintymiä on alle kymmenen.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luronium natans IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Govaerts, R. et al.: Luronium Raf. Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)
  3. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 746. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  4. a b Lansdown, R.V. 2011. 2014. Luronium natans. The IUCN Red List of Threatened Species. (englanniksi) Viitattu 22.8.2017.
  5. Luronium natans. Govaerts, R. et al. World Checklist of Selected Plant Families. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. (englanniksi) Viitattu 22.8.2017.
  6. http://euromed.luomus.fi/euromed_map.php?taxon=449811&size=medium