Keenen Ivory Wayans

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Keenen Ivory Wayans (s. 8. kesäkuuta 1958 New York, USA) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -näyttelijä ja -käsikirjoittaja. Wayans tunnetaan parhaiten Scary Movie -elokuvien ohjaajana. Hänen perheeseensä kuuluu mm. sisarukset Shawn Wayans, Marlon Wayans, Damon Wayans sekä Kim Wayans.

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wayansin ensimmäinen ohjaustyö oli hänen myös käsikirjoittama ja tähdittämä Kosto elää (1988), joka ei menestynyt erityisen hyvin. Paria vuotta myöhemmin hän sai mainetta Riiviöt-televisiosarjan käsikirjoittajana, ohjaajana ja yhtenä näyttelijöistä. Sarjan myötä maineeseen nousi myös Jim Carrey. Sarjassa oli mukana myös Wayansin sisarukset Kim, Shawn ja Marlon. Keenen Ivory jätti show'n neljän tuotantokauden jälkeen, koska koki televisiokanavan sensuroivan ohjelman sisältöä. Suosittu sarja toi hänelle yhden Emmy-palkinnon.

Wayans päätti kokeilla uudelleen täyspitkän elokuvan tekemistä. Hän käsikirjoitti, ohjasi, tuotti ja näytteli A Low Down Dirty Shame -toimintakomedian, joka julkaistiin marraskuussa 1994. Vaikka elokuva menestyi kohtuullisesti, ei Wayansia arvostettu ohjaajana. Kuuden vuoden tauon jälkeen hän palasi ohjaajan tehtäviin Scary Movie -parodian myötä, jonka hän myös käsikirjoitti yhdessä veljiensä kanssa. Pienehköllä parinkymmenenmiljoonan dollarin budjetilla toteutettu elokuva nousi yllätyshitiksi, ja maksoi itsensä takaisin jo avausviikonloppuna. Elokuvan esityskopioiden määrää nostettiin, ja lopulta tuloja kertyi 278 miljoonaa dollaria.

Scary Movie 2 valmistui markkinoille jo seuraavaksi vuodeksi. Seitsemän käsikirjoittajan yhteistyön tuloksena syntynyt jatko-osa sai 45 miljoonan dollarin budjetin, mutta avausviikonlopun tulos enteili pahaa. Yli 50% huonompi avausviikonloppu kuin esiosalla, mutta lopulta tuloja kertyi 141 miljoonaa dollaria. Seuraavaa jatko-osaa tekemään palkattiin tunnetumpi ja arvostetumpi ohjaaja David Zucker.

Vuonna 2004 valmistunut White Chicks oli Wayansin veljeksien uusi yhteinen elokuva, joka kertoi kahdesta FBI-agentista, jotka naisiksi pukeutuneina pyrkivät selvittämään rikkaiden naisten katoamisen. Elokuva oli menestys, joka tuotti voittoa yli 75 miljoonaa dollaria. Vuonna 2006 valmistunut Little Man ei kuitenkaan onnistunut, vaan joutui mm. The Internet Movie Databasen 100 huonoimman elokuvan listalle. Elokuva teki voittoa vain alle 40 miljoonaa dollaria.

Seuraavaksi Wayans ohjaa niin kutsutun "spin-offin" Riiviöt-televisiosarjasta, ja uusintaversion Jack Arnoldin mestarillisesta Mies, joka kutistui -kauhuelokuvasta.