Keep Calm and Carry On

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Digitaalinen skannaus alkuperäisestä vuoden 1939 julisteesta.

Keep Calm and Carry On (suom. Pysykää rauhallisina ja jatkakaa) oli Ison-Britannian hallituksen toisen maailmansodan alkuvaiheessa vuonna 1939 tilaama propagandajuliste, josta on 2000-luvulla tullut suosittu käyttökuva erilaisissa tuotteissa. Julisteessa on mainittu englanninkielinen lause suurilla valkoisilla kirjaimilla punaisella pohjalla ja ylhäällä kuva kuninkaallisesta kruunusta.

Juliste luotiin alun perin kansalaisten mielialojen kohottamiseen sen todennäköisen tilanteen varalta, että Britannian kaupungit kärsisivät mittavia tuhoja niihin kohdistettavissa ilmapommituksissa.[1] Sen oli tarkoitus olla viimeisenä tiedotusministeriön suunnittelemassa kolmen siviiliväestölle suunnatun propagandajulisteen sarjassa ja sitä painettiin kaksi ja puoli miljoonaa kappaletta. Kahdessa ensimmäisessä julisteessa luki ”Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory” (”Teidän rohkeutenne, teidän hyväntuulisuutenne ja teidän päättäväisyytenne tuovat meille voiton”) ja ”Freedom Is In Peril – Defend It With All Your Might” (”Vapaus on uhattuna – Puolustakaa sitä kaikin voimin”). Saksan ilmavoimat kuitenkin aloittivat Britannian kaupunkien ilmapommitukset vasta kesäkuussa 1940, joten syksyllä 1939 Britanniassa koettiin vain niin sanottu valesota. Tässä tilanteessa julisteet koettiin ärsyttäviksi, sillä ne loivat mielikuvan todellisuudesta vieraantuneista viranomaisista. Tästä syystä kolmannen julisteen jakelu peruttiin eikä se ehtinyt olla juuri missään julkisesti esillä, joten siitä ei juurikaan tiedetty vuosikymmeniin.[2]

Juliste ponnahti kuuluisuuteen vuonna 2000, kun Pohjois-Englannin Alnwickissä toimivan Barter Books -nimisen kirjakaupan omistaja asetti yhden kappaleen näytteille liikkeeseensä ja alkoi myydä jäljennöksiä siitä.[2] Julisteen ovat sittemmin uudelleenjulkaisseet useat kaupalliset tahot ja sen iskulause on nykyään käytössä monien erilaisten tavaroiden yhteydessä. Vain kahden alkuperäisen julisteen uskottiin säilyneen nykypäiviin asti,[3] kunnes vuonna 2012 esiteltiin kokonaiset 15 alkuperäistä julistetta.

Julisteen ja sen viestin suosion sanotaan perustuvan siihen, että niiden on koettu kuvaavan brittiläisen kansanluonteen myönteistä piirrettä, kykyä pysyä tyynenä vastoinkäymisten edessä. Myös parodiat julisteesta ovat nykyään suosittuja. Suosittu on ollut esimerkiksi käänteinen versio ”Freak Out and Quit” (”Seotkaa ja luovuttakaa”).[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keep Calm and Carry On Poster iwmshop.org.uk. Viitattu 11.3.2013. (englanniksi)
  2. a b c Philip Gooden & Peter Lewis: The Word at War – World War Two in 100 phrases, 128–130. Bloomsbury Publishing, Lontoo 2014.
  3. KEEPCALM AND CARRY ON wartimeposters.co.uk. Viitattu 11.3.2013. (englanniksi)