Karin Stoltenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karin Stoltenberg
Tehtävät
Norjan valtiosihteeri (en)
Ministry of Industry and Trade (d) (käännä suomeksi)
Norjan valtiosihteeri (en)
Ministry of Trade and Shipping (en) (käännä suomeksi)
Elämä
Syntynyt
Kuollut
View and modify data on Wikidata (80 vuotta) [1]
Hautapaikka
Syntymänimi
Karin HeibergView and modify data on Wikidata
Isä
Ornulf Eivindsen Heiberg [3]View and modify data on Wikidata
Äiti
Elisabeth Petersen [3]View and modify data on Wikidata
Puoliso

Karin Stoltenberg (o.s. Heiberg; 23. marraskuuta 1931 Paterson, New Jersey, Yhdysvallat17. lokakuuta 2012) oli norjalainen geenitieteilijä, poliitikko ja virkamies, joka pyrki kehittämään johdonmukaista perhepolitiikkaa Norjassa. Hänet tunnettiin myös feministinä ja pääministeri Jens Stoltenbergin äitinä sekä ulkoministeri Thorvald Stoltenbergin vaimona.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karin Heiberg syntyi norjalaisessa keskiluokan perheessä Patersonissa, New Jerseyssä, Yhdysvalloissa. Heibergillä heräsi kiinnostus poliittisiin asioihin jo varhaisessa teini-iässä. Hän tapasi tulevan aviomiehensä Thorvald Stoltenbergin 18-vuotiaana Norjassa, mutta lyhyen romanssin jälkeen hän muutti perheensä kanssa Kanadaan, jossa hän asui kuusi vuotta ja oli jonkin aikaa naimisissa toisen miehen kanssa. Avioeronsa jälkeen Kanadassa, hän palasi Norjaan suorittaakseen genetiikan tohtorin tutkinnon. Hän ilmoitti Stoltenbergille, että hän on palannut, ja he päättivät mennä naimisiin 24 tunnin päästä heidän tapaamisestaan. Tällöin oli vuosi 1957. Hän keskeytti tieteellisakateemisen uransa, mutta suoritti valtiotieteen opinnot Oslon yliopistossa . [5] [6]

Stoltenbergin perhe muutti usein Thorvaldin diplomaattiuran seurauksena. Karin aloitti uransa valtion virkamiehenä Norjan kehitysyhteistyövirastossa . Vuonna 1972 hän aloitti johtavan virkamiehen tehtävän kuluttaja- ja hallinto-osastossa. Siellä hän kehitti Inger Louise Vallen johdolla useita poliittisia aloitteita naisten sisällyttämiseksi työvoimaan . Hän työskenteli myös valtiosihteerinä kauppa- ja merenkulkuministeriössä sekä teollisuuskauppaministeriössä. Hän luonnehti olevansa byrokraatti eikä poliitikko ja osallistui harvoin miehensä poliittiseen toimintaan. [7] [8]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stoltenbergille syntyi yhdessä aviomiehensä Thorvaldin kanssa kolme lasta. Lääkäri ja tutkija Camilla Stoltenberg 1958, Norjan ex-pääministeri Jens Stoltenberg 1959 ja tv-persoona Nini Stoltenberg 1963. Nini menehtyi vuonna 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Begravde i Oslo, Gravferdsetaten i Oslo kommuneView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. https://www.dagbladet.no/nyheter/hyllet-som-en-rockestjerne-i-kongressen---bare-n-ble-sittende/70944963. Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. a b (en) Leo van de Pas, Genealogics, View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  4. Norsk biografisk leksikon, Kunnskapsforlaget (ISSN 2464-1502)View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  5. "Karin Stoltenberg er død". 
  6. "Jeg har ventet på Thorvald i 53 år". 
  7. "Karin Stoltenberg er død", 2012-10-17. (no) "Karin Stoltenberg er død". Dagens Næringsliv (in Norwegian). NTB. 2012-10-17.
  8. "Utformet en ny familiepolitikk", 2012-10-17. (no)