Kasipallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee peliä. Kasipallo on myös sarjakuvahahmo ja 8-pallo on elokuva.

Kasipallo on biljardipeli ja poolin alalaji.

Eräs mahdollinen pallojen asettelu pelin alkaessa. Pallo 8 on keskellä, ja takakulmista toisessa on yksivärinen, toisessa raidallinen pallo.

8-palloa pelataan valkoisella lyöntipallolla, josta käytetään myös nimitystä kivi, ja 15 numeroidulla kohdepallolla. Pallot nro 1-7 ovat yksivärisiä, numerot 9-15 raidallisia. Pallo nro 8 (musta kasi) on musta, ja se pussitetaan viimeiseksi. Aloituksessa pallot asetetaan kiinni toisiinsa. Kasi on pakan keskellä. Muiden pallojen järjestys on muutoin sattumanvarainen, mutta pakan alalaidan reunoilla on oltava eri palloryhmiin kuuluvat numeropallot.

Aloituslyönnin lyö aina edellisen erän voittaja, paitsi ensimmäisessä useimmiten teikkauksen voittanut pelaaja.

Jos aloituksesta menee kivi pussiin tai se lentää pois pöydältä, on vuoroon tulevalla pelaajalla käsipallo viivan takaa ja se pitää lyödä eteenpäin. Tosin joissain pelimuodoissa kiven pussiin tai pois pöydältä lyömisestä saattaa seurata muutakin kuten häviö. Pussiin menneet pallot jäävät sinne.

Jos aloituksessa menee jokin numeropalloista pussiin, saa aloittaja jatkaa.

Aloituslyönnin jälkeen on maalattava sekä pallo että pussi. Ensimmäinen laillisesti pussitettu maalattu pallo määrää, minkä ryhmän pallot ovat pelaajan kohdepalloja kyseisessä erässä. Pelaaja jatkaa niin kauan kuin hän pystyy hyväksytysti pussittamaan oman ryhmänsä palloja. Pelin voittaa pelaaja joka on ensin pussittanut kaikki omat pallonsa ja sen jälkeen pussittanut pallon nro 8 maalattuun pussiin eri lyönnillä. Pallon 8 saa maalata mihin tahansa pussiin, eikä maalaus ole pysyvä, eli tässä toimitaan aivan kuin muidenkin pallojen kohdalla.

Peli hävitään:

 1. Jos kasi pussitetaan ennen vuoroaan (paitsi aloitus) tai,
 2. kasi lentää pöydältä (paitsi aloitus) tai,
 3. kasi pussitetaan virhelyönnin yhteydessä (ks. alempana) tai,
 4. kasi pussitetaan muuhun kuin maalattuun pussiin.

Virheistä seuraa vastustajalle "Käsipallo", eli pelaaja saa ottaa valkoisen pallon eli "kiven" käteensä ja sijoittaa sen haluamaansa kohtaan pöydällä. Virhe eli foul syntyy, jos pelaaja:

 1. koskettaa muuta palloa kuin valkoista
 2. lyö valkoista palloa muulla kuin kepin lyöntipäällä
 3. lyö molemmat jalat irti maasta.
 4. aloituslyönnistä ei saa vähintään neljää numeropalloa koskettamaan vallia
 5. ei osu valkoisella pallolla ensimmäisenä palloista omiin kohdepalloihinsa
 6. pallo osuu kohdepalloon, mutta mikään pallo ei tämän jälkeen osu valliin tai mene pussiin
 7. pelaaja tekee "työntölyönnin", keppi selkeästi työntää valkoista/muita palloja pelkän osuman sijaan
 8. valkoinen pallo menee pussiin/lentää pöydältä

Mikäli joku numeropalloista laillisella lyönnillä (paitsi 8) lentää pöydältä/menee pussiin tarkoituksettomasti, ei tämä johda mihinkään toimenpiteisiin. Peli jatkuu normaalisti, palloa ei palauteta pöydälle.

Poikkeuksena käsipallon sijoittamisesta on aloituslyönnin jälkeinen tilanne. Jos aloituksessa tapahtuu virhe, käsipallo on lyötävä aloitusviivan takaa.

Tuomarin tai vastapelaajan on ilmoitettava tästä lyöntivuoroon tulevalle, mikäli hän on aikeissa asettaa käsipallon muualle kuin aloitusviivan taakse.

Ellei ilmoitusta tehdä ja lyöntivuoroon tullut lyö käsipallon muualta kuin aloitusviivan takaa, on lyönti hyväksyttävä.

Myöhemmissä pelitilanteissa käsipallon sijoitus on vapaa. Kun jäljellä on enää 8-pallo, ei käsipalloa enää tuomita vaan mahdollisen virheen tehnyt pelaaja häviää pelin.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]