Kehitysmaatutkimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kehitysmaatutkimus (nykyisin käytetään myös termiä kehitystutkimus) on monitieteinen yhteiskuntatieteen ala, joka tutkii kehitysmaihin, sekä yleisesti kehitykseen liittyviä yhteiskuntatieteellisiä kysymyksiä.

Kehitysmaatutkimus on ongelmakeskeistä, eli tutkii asioita, joita pidetään reaalimaailmassa ongelmina. Se on luonteeltaan monitieteistä eli yhteiskuntatieteen metodologioista pyritään valitsemaan aina parhaat metodit kutakin tutkimuskysymystä ajatellen (käytännössä eri tutkijat ovat tietysti useimmiten erikoistuneet tiettyihin kysymyksiin ja metodeihin).

Perinteisesti kehitysmaatutkimuksen ydinkysymys on ollut, miksi toiset maat ovat ”kehittyneet” eli tulleet teollisuusmaiksi ja toiset eivät – miksi maailma on jakautunut ”rikkaaseen pohjoiseen” ja ”köyhään etelään”. Selityksiä tähän on haettu esimerkiksi maailmantalouden rakenteista, valtioiden itsensä harjoittamasta politiikasta. Suomessa kehitysmaatutkimusta voi opiskella pääaineena Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa,[1] maisteriohjelmassa Jyväskylän yliopistossa[2] ja sivuaineena UniPID-verkoston kautta.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.helsinki.fi/kehitysmaatutkimus/ Kehitysmaatutkimus - Helsingin yliopisto
  2. Development and International Cooperation — Jyväskylän yliopisto www.jyu.fi. Arkistoitu 10.7.2018. Viitattu 20.12.2017. (englanniksi)
  3. Nordenswan & Siirilä Oy: UniPID Minor: Sustainability in Development | Education Services | UniPID UniPID. Web Archive 2018. Arkistoitu 16.4.2018. Viitattu 20.12.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juhani Koponen, Jari Lanki & Anna Kervinen (toim.): Kehitysmaatutkimus. Johdatusta perusteisiin. Gaudeamus 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]