Turning a blind eye

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Katsoa sokealla silmällä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turning a blind eye (suom. "kääntää sokea silmä", "katsoa sokealla silmällä") on englannin kielen lentävä lause. Sillä tarkoitetaan ylemmältä taholta tulleiden ohjeiden tai muiden epämiellyttävien tosiasioiden tahallista huomiotta jättämistä.[1]

Lauseen sanotaan olevan peräisin Englannin laivaston amiraali Horatio Nelsonilta. Hän oli Kööpenhaminan taistelun aikana vuonna 1801 vara-amiraali, ja brittilaivasto oli täpärässä tilanteessa. Laivastoa komentanut, kokematon ja varovainen amiraali Hyde Parker päätti vetäytyä ja antoi nostaa mastoon vetäytymissignaalin.

Nelson ei totellut sitä, koska näki, että tilanteessa oli kuitenkin mahdollisuus selvitä voittajana. Nelsonin toinen silmä oli sokeutunut aiemmissa taisteluissa. Kun hänen upseerinsa huomauttivat lippulaivalta annetusta vetäytymiskäskystä, Nelson nosti kaukoputken sokealle silmälleen ja vastasi:

»En minä näe mitään vetäytymissignaalia!»

– ja jatkoi taistelua voittoon asti. Tästä alkoikin hänen huikea, joskin lopulta lyhyeksi jäänyt nousunsa.

Tarinan totuutta ei pystytä varmistamaan. Nelsonin omavaltaisuus taistelussa on kuitenkin todistettu asia, joten yhtä kaikki sanonta sokealla silmällä katsomisesta muodostui lentäväksi lauseeksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turn a blind eye 30.3.2001. The Phrase Finder. Viitattu 9.5.2008. (englanniksi)
  2. Johnson, Daniel: Blair for President ... 21.2.2008. The New York Sun. Arkistoitu 28.3.2008. Viitattu 18.3.2008. (englanniksi)